ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:193/361)

W czym piec ciasto ??? 192

stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kisz serowy 180

Danie z kuchni szwajcarskiej. Pyszna serowa tarta. Składniki 450 g ciasta francuskiego 8 jajek 500 gęstej śmietany pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g sera Emmentalera 300 g sera koziego 250 g sera Roquefort świeże oregano sól Przygotowanie   Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler

R'n'G Kitchen
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 198

Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości(...)pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :) Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu dopisek "light

Smaczna Pyza
Jak piec wygodnie i szybko? Przybory kuchenne niezbędne podczas pieczenia ciast 206

perfekcji. Biszkopty, stanowiące podstawę ogromnej ilości ciast, do których przygotowania użyto trzepaczki zamiast miksera, rosną, jak na drożdżach, są puszyste i wyśmienite. Pędzelki kuchenne pozwalają w kilka sekund pokryć ciasto francuskie roztrzepanym żółtkiem jajka, by dodać mu złotego blasku podczas pieczenia. Łyżki kuchenne, szpatułki i łopatki kuchenne pomagają w starannym wymieszaniu wszystkich składników i dokładnym wygarnięciu całego ciasta, wprost

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 251

zwilgotniało. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami to propozycja na efektowny, prosty i szybki deser. Można je wypełnić dowolnym kremem i ulubionymi owocami. Ciasto filo, jak ciasto francuskie, nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Gorąco polecam, np. na zbliżające się Walentynki… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Koszyczki z ciasta filo z kremem

mojewypiekiinietylko
PIZZERINKOWE PRZEKĄSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 11247

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie,  koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam

JejKuchnia
Bardzo łatwe ciasteczka jabłkowe 158

Składniki: ciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Półfrancuskie ciasteczka 111

zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu.  Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 111

będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta

Moniki Smakołyki
Paluchy serowe 133

Pauliny. Polecam Wam te paluchy, bo szybko je upieczecie, jestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż

In my kitchen
QUICHE LORRAINE inaczej 173

Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka  4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia

Atlas Smaków
Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny 163

zrobiłam coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej żółtej papryki 1/2 kulki mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego szczypta ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej łyżka keczupu Przygotowanie: Ciasto rozwijamy

Kuchnia po mojemu
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 151

samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Przekrój ciasto

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 796

Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym  do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić

Kulinarne przygody Gatity
Zielone szparagi na cieście francuskim 156

Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego  100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach   1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Szparagi czyścimy(...)minuty i odsączamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka  i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy  z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki

Moje Kuchenne Rewelacje