czyli świetne warsztaty prowadzone przez Jerzego Sobieniaka, należy pamiętać o zarejestrowaniu na stronie konkursu paragonu ze sklepu ALMA! Na koniec mój pomysł na wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego
Stare GaryDzisiejszą propozycją są pyszne jajka przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują na ciepło. Danie to można przygotować znacznie wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski. Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas(...)ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :) Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy
Kolizje SmakówDziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim. Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób
Pyry na Gazsię sprawdza, wtedy gdy mamy mieć gości, a mało czasu na dłuższe siedzenie w kuchni. Przepyszne danie i bardzo wciągające. ;-) Składniki: 10 cienkich parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów sera żółtego. keczup lub sos do polania gotowych parówek Sposób wykonania: Parówki obrać z folii i przeciąć na pół, tak aby powstało 20. Ciasto francuskie podzielić
Na słodko lub wytrawniemnie wszelakie przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i zimno niezastąpione. Do dipów, past, wspaniałe, w rozmaitych smakach. Dziś okrągłe pizzerinki pachnące pastą warzywną ajvar i łagodnym żółtym tartym serem posypane czarnym sezamem HELIO . Polecam, bo proste i ładnie wyglądające przekąski znikają pierwsze, i to ze smakiem! Coś na ząb;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 spore łyżki pasty warzywnej ajvar
Zasmakuj Kuchnismakowego, i jest - moje pyszne francuskie ciasteczko z szynką ,fetą i przyprawami.Tak więc powitajcie mój autorski przepis na wytrawne , zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!. 1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku 0.5 op.sera feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania ciasta 6 pl.szynki pomidorki cherry Sezam(...)Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem, dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Odparować sok, wystudzić. Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować brzegi paseczkami z ciasta , ułożyć na każdym ciastkiem kawałek szynki , a na niej farsz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, mandarynki 8 sztuk, cukier waniliowy 1 łyżka, cynamon 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze, położyć na blaszce, na cieście rozłożyć gęstocząstki obranych mandarynek zostawiając dość szerokie brzegi do podwinięcia mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć
W Mojej Kuchni LubięJaki jest najszybszy pomysł na wykorzystanie nadzienia mincemeat, które pozostało mi po weekendowym torciku piernikowym (klik)? Oczywiście chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, posypane grubą warstwą cukru pudru. Wstyd się przyznać, że zjadłam prawie wszystkie od razu, gorące, sama, zaraz po zrobieniu zdjęć... Dla niepoznaki zostawiłam mojemu chłopakowi dwa, bo tak słodko pachniało w mieszkaniu, że od razu po wejściu(...)klatkę dało się wyczuć jakieś pyszności i nic bym przed nim nie ukryła ;) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie mincemeat z tego przepisu - klik (zużyjemy ok. połowy) cukier puder do posypania Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Słodkie inspiracjePolędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej
Polska Zupanich umieścić wszystko to co lubimy lub to co akurat mamy w lodowce :) Są świetne - gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście gdyż ich przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup ser tarty mozzarella czerwona cebula kolorowe papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa czarne oliwki cukinia ziarna słonecznika zioła prowansalskie Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, całość smarujemy ketchupem i posypujemy
Taste TherapyJeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże czerwone cebule olej do smażenia 15dag żółtego sera sól, czarny pieprz jajko mak do posypania Sposób przygotowania
Pyry na Gazmożliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym – pyszności! Scroll down for recipe in English Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem (6 sztuk) Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego, rozmrożonego 350 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 jajko, rozbełtane Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W średnim rondelku umieść rabarbar, jabłka, cukier i 2 łyżki, doprowadź
karmelowyDziś kolejna propozycja szybkiej przekąski karnawałowej, imprezowej. Pizzerinki z ciasta francuskiego z serem i szynką z dodatkiem żurawiny i majonezu. Niebanalne połączenie, pysznie jest! Pizzerinki podaję na ciepło lub zimno, z dodatkiem dipów, najczęściej czosnkowego, pomidorowego lub pasty ajvar z pieczonej papryki, pasuje w sam raz do wytrawnej wersji pizzerinek. Opcjonalnie można gotowe pizzerinki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką(...)czarnym sezamem. Polecam! Smacznego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 1 spora łyżka majonezu kilka łyżeczek żurawiny po kilka plastrów żółtego sera oraz szynki suszony lubczyk, ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie. Smaruję równomiernie majonezem, na to nakładam w kilku miejscach łyżeczką żurawinę. Układam żółty ser, na niego plastry szynki. Posypuję przyprawami. Zwijam wzdłuż dłuższego
Zasmakuj KuchniMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno
Różne smaki w kuchniktóra przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem. Przerobiłam różne wersje, z przeróżnymi wędlinami, więc to od Was zależy - czego użyjecie od środka Waszego kwiatuszka. 1 płat ciasta francuskiego 300-400g mortadel i (dobrej jakości) (*) ketchup Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki sezamu Opcjonalnie: 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka) Ciasto francuskie
Di gotuje