ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:204/361)

Parówki w cieście twarogowym 162

Przepis na te parówki dostałam od siostry, sprawdziły się jako przekąska wśród jej znajomych. Zazwyczaj robiłam parówki w cieście francuskim, a tym razem postanowiłam pokazać wersję na pewno mniej znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek.Składniki:25 dag mąki pszennej15 dag twarogu półtłustego8 parówek z szynki (93% mięsa(...)twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję.Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki. Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie

upichcic
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 176

kroimy w 1,5 cm kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy.  CIASTO FRANCUSKIE: 500 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 200 g ciepłego mleka 125 g jogurtu naturalnego 70 g cukru 25 g oleju(...)rozczyn, dostawiamy na około 10 minut. Ciepłe mleko mieszamy z jogurtem, cukrem, olejem i solą, dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy

Rozpustne gotowanie
Kilka pomysłów na przystawki 247

Zdarza się, że przygotowujesz przyjęcie i brakuje Ci pomysłów na przystawki. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i zaangażowania. Pokażę Ci kilka szybkich i prostych przystawek. Mozzarella

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie fantazje z kapustą i pieczarkami w siemieniu lnianym 190

Składniki: 1 ciasto francuskie kapusta kiszona 400 g pieczarki 500 g 2 cebule 1 jajko przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra - wg uznania siemię lniane do posypania wierzchu klarowane masło Wykonanie: Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle(...)obierać, po prostu dobrze je wyszoruj). Gdy cebula z pieczarkami będzie miękka dodaj wcześniej przygotowaną i posiekaną kapustę. Przypraw i smaż kilka minut do połączenia składników. Rozwałkuj lekko ciasto, pokrój na niewielkie trójkąty. Na każdego z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp ostrą papryką, zlep. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami siemienia lnianego. Piecz aż rożki z zewnątrz się zrumienią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 147

chodziło  za mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj  zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy(...)będą miękkie ( moje dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie paseczki nożem.Na całej połowie układamy około 2 łyżek masy jabłkowej

Sama słodycz i szczypta chili
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 312

Składniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek(...)kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru

My Culinary Art
Muffinki 98

jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając(...)cienkim strumieniem do masła, ciągle miksując. Do jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, ale delikatnie. Wlej mleko oraz ekstrakt i ponownie zamieszaj całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami i szprycą napełnij je do wysokości 2/3 papilotki. Do moich

Z Kuchni Do Kuchni
Portugalska tarta budyniowa 242

bardzo smaczne ciasto. Potrzebujemy: - 250 ml mleka - 250 ml śmietany 30% - 175 g cukru - 50 g mąki pszennej - 5 żółtek - 1 laska cynamonu - skórka z połowy cytryny - 500 g ciasta francuskiego - forma do tarty Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, wsypujemy cukier, mąkę, żółtka. Mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, do momentu gdy składniki się połączą. Dodajemy laskę cynamony oraz skórkę(...)cytryny. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając.  W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.  Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę. Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy. Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko zbrązowić

W mojej holenderskiej kuchni
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 221

coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować!    Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem i zmiksowałam na gładką masę. Delikatnie dodałam jagody i wymieszałam łyżką. Okrągłą foremkę wyłożyłam(...)folią, wlałam masę lodową. Na wierzchu ułożyłam herbatniki. Całość wstawiłam do mrożenia (min. 4h).  Gotowy deser podałam w łódeczkach z ciasta francuskiego

bastalena
Muffiny z malinami 259

bardzo pulchne i delikatne. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z czekoladą i pomarańczą – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY Z MALINAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 260 g mąki pszennej (jeśli(...)drugiej roztrzepane jaja, mleko i olej. Składniki mokre wlej do suchych i za pomocą szpachelki lub łyżki wymieszaj całość. Odłóż 12 malin na bok. Resztę malin wsyp do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj aby nie uszkodzić owoców. Do blachy na muffiny włóż papilotki. Do papilotek nakładaj ciasta aż zapełnisz wszystkie. Na wierch ułóż po jednej lub 2 maliny. Wstaw

nietylkopasta.pl
Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 220

najlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach.  Chyba najpopularniejszymi są paluszki. (około 35 sztuk) 200g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku; zwykła gouda też się sprawdzi)   1 szklanka mąki(...)wymieszać. Dołączyć masło/margarynę, a na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Cukrowy szczyt i spóźniony syrop z bzu i malin 174

przykład rabarbar czy truskawki. Drugie zadanie to ciasto dla trzydziestu osób, gdzie narzucony jest temat i jeden z elementów ciasta (w jednym z programów były to las i ciasto francuskie). Na przygotowanie wszystkiego uczestnicy mają określony czas, jednak do studia przychodzą już przygotowani; listę zadań dostają bowiem z wyprzedzeniem. Spodziewałam się czegoś absolutnie fantastycznego. I choć niektóre z przysmaków zrobiły(...)Michelin, przygotowywał desery dla słynnego D'Angleterre, a obecnie ma swoją cukiernię w Kopenhadze) oraz Ronnie Holmen (nowy szef cukierniczy w Odense Marcipan), również wyrażają swoje rozczarowanie prostotą wykonanych ciast. Z drugiej strony program oglądam razem z C., który nie może się nadziwić, jak oni to wszystko robią... Domyślam się więc, że na widzach, którzy z branżą cukierniczą nie mają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Croissanty 226

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)drożdży świeżych Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i chwilę wyrabiamy. Zaczyn przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki  25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych

Przepisy na domowy ser i chleb
Croissant 187

Opis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła(...)ciepłą wodę i dokładnie wymieszać. Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do tego sól, mleko w proszku, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ciastka i ciasta
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 913

teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza  próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki  oliwy (ja użyłam z oliwek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)możemy zrobić tyle placków na ile may ochotę w danym momencie i jakie jest nasze zapotrzebowanie, wystarczy zmienić naczynie w którym odmierzamy składniki.  Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Dzielimy ciasto na kulki i rozwałkowujemy cieniutko, można porozciągać też dłońmi ;) Smażymy na patelni

Delusional Trine
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 354

zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować(...)aromatycznie, smacznie i ciekawie :) Na pewno zaproszę Was wtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony  u Ewy >klik!<Składniki:opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),Sos mięsny:300 g mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania