ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:192/361)

ciasto francuskie z borówkami i winogronem 158

Ciasto francuskie jest łatwe w wykonaniu .Sekretem ważnym jest by produkty były w temperaturze pokojowej.Masło ewentualnie można zastąpić olejem ale prawdę mówiąc ja nie przepadam za ciastami z olejem. Jest niesamowicie pulchne ,nie za słodkie po prostu pyszne /jak dla mnie 🙂 /. Polecam serdecznie. Składniki: blaszka 20 x 25 cm 3 szklanki mąki pszennej

Ugotujmy Coś
ciasto francuskie z borówkami i winogronem 158

Ciasto francuskie jest łatwe w wykonaniu .Sekretem ważnym jest by produkty były w temperaturze pokojowej.Masło ewentualnie można zastąpić olejem ale prawdę mówiąc ja nie przepadam za ciastami z olejem. Jest niesamowicie pulchne ,nie za słodkie po prostu pyszne /jak dla mnie 🙂 /. Polecam serdecznie. Składniki: blaszka 20 x 25 cm 3 szklanki mąki pszennej

Ugotujmy Coś
Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem 118

szybko, więc mam dla Was efektowne i bardzo smaczne przekąski. Karnawałowe róże robiłam już na słodko, a dzisiaj zapraszam do mojej kuchni na wersję wytrawną. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od  Hańderek   - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy

Apetyczna babeczka
W czym piec ciasto ??? 197

stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kisz serowy 186

Danie z kuchni szwajcarskiej. Pyszna serowa tarta. Składniki 450 g ciasta francuskiego 8 jajek 500 gęstej śmietany pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g sera Emmentalera 300 g sera koziego 250 g sera Roquefort świeże oregano sól Przygotowanie   Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler

R'n'G Kitchen
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 202

Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości(...)pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :) Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu dopisek "light

Smaczna Pyza
Jak piec wygodnie i szybko? Przybory kuchenne niezbędne podczas pieczenia ciast 212

perfekcji. Biszkopty, stanowiące podstawę ogromnej ilości ciast, do których przygotowania użyto trzepaczki zamiast miksera, rosną, jak na drożdżach, są puszyste i wyśmienite. Pędzelki kuchenne pozwalają w kilka sekund pokryć ciasto francuskie roztrzepanym żółtkiem jajka, by dodać mu złotego blasku podczas pieczenia. Łyżki kuchenne, szpatułki i łopatki kuchenne pomagają w starannym wymieszaniu wszystkich składników i dokładnym wygarnięciu całego ciasta, wprost

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 259

zwilgotniało. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami to propozycja na efektowny, prosty i szybki deser. Można je wypełnić dowolnym kremem i ulubionymi owocami. Ciasto filo, jak ciasto francuskie, nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Gorąco polecam, np. na zbliżające się Walentynki… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Koszyczki z ciasta filo z kremem

mojewypiekiinietylko
PIZZERINKOWE PRZEKĄSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 11251

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie,  koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam

JejKuchnia
Bardzo łatwe ciasteczka jabłkowe 163

Składniki: ciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Półfrancuskie ciasteczka 117

zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu.  Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 120

będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta

Moniki Smakołyki
Paluchy serowe 137

Pauliny. Polecam Wam te paluchy, bo szybko je upieczecie, jestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż

In my kitchen
QUICHE LORRAINE inaczej 178

Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka  4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia

Atlas Smaków
Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny 169

zrobiłam coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej żółtej papryki 1/2 kulki mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego szczypta ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej łyżka keczupu Przygotowanie: Ciasto rozwijamy

Kuchnia po mojemu