ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:181/361)

Serowe twistery 214

Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :) Skladniki: Ciasto francuskie- puff pastry plasterki sera zoltego paprika Wykonanie: na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy papryka Nakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm  paski, skrecamy  Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku- od 15-20 min,  Smacznego

Smaki Edyty
Tarta z porami 118

dopiero teraz bo tarta jest bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Zdziwiła mnie dość mocno tak duża ilość masła ale teraz już wiem że dzięki temu ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania tarty z porami: Ciasto: 200g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 50 ml wody, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 250g boczku, 250ml śmietany

Gotuj Się Kto Może
Książka kucharska z przepisami ale też do poczytania - Apetyt na Francję. 120

fotografie mają klimat. Zdjęcia są magiczne. Trzecia rzecz - przepisy.  Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona

Poezja Smaków - blog kulinarny
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 154

uzyskałam ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę.Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski).Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę.Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste.Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy.Wyrobione

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z śliwkami 149

wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto.  Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie:  Gotowe ciasto francuskie rozwijamy  na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając je widelcem aby nie rozłożyły się. Następnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 86

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków  tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się

Cztery Fajery
Ciastka Francuskie 265

Ciastka FrancuskieRobiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;)Składniki:(na 60-70 sztuk)- 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g- 2 jajka- 3 łyżki śmietany- cukier do posypania Sposób przygotowania:1.Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.2.Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości

Gotuj Z Muzyką
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 197

albo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów

W kuchni Karmel-itki
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 163

serka homogenizowanego .  Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można zaliczyć :) Koniecznie chciałam z Wami wspólne(...)porządnego ochłodzenia deseru.  Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej!? :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Temperatura i czas pieczenia ciast 211

ół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe 180°C 160°C 40-50 minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe

AleTorcik
Empanadas z wołowiną. 143

pierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care

zadanie-gotowanie
Koperty z ciasta francuskiego z pasztetem z gęsi 141

Doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek domowego pasztetu z gęsi ( z tego przepisu ) Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać po łyżeczce pasztetu i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia

Czerwień i błękit
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 188

W tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Francuskie paszteciki z kurkami 241

Francuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski

Kulinarne Przeboje
Kiełbaski w cieście francuskim 114

Kolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut ! Składniki: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie:  Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku około 10-15 minut

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania