ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:114/361)

Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 195

Kupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy  2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry

My simple kitchen
Tartaletki serowo-pomidorowe z żurawiną (z ciasta francuskiego) 122

Szybkie i smaczne Więc,… jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a ponosi Was kulinarna fantazja to kupcie (tak jest najszybciej, ale możecie zrobić sami ciasto) gotowe ciasto francuskie. Cała reszta – do woli. Chodzi mi o to co wrzucicie do środka takiej kształtnej francuskiej a la babeczki;D Do tego wrzuciłam do środka niespodziankę w postaci drobno posiekanych aromatycznych(...)charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego 204

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek  pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez

zielonacukinka
Zaplatanka z szynką i serem 152

potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli chcecie możecie puścić wodze fantazji i dodać także suszone pomidory(...)oliwki.  Na świąteczne „przegryzanie” – w sam raz. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki lub innej wędliny ser: żółty 100 g ( w plastrach ) ser bleu ( kruszymy w kawałki) ser camembert ( kroimy w pasy) przyprawy: sól, pieprz , chilli, ewentualnie: oliwki, papryka konserwowa dodatkowo: jajo do posmarowania zioła prowansalskie do posypania po wierzchu WYKONANIE: ciasto rozwijamy i wykładamy na środku składniki

Domowe ciasta
Miszmasz w cieście francuskim 217

Danie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej(...)wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym

W kuchennym oknie Ewy
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 210

cytryny  2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% tymianek (świeży lub suszony) sól, pieprz do smaku  oraz arkusz ciasta francuskiego 1 jajko   Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek.  Pieczarki myjemy(...)razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę

bistro mama
TARTA CAPRESE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 342

posmarowałam bazyliowym pesto,więc jeśli macie ochotę możecie pokusić się o jego samodzielne przygotowanie ( przepis TU ) lub po prostu użyć kupnego, dobrej jakości. Smacznego! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 4 pomidory 2-3 kuli mozzarelli (po 125 g każda) kilka łyżeczek pesto (kupnego lub  z tego  przepisu ) świeże listki bazylii sól i świeżo zmielony(...)Piekarnik nagrzej do temperatury  200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie pokrój je oraz mozzarellę w grubsze plastry. Ciasto francuskie rozłóż na blasze, lekko powykłuwaj je widelcem. Boki zawiń lekko do środka i dociśnij, aby powstały ranty. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pesto rozmasuj na cieście, a następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza na cieście francuskim 302

Dieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł(...)jeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj oferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać! Składniki:     1 płat ciasta francuskiego 250g sera żółtego w kawałku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 200g pieczarek 150g szynki konserwowej ½ papryki czerwonej kilka sztuk zielonych oliwek garść rukoli szczypta

Kuchnia w czekoladzie
parówki w cieście francuskim... 137

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 5 sztuk, cebula 1 większa, pieczarki 5 sztuk, oregano - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ser żółty 10 dag, kmin rzymski - ile potrzeba ciasto francuskie pokroić na 5 porcji, z parówek dobrej jakości usunąć osłonki, ser pokroić na 5 porcji na każdej porcji ciasta położyć parówkę, dodać pokrojone pieczarki z cebulą, porcę sera

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 121

Proponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka  nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam(...)Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam  i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka.       Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około

potrawyregionalne
francuskie jabłkowo-serowe... 134

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny Kulebiak! 174

winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły. II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy(...)pieprzem (tutaj nie mam zahamowań. Uwielbiam ten pikantny smak!). Gotujemy ok. 10 min często mieszając. Ściągamy z ognia i czekam, aż farsz ostygnie. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki. Po otwarciu można je delikatnie rozwałkować. Przekładamy je do metalowej formy, którą wcześniej lekko smarujemy oliwą, by ciasto nie przywarło. Wykładamy letnim farszem. Składamy. Robimy kilka nacięć

Kitchens Alphabet
Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą jaglaną 179

błyskawicznie, pod warunkiem że macie ugotowana wcześniej kaszę, ale nawet jeżeli nie, to tylko czas gotowania, 5 minut przygotowania i około 30 minut cierpliwości. Składniki na 8 babeczek: opakowanie ciasta francuskiego (kupuję w Lidlu, jest wegańskie) 200 g pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną) 1 cebula około 50 g orzechów laskowych (lub innych) rozmaryn (najlepiej(...)świeży) sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i opakowania na około 30 minut przed pieczeniem. Cebulę drobno poszatkuj i podsmaż przez 3 minuty, dodaj ugotowana kaszę, posiekane drobno orzechy, rozmaryn i przyprawy. Smaż wszystko razem przez około minutę. Z ciasta wytnij krążki, tak aby pasowały wielkością do otworów w blaszce lub wyłóż ciastem papilotki

greenscarf
Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy 118

zostaną szybko skonsumowane, a pamięć o nich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da!  Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc(...)półokręgi).  Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około 2 cm.  Na pasku od połowy szerokości układamy półplasterki kiełbasy, które muszą na siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową

MamaOskarka
Francuskie trójkąty z serem 177

Fajny, szybki i prosty pomysł na słodki podwieczorek. 2 op. ciasta francuskiego (np to z Lidla) 300-350 g twarogu mielonego minimum dwukrotnie 3 jajka 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Zmielony twaróg miksujemy chwilę razem z żółtkami oraz cukrami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z twarogiem(...)mieszamy szpatułką). Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na dwa pasy, a te na kwadraty. Na każdy kawałek wykładamy 1-1,5 łyżeczki nadzienia serowego. Składamy na pół, by uzyskać trójkąt. Dociskamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy około 20-25 minut. Po przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania