ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:145/361)

Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 563

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini

W kuchni u Moniki
Kurczak w cieście francuskim 186

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki dla 4 osób:   2 duże piersi z kurczaka 1 duży, prostokątny płat ciasta francuskiego Ok 6-8 pieczarek 50g sera żółtego Ćwiartka czerwonej papryki 1 mała cebulka dymka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki mleka(...)błon, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Na maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki. Do kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę, pieczarki oraz plastry sera. Ciasto francuskie dzielimy na pół, na środku każdej części układamy pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego 102

potrzeba zaledwie kilku niedrogich składników. Różyczki mogą być świetnym prezentem, ale również piękną dekoracją, którą później bez wyrzutów sumienia można zjeść :) Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) 1 arkusz ciasta francuskiego, np. domowej roboty 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia Przygotowanie: (zdjęcie powyżej)    1. Jabłka przekroić w pół. 2. Ostrym nożykiem(...)łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne. 3. Pokroić w cieniutkie plasterki. 4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm. 5. Nakłuć widelcem. 6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka. 7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. 8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć. 9. Paseczki zwinąć w roladki. 10. Powstaną zgrabne różyczki ;). 11. Umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Serca marchewkowo łososiowe 142

marchewką i łososiem. Są lekkie jak puch, zdrowe i na jednym nie poprzestaniemy. Może to być propozycja na romantyczną kolację we dwoje, serca prosto od serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 marchewki 100 g łososia wędzonego 1  żółtko sól, pieprz czerwony natka pietruszki 180 g śmietany 18 % ukwaszonej 1 łyżeczka płaska żelatyny Z ciasta francuskiego wycinam serca duże foremką

wesoła kuchnia
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z serem Korycińskim. 139

przygotowuje i są pyszne. Można podawać je jako dodatek do czystych zup np: barszczu. Wszystkich którzy są zainteresowani serami Korycińskimi zapraszam na stronę internetową http://serowarpodlaski.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki 180 g szynki posiekanej blenderem 180 g  sera Korycińskiego   2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii  Wykonanie : Szynkę i ser  drobno blendujemy(...)ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze rumiane i wypieczone. Paszteciki podałam z czystym barszczem.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś kaczki w cieście francuskim 197

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)wino, dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć, osączyć. Sos, w którym się gotowały zagęścić przez gotowanie. Dodać masło, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach

królestwo garów
Francuskie serduszka z malinami i białą czekoladą 125

białej czekolady i malinami. Sprawdzą się rewelacyjnie w Walentynki, szczególnie gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, a chcemy zrobić przyjemność ukochanej osobie.      Składniki:   1 arkusz ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka garść malin     Przygotowanie:   Czekoladę drobno posiekać, rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej lub mikrofalówce(...)ostudzić.   Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać z rozwałkowanego ciasta francuskiego ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde serduszko  przy pomocy szprycy wycisnąć rozpuszczoną czekoladę. Na czekoladzie umieścić kilka malin.   Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Upieczone serduszka wyjąć i przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 131

śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy(...)Porcje dla 4-6 osób     Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie):   ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)   ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko   ● Szczypta soli Składniki nadzienia: ● 2 garści rukoli ● 3 jajka ● 100 g twarożku koziego ● 40 g startego parmezanu (lub grana padano)   ● 200 ml śmietany kremówki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Croissant z rabarbarem 122

niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić(...)niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.  Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie

Plate of Joy
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 130

Składniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki(...)Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka Lumihiutaletortut 100

Lumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest w środku i dzięki temu przy ułożeniu w stos - nie sklejają się jedno z drugim. Składniki na 50 szt.: gotowe ciasto francuskie XXL (50x25 cm) około 150 g twardej marmolady wieloowocowej lub powideł

Świat Ciasta
Przyjęcie na ostatnią chwilę – jak zorganizować? 113

chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym na trójkąty, kwadraty, można nadać kształt pierożków itd. Ciasto francuskie

Słodkie okruszki
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 376

jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką . Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik(...)bazylii. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . The post Jajka faszerowane suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki z ciasta francuskiego 127

Składniki: ciasto francuskie 300g, ser mozzarella 150g, 4 plastry ulubionej szynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje
ślimaczki z ciasta francuskiego sera i szynki 2299

przepisów Madzi Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl 200 gram sera żółtego ( w plastrach ) 150 gram szynki babuni ( w plastrach ) kethup Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko kethupem, rozłożyć ser żółty, na niego szynkę, ponownie posmarować kethupem, przykryć serem żółtym. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstałą roladę pokroić na 2 - 3 cm plastry ułożyć na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem

Darcia w kuchni