ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:171/361)

Tarta z boczkiem i szparagami 148

Zainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę(...)podsmażyć na patelni.  3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Wołowina Wellington - Beef Wellington 185

Beef Wellington to potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso tak upieczone jest soczyste, pyszne, a farsz nadaje mu wyrazistości. Pyszne danie, polecam. Wołowina Wellington - Beef Welington. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 157

Dzisiaj propozycja na coś co od dawna chciałam zrobić, ale jakoś nigdy się nie składało. W końcu zrobiłam, mianowicie polędwiczkę w cieście francuskim. Danie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Strudel jabłkowy z orzechami 162

Strudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.  Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie(...)pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania.  Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie.  Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.  Podawać z dużą ilością cukru pudru

wyzwania kuchenne
Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego) 151

doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków. Idealnie sprawdzą się  także na różnych imprezach, w tym - w plenerze. (około 14 sztuk) płat ciasta francuskiego (ok 300g) Farsz: ( klik ) 220g ricotty 100g wędzonego łososia  1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna)    2 łyżki oliwy(...)łososia pokroić, a cebulę i szczypiorek - posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, miętę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.   Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję nadzienia i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). (Ja użyłam specjalnego gadżetu do ravioli.)    Poduszeczki posmarować rozmieszanym jajkiem, oprószyć papryką

Di gotuje
Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 279

pół godziny, a naprawdę smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków.  Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki(...)Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać ciastek zbyt blisko siebie, gdyż ciasto francuskie po wpływem temperatury dość mocno wyrasta. Nadzienie, które wydostało się z ciastek przy krojeniu umieściłem ponownie wewnątrz ślimaków za pomocą łyżeczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem

Wyprawy kulinarne
Mięsne roladki w cieście francuskim 184

czosnkowy. Zapewniam Was,  pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy(...)uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera

Kulinarne przemyslenia
Szybkie ciastka francuskie z bananem i nutella 263

zrobić gdy u progu stoją niespodziewani goście? Czym słodkim ich poczęstować nie wysilając się zbytnio? Najłatwiej jest przygotować coś z ciasta francuskiego, jeśli takie mamy akurat w lodówce i dodatków, które przy dzieciach również często mamy w naszej kuchni np nutelli, powideł czy masła orzechowego. Do tego wystarczy dodać banana i w 20 minut mamy pyszny słodki poczęstunek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Warzywny placek z serem i szpinakiem 144

Bardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia. Warzywny placek z serem i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Minipizze z ciasta francuskiego 266

efektownie prezentuje się na talerze. Dzięki czemu świetnie nadaje się imprezę lub podwieczorek dla milusińskich. Składniki - 20 dag pieczarek - 2 cebule - 4 parówki ( ok.20 dag ) - 1 żółta papryka - opakowanie ciasta francuskiego - 20 dag startego żółtego sera - ketchup - suszona bazylia - masło Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz(...)tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć razem na maśle. Parówki pokroić w talarki, paprykę w drobną kostkę. Ciasto podzielić na 8 części. Porcje ciasta ułożyć na natłuszczonej masłem blasze. Każdy kawałek posmarować ketchupem, delikatnie oprószyć bazylią i kolejno wykładać porcję pieczarek, parówek i papryki. Wierzch każdego kawałka posypać

Świat Smaku
PIECZEŃ Z BURAKÓW 142

Pieczone buraki są według mnie tak pyszne, że nawet bez żadnych dodatków można je jeść ze smakiem. W mojej lodówce od dawna zalegało opakowanie ciasta francuskiego, stąd pomysł na pieczeń. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Mięsny wieniec 167

Teraz propozycja co zrobić z mięsem, które zostało nam z obiadu. Akurat takie resztki wykorzystamy do upieczenia mięsnego wianka. Wystarczy tylko abyśmy mieli w lodówce ciasto francuskie. Resztę na pewno macie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 170

bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego - 1 jajko - 3-4 plasterki boczku parzonego - 1 łyżeczka masła klarowanego - sól, pieprz Dodatkowo - kilka łyżek mleka Wykonanie Boczek kroję(...)rumiano na łyżeczce masła. Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 353

grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko  2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego(...)pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić na 9 wkadratów. Na środku każdego umieśćić  równą część farszu. Jajko rozbić oddzielając białko od żółtka. Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty

Gosia gotuje
Angielski pie czyli zapiekanka z kurczaka 161

Szybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone pod ciastem francuskim. Danie proste, szybkie, interesująco podane może być ciekawą alternatywą na obiad, kolacje czy spotkanie ze znajomymi. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania