ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:113/361)

Tarta francuska z łososiem i pomidorami 264

poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zakręcony Widelec
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 190

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze(...)wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, zostawić na blaszce w chłodnym miejscu do wystudzenia aby kisiel stężał - pyszny deser kawy, herbaty..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rożki z Ricottą i wędzonym łososiem 143

Składniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie:  Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia(...)Dokładnie wymi eszać na gł adką masę. Ciasto francuskie pokroić w paski ( grubość jak kto woli ) , na kraju każdego paska układać farsz i zwijać w tr ójk ą ty . Piekarnik rozgrzać do 220 st C , r o żki po ło żyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do pieca na 1 5- 20 min ( musi si ę ładnie zrumienić

Gaździnka warzy
Mięsna tarta z dynią 216

dań mięsnych! Polecam - dynia genialnie podkręca smak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki:   ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy(...)prowansalskimi. Gdy mięso się dobrze wysmaży wykładamy je na durszlak i odstawiamy aby ściekł z niego nadmiar tłuszczu. Smażymy przez chwilę dynię z papryką pokrojoną w paseczki. Formę wykładamy ciastem francuskim wykładamy na nie mięso wymieszane z dynią i papryką całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania jajka ze śmietaną i startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze

sierotka maRysia w kuchni
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 163

się zdobyć. Mają grubość ołówka. Cieniutkie, długie i chrupiące. Umyj je, odłam ich zdrewniałe końce. Są tak cieniutkie i świeże, że nie trzeba ich obierać. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Daj mu parę minut poleżeć na blacie, niech się delikatnie ogrzeje do temperatury pokojowej. Rozwijając je, gdy będzie cieplejsze – nie połamiesz go. Pokrój ciasto na 6 równych części – kwadratów, prostokątów(...)przyszło szybciej, tak bardzo nie mogę się go już doczekać! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych, cieniutkich jak mały kobiecy palec szparagów 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 jajko

Karo in the Kitchen
Serowe pizzerinki, hit na imprezę! 128

parmezan, delikatna, dobra szynka, no pycha! Można przed upieczeniem posmarować je jajkiem i posypać np. makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam na każdą imprezę, na ciepło lub zimno! SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów żółtego sera, u mnie morski kilka plastrów szynki tarty parmezan, wg uznania 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcja: małe roztrzepane jajko + dowolna posypka PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozkładam na blacie(...)centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia. Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Po kolorze upieczonego ciasta francuskiego poznacie, że czas wyciągać:) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jabłka pieczone na cieście francuskim 197

będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek(...)ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia

Smakołyki Asi
Pizza na cieście francuskim 230

Błyskawiczna danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na karnawałowej imprezie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów salami kilka plastrów sera żółtego garść oliwek zielonych garść rukoli Sos: puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku szczypta papryki wędzonej oregano, bazylia sól pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę

e-PrzepisyKulinarne
Tarty na Trzech Króli 208

ciasto dla całej rodziny klik oraz wersje jednoosobowe klik . Tym razem są to małe tarty z masą migdałową i jabłkami. Mini tarty na Trzech Króli składniki  1 opakowanie ciasta francuskiego 130 g mielonych migdałów 130 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka Amaretto 1 jabłko wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy spody

Przysmaki Karolki
Ślimaczki z serkiem almette 223

podoba, komentujcie :)    Ślimaczki z serkiem almette po 1/3 słoiczka papryki marynowanej czerwonej i żółtej 2 opakowania serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu szczypiorek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko roztrzepane Do miski wstawić serek Almette. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną w obu kolorach. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na rozłożone ciasto francuskie

Gotuję Testuję
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 226

Pork tenderloin stuffed with mushrooms. Składniki. 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy  ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek  1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem(...)polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn

Kulinarny karnet Christophera
Rollsy z kurczakiem 179

Fajna przekąska, do zrobienia w dość krótkim czasie. Poniżej przedstawiam Wam podstawową wersję, którą można śmiało wzbogacać o inne dodatki, choć tej najprostszej wg mnie niczego nie brakuje;) ciasto francuskie 2-3 pojedyncze piersi kurczaka papryka mielona słodka szczypta papryki ostrej sól, pieprz ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko(...)rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut

Smaki Na Talerzu
Imprezowe babeczki - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 290

Wchodząc wczoraj po pracy do sklepu   wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P).   Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie(...)Gosia www.daylicooking.pl Iwona www.izioni-smaki.blogspot. com Jutyna www.niePieprz.pl Ewa www.ewakuchennie.blogspot. com Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Justyna www.tysiagotuje.pl Marzena www.zaciszekuchenne.blogsp ot.com Beata www.staregary.blogspot.com Patryk i Ada www.cookpl.blogspot.com Gosia www.codojedzenia.pl Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 280 g) kawałek sera brie lub cammembert (u mnie 125 g) wędlina ( u mnie polędwica sopocka) garść orzechów garść żurawiny   Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto

My simple kitchen
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 182

kawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :)  Serowe ślimaczki z nutą cynamonu S KŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW: 1 ciasto francuskie  200 g twarogu białego - półtłustego  1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego   1 jajko  cynamon  PRZYGOTOWANIE:  Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy(...)żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki