Sezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie. I pewnie za kilka dni się doczeka, a dzisiaj mała odskocznia i przepis na ciasto z kruszonką i rabarbarem. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest
dolcevitainmykitchenOkazało się, że większość z was jest łasuchami i chciałoby tutaj znaleźć przepisy na dietetyczne desery. Ciasto filo w 100 g zawiera ok. 280 kcal, ciasto francuskie ok. 400 kcal. Jeśli znajdziecie filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa Zapiekanka
Corner With Recipescamembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane
W poszukiwaniu inspiracjiPrzepis na szybkie ciasto do kawy. Wystarczy mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się w każdej kuchni. Potrzebujemy: ok 1/2 zmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty
W kuchennym oknie EwyCukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia PychotkiCukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia PychotkiCukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia PychotkiCukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia PychotkiCukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia Pychotkiciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część
Atlas SmakówSzybkie i smaczne. Dla wielbicieli szpinaku:). Świetnie pasują do niezabielanego barszczu czerwonego. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku ½ opakowania mrożonego szpinaku liściastego sól, pieprz 1 rulon ciasta francuskiego (Biedronka) Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno pokrojony czosnek, dodaj szpinak i duś paręnaście minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto potnij na dość duże kwadraty (wychodzi
Qlinarnie i QlinarnieDzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę(...)chwil. Szybka trata z figami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas wykonania: 35 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy
Kulinarne przygody Gatityzeby nie miec jej w lodowce. Mowa o gotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki. Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie. Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki
Przysmaki Karolkispecjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki: 1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko
Z miłości do słodkościzasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem(...)patelni , aż była chrupka. Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchen