sosie czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet(...)chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka
Kulinarne przygody Gatityprzygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację znalazłam tutaj ; nie jest to oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później
6niebokiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDY Dla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego . Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się(...)wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to! Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego
Grunt to przepis!Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :) Skladniki: Ciasto francuskie- puff pastry plasterki sera zoltego paprika Wykonanie: na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy papryka Nakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm paski, skrecamy Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku- od 15-20 min, Smacznego
Smaki Edytydopiero teraz bo tarta jest bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Zdziwiła mnie dość mocno tak duża ilość masła ale teraz już wiem że dzięki temu ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania tarty z porami: Ciasto: 200g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 50 ml wody, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 250g boczku, 250ml śmietany
Gotuj Się Kto Możefotografie mają klimat. Zdjęcia są magiczne. Trzecia rzecz - przepisy. Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona
Poezja Smaków - blog kulinarnyuzyskałam ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę.Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski).Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę.Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste.Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy.Wyrobione
Kraina Miodem Płynącawakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając je widelcem aby nie rozłożyły się. Następnie
ciastkarnia na kruchym spodzieTypowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się
Cztery FajeryCiastka FrancuskieRobiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;)Składniki:(na 60-70 sztuk)- 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g- 2 jajka- 3 łyżki śmietany- cukier do posypania Sposób przygotowania:1.Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.2.Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości
Gotuj Z Muzykąalbo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów
W kuchni Karmel-itkiserka homogenizowanego . Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można zaliczyć :) Koniecznie chciałam z Wami wspólne(...)porządnego ochłodzenia deseru. Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej!? :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!ół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe 180°C 160°C 40-50 minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe
AleTorcikpierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care
zadanie-gotowanieDoskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia
Czerwień i błękitW tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoFrancuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski
Kulinarne PrzebojeKolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie: Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut
Tradycyjna Kuchniaprzepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne
MyCookBook.plZapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę
Sama słodycz i szczypta chilimasło, dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut.Dodatkowe masło rozpuścić i przestudzić.Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Posmarować masłem, złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy (jak przy składaniu ciasta francuskiego). Przełożyć tak, żeby złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrze