ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:173/361)

Tartaletki z pomidorkami 110

Najwięcej czasu spędzają w piekarniku – Wy możecie w tym czasie zająć się gośćmi. Sprawdzone wiele razy – pierwsze znikają ze stołu podczas imprezy     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście pomidorków cherry (czerwone i żółte) 1 opakowanie serka kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka łyżek karmelizowanej Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki z pomidorkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą 126

Bardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika. Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna. Spróbujcie koniecznie. Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa dyniowa 94

dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan […] Artykuł Zupa dyniowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 179

dobrego. Mam nadzieję, że chociaż Wasz ostatni, tegoroczny tydzień mija Wam świetnie. Tymczasem zabieram się do pichcenia, a Wam szybko przedstawiam kolejną propozycję na imprezową przekąskę! Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego lub 300g domowego - 200g koncentratu pomidorowego - 150g mozzarelli (wiórki) - 100g szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzkiej) Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Arkusz rozwijamy i na całości rozprowadzamy koncentrat. Następnie kładziemy

Be Fit Be Strong
CIASTECZKA SEROWE Z CUKREM (EXPRESOWE) 411

chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych. Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia.  Składniki: 250 g masła (u mnie "Kasia") 250 g mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie półtłusty) skórka otarta

Walijskie Pichcenie
rogale doskonale 631

lodówki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować ,położyć masło ,zakryć ciastem i wałkować . Włożyć do lodówki na 15-20 minut. Powtórzyć czynność 3-4 razy. TAK JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte

w mojej kuchni
Ślimaczki-zawijaczki z masłem orzechowym 140

dzisiaj dla Was jedną z przepysznych przekąsek. Taką, której ciężko się pozbyć z listy ulubionych. Nie dość, że wspomagamy się gotowym francuskim ciastem, więc robi się ją szybko, to jeszcze zestawienie smaków gwarantuje sukces. Nie wierzcie mi na słowo, tylko wypróbujcie! Czytaj więcej

Pichceniomania
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 147

prostokąt, a następnie składamy jednej strony 1/3 ciasta do środka, a potem z drugiej. Znów rozwalkowujemy na prostokąt i znów składamy. Postępujemy tak kilkanaście razy (podobnie jak przy cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej

Walijskie Pichcenie
szybkie ciastka 120

Jeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy i smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam

chleba naszego
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 226

substancji mineralnych w ilości 2 %. I tak dalej.. TYPY i RODZAJE MĄKI i ich przeznaczenie: typ 400 i 450, mąka tortowa najlepiej sprawdzi się w pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich

Zasmakuj Kuchni
twarogowe ciastka z morelami 135

Ponownie rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego). Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką

6niebo
serowe gwiazdeczki z lukrem 451

Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 154

widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku

Corner With Recipes
Tarta drożdżowa z bobem 230

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z ciasta filo 471

Pomysł wpadł przez przypadek, gdyż zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto filo. Siedziałam i sie zastanawiałam co z tego wyczarować i wyszła zapiekanka. Tą zapiekankę możemy modyfikować na tysiąc sposobów tylko musimy pamietać, ze składniki ktore tam dodamy musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze.  Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

Zainspiruj się kuchnią