ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:110/361)

Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 197

Alice's basket with spinach. Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć  na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą(...)Dodać  mleko kokosowe wymieszać, zredukować. Trochę wystudzić, przełożyć na deskę i szpinak trochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika  180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki  napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem  i zapiekać 30 minut w temp. 180oC

Kulinarny karnet Christophera
Paszteciki z mięsem mielonym i czatni z pomidora 132

Pyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz  Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy(...)małym ogniu i szpatułką rozdrabniamy mięso na patelni. Do usmażonego mięsa dodajemy ostre czarni z pomidora i mieszamy do połączenia.  Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na środku każdego z nich układamy porcję mięsa i zawijamy na paszteciki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia ciasta w dół (ciężar farszu dociśnie ciasto i nie otworzą się przy

Gotowanie i blogowanie
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego krok po kroku 189

Ostatnio proponowaliśmy Wam przepisy z ciasta francuskiego na wytrawnie więc dziś coś na słodko. Ten rodzaj słodkości robiliśmy już ale z brzoskwiniami jednak

Kuchenne Wariacje
Brzoskwinia na cieście francuskim. 134

Brzoskwinia na cieście francuskim Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się   tutaj Konfitura z czereśni Przepis na konfiturę znaleźć można na   tej stronie 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy  konfiturę z czereśni

Miód i pieprz
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 265

Ilość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą

Podwójnaporcja
francuskie z jabłkami pomarańczowymi... 168

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pomarańcza 2 sztuki/duże, jabłka 4 sztuki, kisiel pomarańczowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, cynamon 2 łyżeczki z dwóch dojrzałych, soczystych, słodkich pomarańczy wycisnąć sok, jeśli są pestki to usunąć obrane jabłka pokroić na średnie kawałki, wsypać do miski, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i kisiele proszek, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć

W Mojej Kuchni Lubię
rogaliki z ciasta francuskiego na wytrawnie 233

ostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka  pieczarki  kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy  pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy

Gotowanie z pasją
Francuskie poduszeczki z czekoladą 237

dietę - pojawią się w końcu przepisy na zielone sałatki i zdrowotne koktajle. A dziś, tak na osłodę, mam dla Was przepis na ciasteczka z czekoladowym nadzieniem. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - słoiczek kremu typu nutella - mleko (do posmarowania ciasteczek) - cukier do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 5x5cm. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżeczce kremu

W poszukiwaniu inspiracji
PRZEKĄSKI Z OLIWKAMI I JALAPENO Z SOSEM KIELECKIM CZOSNKOWYM 150

WITAM WAS W NOWYM ROKU :)   Rozpoczął się czas karnawału więc mam dla Was pyszną i zarazem bardzo szybką w wykonaniu Przekąskę z ciasta francuskiego z oliwkami i jalapeno a całość dopełnia pyszny SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM. Sos ten jest delikatny, nie jest mulący. Polecam w 100 %.   SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego-jedno opakowanie 1 0 dag sera(...)żółtego tartego np CHEDDAR 5-6 oliwek zielonych 5 plastrów jalapeno SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM PRZYGOTOWANIE:  Z ciasta francuskiego wycinam małe krążki ok 4 cm. Następnie na blachę wykładam papier do pieczenia a następnie krążki. Na krążki kładę tarty ser żółty. Oliwki i papryczki jalapeno drobno siekam.Na koniec posypuję krążki. Całość piekę ok 15 min w 180 stopniach. Kiedy

Gotowanie Patki
Pikantne serowe paluchy 191

weekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej

My simple kitchen
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 184

ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS(...)dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto

Basia w kuchni
Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem 143

ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli(...)używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem

Pieguskowa Kuchnia
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim 214

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Łosoś pod pierzynką z szpinaku i sera feta zawinięty w chrupiącym cieście francuskim. To pyszne, bardzo szybkie danie do zrobienia. Wygląda bardzo elegancko i na pewno zachwyci nie jedno oko Post Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciastka francuskie z gruszką i twarogiem 166

zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać(...)Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Na sam środek umieścić twaróg i ułożyć po 3-4 plasterki gruszki. Boki ciasta skleić ze sobą, np. formułując kształt trójkąta lub prostokąta

Ugotować