wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy od Henryka Kani około 400g konfitury z czerwonej cebuli (wyszło mi tyle z 1kg cebuli) 1 jajko Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce
Gotowanie i blogowanieDziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia
Smakuj życie!Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek
Kulinarne przygody GatityCiasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji
Rozpustne gotowanieCałkiem niedawno koleżanka mi powiedziała, żebym otworzyła lodówkę i opublikowała wpis pt.: "coś z niczego" :) Tak więc otworzyłam lodówkę i wyjęłam : 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego 1 cebulę 1 małe jajko do tego przyprawy: sól pieprz otarta bazylia mielona słodka papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól,pieprz,papryka słodka w proszku, na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżeczki musztardy(ilość zależy od tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno
Swojskie jedzonkociasto rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. Potem jeszcze dwa trzy razy powtarzamy czynność. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty. Zostawiamy Waszemu uznaniu ile dodać masła. Nasze odchudzone babeczki były pyszne. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące z zewnątrz a środek
Niedzielny kucharzchyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam
dolcevitainmykitchenPolecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 250 g zmielonego twarogu 1 małe jajko marmolada Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść
Monia miesza i gotujeśliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta
kgwjanczewoSkładniki: ciasto francuskie 10 g mięsa mielonego z szynki suszone ananasy Bakal żurawina do mięs sól pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Podsmażamy mięso z dodatkiem suszonego ananasa na odrobinie oliwy z oliwek.Doprawiamy do smaku. Rozwinięte ciasto smarujemy żurawiną.Następnie układamy na nim mięso.Zwijamy całość w rulon. Całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze
Wielki apetytProsta, szybka i słodka kompozycja do niedzielnej kawki. Składniki : Ciasto francuskie ananas w puszcze 3-4 krążki twaróg chudy 25 dag cynamon 1 łyżeczka cukier 2 łyżki śmietana 1 łyżka żółtko z jajka mleko 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijam i dzielię na 10 kawałków, tak się złożyło że tym razem kupiłem w Biedronce promocyjne +36% i wystarczyło
Mechanik w kuchnipachniała wędzonką, co dodatkowo łechtało nasze kubki smakowe. Jeżeli kochacie jeść ryby tak jak i ja polecam z całego serca tej przepis. Pieróg z wędzonym łososiem 2 op gotowego ciasta francuskiego 500 g uwędzonego fileta z łososia (można zastąpić świeżym) 2 cebule 3 średnie ziemniaki 1 żółtko Cebulę pokroić w półkrążki, ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki a łososia
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 1/2 kg cebuli czerwonej 1/2 kg cebuli białej 2 łyżki masła klarowanego 500 g ciasta francuskiego 80 g żółtego sera gouda 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i rozłożyć ciasto, a następnie wyłożyć zeszkloną cebulę. Posypać
O kuchni z uczuciemPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości
Mała Cukierenkazdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód
Kulinarne Inspiracjezaraz wyląduje w piecu. Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię ? Na pewno nie dziś ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 1 garść świeżego szpinaku 3 pomidory śliwkowe 100 g wędzonego łososia 1 kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka
Kuchnia w opałach