ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:192/361)

Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 215

chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 167

okazała się pyszna!  W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta

Corner With Recipes
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 247

już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe ciasto francuskie - tarta również wyjdzie pyszna. Krucha tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem Składniki / na prostokątną blachę z wyjmowanym dnem 11 x 35 cm lub okrągłą o średnicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka pizza z ciasta francuskiego 147

Składniki ciasto francuskie, 1 opak ser żółty, 200g koncentrat pomidorowy, 5 łyżek sól, pieprz, bazylia, oregano jajko, 1 szt Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku. Ciasto rozkładamy na blacie, rozsmarowujemy koncentrat, składamy i kroimy tak jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut

Gotowanie moimi oczami
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 193

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz  gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć

Atlas Smaków
Piwne ciasteczka Pani Frał :) 147

dlatego nazwałam je ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam każdemu :) Składniki: 1 kostka margaryny (czyli 250g) ½ szklanki jasnego piwa 2 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) ok. 250g marmolady (twardej) Margarynę rozpuszczamy, dodajemy piwo i 2 ½ szklanki mąki

Smakowy Raj
Szybka strucla jabłkowa 148

czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi

peggiwkuchni
Tartaletki z pomidorami, tuńczykiem i oliwkami 246

Takie przekąski są idealne na babskie wieczory - nie wymagają długiego przygotowania, nie zawierają skomplikowanych składników, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Idealne na wieczór z winkiem i ploteczkami. Składniki: Ciasto francuskie (gotowe) Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach) Twarożek naturalny puszysty Kilka oliwek Pomidorki koktajlowe Mozzarella Sól, pieprz świeżo mielony Opcjonalnie 2 jajka Przygotowanie: Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki

Kulinarne Inspiracje
22 dania z cukinią! 445

cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki

Moja smaczna kuchnia
Zakwas na żurek 654

mąki żytniej do żurku ! :) Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich

Kulinarne Przeboje
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 926

inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie

Szefowa kuchni
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 990

nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 

Szefowa kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 273

Fajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie  główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko

Jadło i czytadło
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 213

opakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić

Atlas Smaków
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 116

przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania