może się skusicie na pyszne i lekkie ciasteczka , szybko się je przygotowuje , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :) Składniki : Ciasto francuskie cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około
Sama słodycz i szczypta chilidomu lub u znajomych. Pozwala to zaoszczędzić nieco gotówki i gwarantuje dobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim , roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem lub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka
Kolizje Smakówskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Ciasto rozwijamy. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem i posypujemy mieszanką wierzch ciasta. Całość delikatnie przyklepujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy paseczki
Domowy Smak Jedzeniamasa czekoladowa z wiśniami ze słoika, przykryta masą śmietankową na bazie serka mascarpone i kremówki, a całość delikatnie posypana cukrem pudrem. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta, ale bez przesady, nie aż tyle, co typowego francuskiego. W porównaniu z tym drugim jest wręcz ekspresowe. Bazowałam na przepisie Gordona Ramsaya, a to bardzo dobra receptura (no ba...). Aczkolwiek sam sposób wykonania odrobinę(...)tego właśnie przepisu, bo będę do niego nie raz wracała, ale pomyślałam o tym trochę po czasie, więc ukaże się innym razem. Jeżeli zastanawiacie się, czy można użyć gotowego ciasta francuskiego, aby jeszcze ułatwić sobie zadanie, to odpowiem, że tylko wtedy, jeśli jesteście pewni jego jakości. Przyznam, że nawet oryginał nie był idealny pod tym względem, właśnie z powodu ciasta
Arabeska waniliowavent to klasyczne kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Oryginalne vol-au-vent ma nadzienie z ragout z mięsem kurczaka, ale idealnie pasuje też bardzo smaczne połączenie serka
Milion SmakówEkspresowe ciasteczka Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce. W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"... A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą. Do przygotowanie potrzebne(...)rolka gotowego ciasta francuskiego - 3 -4 łyżki marmolady Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwijamy. Kroimy na pół. Każdy placek smarujemy marmoladą... ... i zwijamy. Kroimy na plasterki ok. 2-3 cm. Układamy na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowociasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej. Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną
Mieszam w Garnkubiszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka – ciasto francuskie nadziane masą makową 7. Rolada makowa – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec – kruche ciasto, masa makowa i serowa SERNIKI 9. Sernik
UgotowaćPółkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie
codojedzeniaśrodka, później drugi. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Składanie jest bardzo podobne jak w cieście francuskim ( klik ). Gdy masełko połączy się z ciastem, rozwałkować ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić go na długie paski o szerokości ok. 8 cm, a każdy pasek
Nastoletnie WypiekaniePyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
Diteczskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie
Domowy Smak JedzeniaDeser dla fanów różków francuskich z jabłkiem do których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne wieczory Ciasto francuski jabłko ( najlepiej twarde) cynamon można dodać także dżem, rodzynki jajko 2-3 łyżki mleka Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić
RAROSSAHej! Lubicie ciasteczka francuskie? My tak! Chrupiące, z migdałami, po prostu trudno się im oprzeć. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniebyć jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie