Ilość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą
PodwójnaporcjaSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pomarańcza 2 sztuki/duże, jabłka 4 sztuki, kisiel pomarańczowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, cynamon 2 łyżeczki z dwóch dojrzałych, soczystych, słodkich pomarańczy wycisnąć sok, jeśli są pestki to usunąć obrane jabłka pokroić na średnie kawałki, wsypać do miski, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i kisiele proszek, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć
W Mojej Kuchni Lubięostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka pieczarki kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy
Gotowanie z pasjądietę - pojawią się w końcu przepisy na zielone sałatki i zdrowotne koktajle. A dziś, tak na osłodę, mam dla Was przepis na ciasteczka z czekoladowym nadzieniem. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - słoiczek kremu typu nutella - mleko (do posmarowania ciasteczek) - cukier do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 5x5cm. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżeczce kremu
W poszukiwaniu inspiracjiWITAM WAS W NOWYM ROKU :) Rozpoczął się czas karnawału więc mam dla Was pyszną i zarazem bardzo szybką w wykonaniu Przekąskę z ciasta francuskiego z oliwkami i jalapeno a całość dopełnia pyszny SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM. Sos ten jest delikatny, nie jest mulący. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego-jedno opakowanie 1 0 dag sera(...)żółtego tartego np CHEDDAR 5-6 oliwek zielonych 5 plastrów jalapeno SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam małe krążki ok 4 cm. Następnie na blachę wykładam papier do pieczenia a następnie krążki. Na krążki kładę tarty ser żółty. Oliwki i papryczki jalapeno drobno siekam.Na koniec posypuję krążki. Całość piekę ok 15 min w 180 stopniach. Kiedy
Gotowanie Patkiweekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej
My simple kitchenulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS(...)dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto
Basia w kuchniricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli(...)używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem
Pieguskowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Łosoś pod pierzynką z szpinaku i sera feta zawinięty w chrupiącym cieście francuskim. To pyszne, bardzo szybkie danie do zrobienia. Wygląda bardzo elegancko i na pewno zachwyci nie jedno oko Post Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać(...)Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Na sam środek umieścić twaróg i ułożyć po 3-4 plasterki gruszki. Boki ciasta skleić ze sobą, np. formułując kształt trójkąta lub prostokąta
UgotowaćMogą być warzywne, serowe, mięsne, mieszane, do woli. Bo to prosta przystawka, przekąska, a ciasto francuskie przyjmie wszystko na lunch świetne, pakujcie do lunch boxa i zaspokajajcie pierwszy popołudniowy głód, pomoże Podaję na ciepło na rukoli. Zimne też znikają choć nikt nie podnosi palca = winnych brak Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cukinia 1 mała cebula 1 czerwona papryka(...)tarty żółty ser Przygotowanie: Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny
Zasmakuj Kuchniszybka do zrobienia tarta. Możemy ją pokroić na małe kawałki, będzie wtedy stanowiła świetną przekąskę. Podana z sałatą może być całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego
Stare Garykapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany 30% pęczek koperku 150 g mozzarelli sól, pieprz Do podania hummus(...)Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C 2. Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy 3. Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem 4. Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko 5. Botwinkę zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, mieszamy dokładnie, dodajemy posiekany koperek 6. Wykładamy botwinkę na środek ciasta, pozostawiamy 2-3 cm wolnego brzegu dookoła, następnie naciągamy do środka tarty
Słodki KompromisPrzy poniedziałku zapraszam moich czytelników na bardzo prosty i łatwy do zrobienia przepis; oto wytrawna tarta z groszkiem i marchewką przygotowana na bazie ciasta francuskiego. Jako wypełnienie tarty użyłam jajek i śmietany. Tym razem do farszu zamiast startego żółtego sera dodałam mozzarellę, dzięki temu nadzienie nie jest takie ciężkie. Tarta jest pyszna, nie wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno(...)jako przekąskę. Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom 😋. Tarta z groszkiem i marchewką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonej marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki konserwowej 2 jajka 200 g śmietany 18% 1 kula mozzarelli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mleko do malowania
Kulinarne przygody Gatitysmakuje. Cóż więcej pisać? Przygotowanie dania zajmuje kilka chwil. A gdy mięso się piecze, mamy jeszcze czas na wyczarowanie jakieś sałatki :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek czerwonego pesto 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 jajko Filety z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Z jednej(...)strony (dolnej) smarujemy je pesto. Ciasto francuskie kroimy pionowo na pół. Na dolnej krawędzi układamy filet posmarowaną częścią do dołu. Następnie smarujemy wierzch mięsa grubszą warstwą pesto i układamy na wierzch plaster sera. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Zwijamy mięso w zgrabny rulon zwijając brzegi ciasta do środka (tak, jak na krokiety). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
My simple kitchen