zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u Monikidzień, inni nienawidzą :) Ja zdecydowanie należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć
Tradycyjna KuchniaSzybka i smaczna odmiana obiadowego menu ;-) Składniki -30 dag ciasta francuskiego -opakowanie mrożonego szpinaku -cebula -2 ząbki czosnku -50 dag pieczarek -3 łyżki masła -sól, pieprz -2 łyżki mąki -pół litra mleka -10 dag startego żółtego sera -4 plastry salami Przygotowanie Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć 4 kwadraty (20x20cm), wyłożyć nimi żaroodporne foremki (ja robiłam w 2 większych). Cebulę i czosnek(...)przyprawić do smaku. Pozostałe masło stopić w rondelku, dodać mąkę i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać stary ser, wymieszać. Sos wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, przyprawić. Masą napełnić foremki z ciastem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Udekorować salami. Smacznego
Zielona KuchniaBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaGotowe ciasto francuskie nie lubi długiego przygotowywania, a z pewno ś ci ą przed pieczeniem ogrzewania. Babeczki jak przygotowujemy, to zawsze idealnie do foremek dopasowane chcemy, ale ż eby czasu i ciasta nie marnowa ć , to warto moje babeczki przygotowa ć . Ja w bardzo małych foremkach wypiekałam, bo takie, 35 szt. miałam, ale mo ż na w nieco(...)Babeczki szybko si ę zjadaj ą , w kruchym cie ś cie fajne nadzienie maj ą . Składniki na ok. 35 szt. o ś rednicy 3,5 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, nadzienie: 100 ml słodkiej ś mietanki 30%, 20 g mielonych pestek dyni, 80 g mielonych migdałów, 4 ły ż ki sezamu, 100 g drobnych wiórek kokosowych
Moniki Smakołykiciekawy.Tak, wiem z czego robi się parówki, ale do tej przekąski nadają się idealnie. O pomoc w wykonaniu parówkowych mumii można poprosić dzieci - będą zachwycone! Składniki: 10 parówek opakowanie ciasta francuskiego pieprz ziarnisty lub goździki dodatkowo: ulubiony sos lub ketchup Wykonanie: Z parówek zdjąć osłonki i każdą przekroić na pół. Z rozwiniętego płatu ciasta francuskiego odcinać ok. 1 cm paski
Pasja SmakuBiałe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować. Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką(...)lekko solimy i słodzimy. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 10–15 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy
Moniki Smakołykiciągu pół godziny wasza chrupiąca przystawka z udziałem szpinaku i koziego twarożku będzie gotowa. Smacznego! Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min. Dla 4 osób: ● 300 g gotowego ciasta francuskiego ● 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego HORTEX ● 200 g twarożku koziego ● 50 g drobno startego parmezanu ● kilka świeżych listków bazylii ● 1 jajko całe ● 1 żółtko ● sól i pieprz(...)Wykonanie: Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kwadraty o boku ok. 10 cm. Umyj i osusz listki bazylii, posiekaj je drobno. W misce roztrzep jajko, dodaj szpinak, twarożek kozi, starty parmezan, dodaj drobno posiekane listki bazylii, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj całość. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Nakładaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy. Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest tym krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam(...)wszystkim, bo są pyszne. Składniki: prostokątny arkusz ciasta francuskiego (275 g) 200 g twarogu z kostki 2-3 łyżki rodzynek 1 żółtko łyżeczka budyniu waniliowego łyżka cukru pudru + do posypania Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami. Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto francuskie sprawdziło się u mnie wielokrotnie , kiedy lodówka świeciła pustkami a my zajadaliśmy coś pysznego w kilka chwil .Moje kieszonki są nadziane pastą z pieczonego kalafiora ,pieczoną papryką i tuńczykiem . Niestety zdjęcia przekrojonego nie mam ,bo pojechały z nami na większą kolację w plenerze. Składniki : 2 arkusze ciasta francuskiego 2 papryki ,upiec w piekarniku w 200 stopniach przez około
Ladylaura.roku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej. Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)odłamujemy końce. Pomidorki myjemy i kroimy z ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta po 1 cm z każdej strony. Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie(...)trzepaczką aby zniknęły wszelkie grudki. Zdejmij z ognia, wmieszaj wanilię i odstaw do ostygnięcia. Karmel można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Rozwiń pierwszy płat ciasta francuskiego na posypanej mąką powierzchni i przy pomocy np. dna od tortownicy wytnij okrąg o średnicy 22 cm średnicy i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto
karmelowywspaniale prezentują się na stole :) Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy(...)gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko
KasiekGotujeTatra na cieście francuskim, jest szybka do przygotowania i każdy może podjąć się tego zadania. Nie ma co tu za wiele kombinować 😋, nie trzeba dobrze gotować 🍴, bo tylko grzyby 🍄🍄🍄 smażymy i z pozostałymi składnikami łączymy. Ciasto na formę przekładamy, masę na bazie sosu grzybowego🍄🍄🍄 na nie przelewamy, grzybów 🍄🍄🍄 dodajemy i tylko pieczemy ♨. To taka tarta ekspresowa(...)mocno grzybowa 🍄🍄🍄. Polecam szczególnie tym, co za grzybami 🍄🍄🍄 przepadają i tym co, na nowe smaki się otwierają 😉 Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 300 g, 2 opakowania sosu grzybowego Winiary, ok. 300 g grzybów - prawdziwków, borowików, 1 łyżka masła – ok. 20 g, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g sera
Moniki Smakołyki