ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli(...)używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem
Pieguskowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Łosoś pod pierzynką z szpinaku i sera feta zawinięty w chrupiącym cieście francuskim. To pyszne, bardzo szybkie danie do zrobienia. Wygląda bardzo elegancko i na pewno zachwyci nie jedno oko Post Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać(...)Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Na sam środek umieścić twaróg i ułożyć po 3-4 plasterki gruszki. Boki ciasta skleić ze sobą, np. formułując kształt trójkąta lub prostokąta
UgotowaćMogą być warzywne, serowe, mięsne, mieszane, do woli. Bo to prosta przystawka, przekąska, a ciasto francuskie przyjmie wszystko na lunch świetne, pakujcie do lunch boxa i zaspokajajcie pierwszy popołudniowy głód, pomoże Podaję na ciepło na rukoli. Zimne też znikają choć nikt nie podnosi palca = winnych brak Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cukinia 1 mała cebula 1 czerwona papryka(...)tarty żółty ser Przygotowanie: Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny
Zasmakuj Kuchniszybka do zrobienia tarta. Możemy ją pokroić na małe kawałki, będzie wtedy stanowiła świetną przekąskę. Podana z sałatą może być całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego
Stare Garykapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany 30% pęczek koperku 150 g mozzarelli sól, pieprz Do podania hummus(...)Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C 2. Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy 3. Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem 4. Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko 5. Botwinkę zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, mieszamy dokładnie, dodajemy posiekany koperek 6. Wykładamy botwinkę na środek ciasta, pozostawiamy 2-3 cm wolnego brzegu dookoła, następnie naciągamy do środka tarty
Słodki KompromisPrzy poniedziałku zapraszam moich czytelników na bardzo prosty i łatwy do zrobienia przepis; oto wytrawna tarta z groszkiem i marchewką przygotowana na bazie ciasta francuskiego. Jako wypełnienie tarty użyłam jajek i śmietany. Tym razem do farszu zamiast startego żółtego sera dodałam mozzarellę, dzięki temu nadzienie nie jest takie ciężkie. Tarta jest pyszna, nie wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno(...)jako przekąskę. Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom 😋. Tarta z groszkiem i marchewką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonej marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki konserwowej 2 jajka 200 g śmietany 18% 1 kula mozzarelli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mleko do malowania
Kulinarne przygody Gatitysmakuje. Cóż więcej pisać? Przygotowanie dania zajmuje kilka chwil. A gdy mięso się piecze, mamy jeszcze czas na wyczarowanie jakieś sałatki :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek czerwonego pesto 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 jajko Filety z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Z jednej(...)strony (dolnej) smarujemy je pesto. Ciasto francuskie kroimy pionowo na pół. Na dolnej krawędzi układamy filet posmarowaną częścią do dołu. Następnie smarujemy wierzch mięsa grubszą warstwą pesto i układamy na wierzch plaster sera. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Zwijamy mięso w zgrabny rulon zwijając brzegi ciasta do środka (tak, jak na krokiety). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
My simple kitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierożki z ciasta francuskiego z wędliną, serem, oliwkami i papryką. Zrobiłam je na kolację z składników, które akurat miałam w lodówce. W szafce znalazł się również sos słodko – kwaśny, który podałam do pierożków. W ten sposób wyczarowałam w ciągu 30 minut świetną przekąskę, która(...)sprawdzi się na kolację lub szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Post Pierożki na słono z ciasta francuskiego pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSzybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy w lodowce i ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki
magiczna kuchnia KasiCiasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało! Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości. Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki. Cebula z chęcią by się rozebrała(...)plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce), 300 g mielonego mięsa z indyka, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki zielonych oliwek, 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej, pieprz czarny
Moniki Smakołykijest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej
Niezły Młyneknadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać
Kuchnia PokoleńKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry
My simple kitchenSzybkie i smaczne Więc,… jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a ponosi Was kulinarna fantazja to kupcie (tak jest najszybciej, ale możecie zrobić sami ciasto) gotowe ciasto francuskie. Cała reszta – do woli. Chodzi mi o to co wrzucicie do środka takiej kształtnej francuskiej a la babeczki;D Do tego wrzuciłam do środka niespodziankę w postaci drobno posiekanych aromatycznych(...)charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka
Zasmakuj Kuchni