więc i dla ich północnych sąsiadów wypiek na zawsze pozostanie ciastem wiedeńskim . Jak, zwał, tak zwał. Ciasto duńskie pyszne jest, wiedzą to nie tylko Duńczycy. Cudownie się listkuje, niczym ciasto francuskie, a przy tym jest niezwykle puszyste i lekkie. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe na zimno, a następnie wałkować je z masłem dokładnie w ten sam sposób(...)ciasto francuskie. I już! Brzmi skomplikowanie? Ja się z moim wyrobiłam wczoraj w godzinę, czyli naprawdę ekspresowo. Nie bójcie się ciasta duńskiego - owszem, potrzeba odrobiny siły na wałkowanie, ale to wszystko. Nie trzeba na nic czekać, nie trzeba ogrzewać składników, chuchać, dmuchać... Wystarczy zagnieść, rozwałkować - i jest. Przy wyrabianiu ciasta duńskiego trzeba pamiętać o kilku podstawowych rzeczach: wszystkie składniki muszą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ulubiony krem czekoladowy truskawki, mogą być mrożone (lekko rozmrożone) dodatkowo: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i pozostawiamy na chwilę aby nabrało temperatury pokojowej (wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło). Wycinamy serduszka, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmarowujemy po ok. 1/2 – 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Układamy
Domowy Smak Jedzeniafilety drobiowe 2 szt 1 op ciasta francuskiego sól pieprz oregano oliwa czosnek niedźwiedzi wędzona słonina ok 50 g ewentualnie boczek żółty ser ok 50 g jajko do smarowania Filety nacinamy poprzecznie 7-8 razy. Słoninę lub boczek kroimy na cienkie plasterki i tak samo żółty ser. W nacięci wkładamy po kawałeczku sera i słoniny, układamy je na kwadracie ciasta(...)francuskiego, posypujemy przyprawami, i skrapiamy oliwą, ciasto dookoła nacinamy na paseczki szer ok 2 cm. i przekładamy je splatając z jednej raz z drugiej strony. Zawiniątka przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp 200 st ok 30 - 35 min . Podajemy z sałatkami lub przetworami
Gotowanie jest łatweKarnawał w pełni! A w karnawale warto mieć pod ręką przepisy na przekąski, np. przekąski z ciasta francuskiego :) Zatem proszę bardzo: ciasto... The post Ciasto francuskie na słono z pieczonym łososiem i fetą appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comtarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!składniki1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki1 nieduża cukinia5 kwiatów cukinii (opcjonalnie)2 pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółtykilka pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuli1 opakowanie serka Almette z ziołami1 jajkoszczypiorekbazyliapieprz, sólprzygotowanie(...)rozmieszać serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare GarySKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około
ZofianaFaworki lub chrust, jak kto woli ;) Z ciasta francuskiego przygotujesz je w kilka chwil. Są równie chrupiące i kruchutkie jak te prawdziwe. Polecam szczególnie osobom, którym zależy na czasie oraz tym, które nie lubią "męczyć" się z tradycyjnym ciastem faworkowym ;) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko cukier perlisty cukier puder Ciasto rozwinąć i radełkiem pokroić na długie paski o szerokości
Smakołyki Asiktóre nie jedno przeszły można znaleźć wiele inspiracji. Tym razem to mój Mąż przeglądał "Technologię sporządzania posiłków" z roku 1964 i tam wypatrzył właśnie te małe, chrupiące, pyszności z ciasta francuskiego. Ja osobiście tego rodzaju ciasta robić nie lubię, ale czego się nie robi dla bliskich :) Zagniotłam, poskładałam, cierpliwie wałkowałam i czekałam co z tego wszystkiego powstanie. Powstała pyszna, wytrawna(...)przekąska do chrupania :) Idealna na imprezę, czy wieczór z filmem. Zróbcie koniecznie i nie bójcie się ciasta francuskiego, ja chyba je polubię wreszcie i przestanę sięgać po gotowce. :) Zgodnie z instrukcją w książce robimy dwa ciasta. Ciasto podstawowe: 165 g mąki 1 małe jajo 100 g wody 1 łyżeczka octu szczypta soli odrobina mąki do podsypywania Z podanych składników zagniatamy
Cynamonowe szczęściegoście,do dzieła: Składniki: słoik jabłek (ja użyłam tych zakupionych w Lidlu,ale równie smaczne będą domowe przetwory) 2 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego cukier kryształ do posypania opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty.Jabłka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Nakładamy nadzienie na środek i składamy trójkąty,lekko dociskając brzegi. Wierzch posypujemy
Wielki apetytSkładniki: Płat ciasta francuskiego Pieczarki 30 dag Ser żółty 10 dag Por biała część kawałek ok 10 dag Masło łyżka Pietruszka natka łyżka sól pieprz jajko sezam Przygotowanie: Por pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Do przestudzanego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, stary(...)żółty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na 16 prostokątów. Na jedną część kawałka ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy drugą połową ciasta i brzegi zlepiamy dłońmi lub widelce. Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujmy rozmąconym jajkiem, posypujemy odrobiną sezamu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodyRolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi) ok 30 dag brokułu mała puszka kukurydzy 10 dag startego sera żółtego przyprawa do kurczaka (pikantna) oliwa 1 jajko sezam opcjonalnie oregano Przygotowanie : Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury
Mechanik w kuchniSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 150 g boczku 80 g parmezanu 200 ml śmietany 1 cebula 3 jaja szczypiorek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 500 g di patate 150 g di pancetta 80 g di parmigiano 200 ml di panna 1 cipola 3 uova erba cipollina sale(...)pepe. Per ultimo sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Versate le patate nella padella con la pancetta, mescolate bene il tutto. Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 24 cm. Na ciasto wykładamy ziemniaki z boczkiem. Na wierzch tarty wylewamy masę jajeczną
La grande e la piccola cuocaprostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :) Rożki z jabłkami Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć, przejechać wałkiem. Podzielić na 3 pasy, a każdy z nich na 5 kawałków zbliżonych do kwadratu. Na połowę każdego kawałka nałożyć porcję nadzienia. Złożyć na pół, aby powstały trójkąty. Dokładnie zlepić brzegi
Pełny talerzWariacji na temat ciasta francuskiego ciąg dalszy... Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów szynki drobiowej 1 jajko Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy i kolejno nakładamy wzdłuż krótszego boku dwa plastry sera i dwa plastry szynki (wszystko zależy też od rozmiarów plasterków). Zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem, odkrawamy i postępujemy identycznie z dalszą częścią ciasta
Emcia Pichci