ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:164/361)

Francuskie ciasteczka z dżemem 106

Dzisiaj jeszcze druga propozycja z ciasta francuskiego. Tak samo prosta i szybka. Na słodko. Takie małe co nie co do popołudniowej herbatki.     Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego  * ulubiony dżem * żółtko jajka * cukier puder Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na  12 kwadratów. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy na pół. Brzegi zlepiamy widelcem. Układamy na blaszkę, smarujemy roztrzepanym

Magiczne Życie Marty
Słodkie francuskie zawijasy z konfiturą 133

Proste w przygotowaniu, tanie i smaczne zawijasy które napełnią Waszą michę !!!. Składniki: Rolka ciasta francuskiego ulubiony dżem, konfitura lub marmolada roztrzepane 1 jajko trochę cukru Przygotowanie: rozwijamy ciasto, smarujemy dżemem i posypujemy cukrem wg uznania zawijamy ciasto w rulon i kroimy na 2-3 cm kawałki układamy na blasze z papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru pieczemy

Studencka Micha
Francuskie sakiewki z wiśniami 181

Ciasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego,  150 g białego sera,  1/2 laski wanilii,  2 jajka(...)łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru,  200 g wiśni nadwiślanki ChNP.  Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim

Z miłości do słodkości
A ja znow o pierogach 135

cierpiala na ich nieodosyt, jak to zwykle bywa. W kuchni tez przywoluje juz Swieta. Moj dom powoli wypenia sie ich aromatem. Dzis byl to zapach suszonych grzybow. Pierozki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami skladniki: opakowane ciasta francuskiego zoltko do posmarowania farsz z kapusty z grzybami wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy

Przysmaki Karolki
Szparagi w cieście francuskim z sezamem 171

Post Szparagi w cieście francuskim z sezamem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem 316

Post Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 231

Święta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy

Kolizje Smaków
Ciastka francuskie z owocami 180

oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.  Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika  na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę

Zabawa smakiem
Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią 130

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 dkg sera żółtego 10 dkg szynki kawałek cukinii sól i pieprz 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę pokroić drobno, ser i wydrążoną cukinię zetrzeć … Czytaj dalej Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią

czarrna od kuchni
Paluchy pizzowe z ciasta francuskiego 783

Bardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy  (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty

Ditecz
Paluchy z ciasta francuskiego 173

Brakuje Wam szybkiego, atrakcyjnego i smacznego dodatku do zup, czy sałatek? Jeśli tak to danie jest idealne dla Was. Wyborny paluch w kształcie warkocza sporządzany z ciasta francuskiego. Efektowny i pyszny! Czas przygotowania 25 minut (w tym około 12 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: Ciasto francuskie Jajko Jajko rozbijamy w miseczce. Ciasto francuskie rozwijamy. Nacinami paski o szerokości około

Kolizje Smaków
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 151

ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu(...)dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema

Pasja Smaku
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 411

pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy

Słodkości i nie tylko
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 208

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną

Domowy Smak Jedzenia