ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:104/361)

paluchy serowe 1577

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania

babka w formie
Coś z niczego - Pizzerinki 138

Pyszne mini pizzerinki, idealne na kolację czy sylwestra :)Składniki: 1 ciasto francuskie,  15 plasterków salami,  15 plasterków żółtego sera,  10 sztuk oliwek czarnych,  4 łyżki kukurydzy, oregano.Przygotowanie:Z ciasto francuskiego wycięłam kółka, wycinałam szklanką po nutelli. Pozostałe ciasto zgniotłam, rozwałkowałam i wycinałam i tak jeszcze raz, aż nie zostało mi ciasta. Wyszło mi 30 kółeczek

Aga w kuchni
Paluchy z ciasta francuskiego z makiem 228

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami.  Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem.  Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko  Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą) 203

Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Składniki:  (na 4 porcje) 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste) 1/2 płata ciasta francuskiego XXL 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) cukier trzcinowy cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc(...)miejsce na marmoladę (wgłębienie). Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie nożem (nie za głęboko). Jabłka układamy na rozwiniętym cieście francuskim, delikatnie wciskając je w ciasto. Po czym wokół każdej połówki jabłka wycinamy kształt jabłka (około 1 cm od jabłka) z ogonkiem i listkiem. Listek zdobimy drugą stroną noża. Następnie na chwilę odwracam każdą połówkę i nadziewamy marmoladą (około 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką 207

Moje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty.  Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko

Pasja Smaku
Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 139

posiłkiem głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, które chcąc nie chcąc jest bardzo cierpliwe. Sięgam więc po zawsze obecne w mojej lodówce ciasto francuskie. Paluchy można oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco(...)owijać w szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu

Słodki Kompromis
Ciastka francuskie z twarogiem 119

Dziś jedna z ulubionych szybkich deserów lub przekąsek na słodko – mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto francuskie - świderki z serem 176

Bardzo dobra przekąska do barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę  żółtego sera.SKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) olej do smarowania blachy2 łyżki ketchupuWYKONANIEPłat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał.Ciasto kroimy na pasy

W kuchennym oknie Ewy
Figi, ser kozi i ciasto francuskie 165

Dzisiejszy wpis rozpocznie serie wpisów na szybkie i smaczne przekąski. Do ich przygotowania nie trzeba będzie dużo składników. Bardzo łatwo je przygotować. Dobrze wyglądają na stole i dobrze smakują. ciasto francuskie ser owczy figi miód Nie za często korzystam z gotowców, wyjątek robię dla ciasta francuskiego, kiedy szybko chcę przygotować coś smacznego :) Ciasto pokroić

Polska Zupa
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1205

okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne, główne i przekąski, ciastka i desery. Dziś podrzucam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła prowansalskie rozkłócone jajko(...)posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem z drugiej strony wzdłuż dłuższego boku. Zapakować w papier śniadaniowy (lub ten w którym było ciasto) i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto kroić w plasterki ok. 1 cm. Układać

Pasja Smaku
Kwiatki wielkanocne z białą kiełbasą 128

Banalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym.  Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta

Gotowanie i blogowanie
TARTALETKI Z JALAPENO I CUKINIĄ 140

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 20 plasterków jalapeno może być ze słoiczka 1 5 dag sera żółtego tartego ketchup sól i pieprz do smaku suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. A następnie wycinam prostokąty ok 10 sztuk. Prostokąty smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią. Cukinię obieram i kroje w plastry a następnie przecinam na pół

Gotowanie Patki
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 143

Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści

potrawyregionalne
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 129

śmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji.  Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki(...)Dodatkowo:  cukier puder do posypania  Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki.  Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów.  Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować

Di gotuje
Jalousie jabłkowe 146

Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru  1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić

Kulinarny karnet Christophera