ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:132/361)

Kabanosy w cieście francuskim 201

Kabanosy są smaczną przekąską, możemy podać je na uroczystość rodzinną lub na sylwestra lub kolację, podałam je z sosem czosnkowym od firmy  Fanex . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 gram kabanosów  Sos czosnkowy Fanex Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, ciasto francuskie kroimy nożem lub radełkiem na małe kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek

Bajeczna Kuchnia
Ekspresowe ciasteczka z owocami 1123

Kochani, ekspresowe ciasteczka - szybko, pysznie I efektownie. Gdy dzwoni telefon I okazuje się że goście w drodze, warto mieć gotowe ciasto francuskie. Ciasteczka gotowe w 20 min. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego gotowego 1 puszka brzoskwiń 2 puszki gruszek 2 łyżki masła cukier puder 200 ml smietany do ubicia Wykonanie: Z płatów wykrawamy kółka. Układamy na blaszce. Rozpuszczamy

Smaki Edyty
Kulebiak na cieście francuskim 176

Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.     Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.  Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto

R'n'G Kitchen
Tarta ze szpinakiem i kurczkiem 130

pomidorów pół kostki sera feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jaja 1 łyżka oliwy  sól, pieprz ciasto francuskie Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak ( a jak nie mieliście czasu tak jak ja zamrożony) podsmażamy do momentu aż się rozmrozi, w przypadku rozmrożonego 3-4 minuty(...)kawałki , a ser fetę w kosteczkę. Śmietanę i jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia

Cukier&Puder
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 242

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)   źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz   Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować

Słodkości i nie tylko
PALUSZKI FRANCUSKIE Z CZOSNKIEM 148

SKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego PRZYPRAWY PO OK 1/2 ŁYŻECZKI: Sól himalajska Papryka czerwona Chilli Czosnek granulowan PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie wycinam paski o szerokości ok 2 cm.  Przyprawy  mieszam ze sobą a następnie posypuję nimi paski z ciasta.  Każdy pasek zawijam w prawą stronę a następnie lekko przyciskam. Na blachę wykładam papier

Gotowanie Patki
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 135

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż się ją robi;D Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Zabieramy się do (jakże łatwej i przyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty

Zasmakuj Kuchni
Ciasto duńskie. 197

Ciasto duńskie (danish pastry, ciasto półfrancuskie drożdżowe) jest odmianą ciasta francuskiego, przygotowuje się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu

Rozpustne gotowanie
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 145

przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle dodać(...)pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut

MarciochaKucharzy
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 129

czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo • 1 jajko surowe • 1/2 małej cebuli • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku(...)dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut

To co kocham
Francuskie rurki nadziewane 185

rurki też by mi się nie udało, ale ciocia przygotowywała te pyszności na wesele i przez to że mogłam jej pomóc to udało się. Ciasto w smaku przypomina chrupiące ciasto francuskie jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne.  Porcja(...)owijamy na metalowych rureczkach  przeznaczonych do wypieków rurek ( pamiętajcie że rurki metalowe trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę

Niezły Młynek
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 192

pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki(...)zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły. Na blaszce rozłożyć sobie ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu pieczarkowego

Smaczne Zdrowe
Francuska Fantazja z borówkami 131

które urzekło jury. Miała być Francuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami. Składniki: serek Almette z Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym

Lili w kuchni
Wykwintne francuskie paszteciki 174

składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C.   Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach

Moniki Smakołyki
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CUKINIĄ, KOZIM SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 769

wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki. U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie. Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 młoda cukinia 10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski) 100 g serka koziego (do smarowania) zioła prowansalskie 1 żółtko (roztrzepane) A jak to zrobić: Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie(...)paski, przełożyć na sitki i dokładnie posolić. Odstawić na 20 minut, aby zmiękła. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować serkiem, posypać ziołami i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski (mniej więcej szerokości plastra cukinii). Cukinię przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na każdy pasek ciasta ułożyć plaster cukinii i kilka kawałków pomidorów. Każdy pasek zwinąć w ślimaka, przełożyć na blachę wyłożoną

Kuchnia w opałach