weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona(...)pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 o C na około 15 minut (piekę na funkcji termoobieg). Uwaga ! Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zaczyna się "puszyć" ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać
cucinarewykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy. TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g sera ricotta 150 g startego sera cheddar 1 jajko około 130 g domowych suszonych pomidorów w oliwie lub oleju zioła prowansalskie(...)Sposób przyrządzania: Zimne ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć i wyciąć 6 - 7 kółek o średnicy około 12 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Serek ricotta zmieszać ze 110 g sera cheddar i delikatnie rozsmarować na krążkach ciasta, pozostawiając 1 cm odstępu od brzegu. Wstawić blachę do nagrzanego
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzegryzienia podczas oglądania filmu w weekend. Robi się je bardzo szybko. Nie wymagają wielu składników. I smakują zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego ketchup zioła prowansalskie albo oregano i bazylia (opcjonalnie) Ciasto rozwijamy, smarujemy ketchupem tak do 3/4 wysokości. Możemy posypać całość ziołami jeśli chcemy(...)Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry wędliny, na wędlinie plasterki sera. I rolujemy całość dość ściśle. Powstałą roladę zawijamy w papier (ja owijam w ten od ciasta francuskiego) i wstawiamy na 0,5- 1 h do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Roladę odwijamy z papieru (nie wyrzucamy go tylko wykładamy nim blachę z piekarnika). Kroimy ja w plastry
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem położyłam
Moje-pitraszeniecukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki
Moja smaczna kuchniaczosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine
Moja smaczna kuchniaZielone babeczki z pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano
Moja smaczna kuchniabrzmi bardzo wykwintnie, lecz wykonanie tego dania jest banalnie proste. No chyba, że zamiast użyć gotowego ciasta francuskiego z Biedronki będziemy się trudzić pół dnia nad zrobieniem własnego. Ja się tego nie podejmuję, gdyż przeraża mnie stopień trudności wykonania dobrego ciasta, no i czas jaki trzeba temu poświęcić. Ciasto z Biedronki uważam za bardzo dobre :) Ulubione warzywka, pieczarki(...)pierożków) -opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki) -400g pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi z kurczaka -2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p) -sól, pieprz, czosnek w przyprawie -oliwa/olej Wykonanie: Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę
KasiekGotujedodatku pesto,które oczywiście polecam zrobić samemu jeśli macie pod ręką składniki.Można również użyć sklepowego,jeśli tak wolicie.Sprawdzą się idealnie i na ciepło i na zimno.Z jednego ciasta francuskiego wychodzi 8 zapiekanek,ale polecam zrobić podwójną ilość bo pesto wystarczy a gwarantuje ,że znikną błyskawicznie!!Mniam..... Składniki : 1 op ciasta francuskiego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko(...)szkl.oliwy z oliwek 5 czarnych oliwek 3 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól,pieprz 50 g sera z niebieską pleśnią(np.gorgonzola) Przygotowanie: Składniki na pesto dokładnie rozdrabniamy blenderem. Ciasto dzielimy na 8 prostokątów,delikatnie nacinamy brzegi dookoła tworząc kratkę. Jajko rozkłócamy ze śmietaną i smarujemy nacięte brzegi(jak ramkę dookoła). Na środku prostokątów dajemy pesto i nakładamy
Swojskie jedzonkoDziś zapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny 4 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatityzbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego(...)niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki
Poezja smakuSkładniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko, cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini
W kuchni u MonikiTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 1 duży, prostokątny płat ciasta francuskiego Ok 6-8 pieczarek 50g sera żółtego Ćwiartka czerwonej papryki 1 mała cebulka dymka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki mleka(...)błon, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Na maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki. Do kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę, pieczarki oraz plastry sera. Ciasto francuskie dzielimy na pół, na środku każdej części układamy pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladziepotrzeba zaledwie kilku niedrogich składników. Różyczki mogą być świetnym prezentem, ale również piękną dekoracją, którą później bez wyrzutów sumienia można zjeść :) Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) 1 arkusz ciasta francuskiego, np. domowej roboty 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia Przygotowanie: (zdjęcie powyżej) 1. Jabłka przekroić w pół. 2. Ostrym nożykiem(...)łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne. 3. Pokroić w cieniutkie plasterki. 4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm. 5. Nakłuć widelcem. 6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka. 7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. 8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć. 9. Paseczki zwinąć w roladki. 10. Powstaną zgrabne różyczki ;). 11. Umieścić
Nastoletnie Wypiekanie