Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :).Porcja: 12 croissantówSkładniki:270 g ciasta francuskiego150 g borowików10 g suszonych grzybówpęczek szczypiorkisól, pieprz1 jajko - do posmarowaniaPrzygotowanie
Niezły MłynekTartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie
kuchcikowniaBardzo smaczna i efektowna przystawka na różne okazje - idealna do barszczyku czerwonego. Wykonanie proste i bardzo szybkie. Składniki: ciasto francuskie szynka konserwowa ser żółty w plastrach Można użyć gotowego ciasta francuskiego. Rozkładamy prostokąt. Na cieście rozkładamy warstwę szynki konserwowej, następnie warstwę sera żółtego. Zawijamy w rulon od szerszego boku do połowy ciasta. To samo robimy z drugiego boku. Staramy się
tojestpyszne.blogspot.comgrzybów. Ja należę do grupy, która je uwielbia, a korzystając z okazji, że mamy sezon iście grzybowy, przygotowałam przepis na bardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi . SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta) 250g leśnych grzybów 1 jajko 1/2 kubka śmietany 1-2 łyżki świeżego koperku starty żółty ser masło klarowane przyprawy (sól, pieprz) WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim
Zofianamniej czasu, a więc pora się pospieszyć. Kolejny przepis to przekąska zaproponowana przez Okrasę dla kuchni lidla (pozwalam sobie skopiować), to dip z ciecierzycy w formie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie: 1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta francuskiego sól szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku niewielka ilość sezamu (ok.10 g) dip z ciecierzycy(...)całości 3 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 10 g ziaren sezamu ok. 130 ml oliwy z oliwek sól mielony biały pieprz 1/2 ostrej czerwonej papryki Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Brzuszki ŁakomczuszkiCiasto francuskie ma wszelakie zastosowanie. Ja korzystam z niego najczęściej, gdy wpadają znajomi i trzeba przygotować jakiś szybki poczęstunek ;) Oto moja mała propozycja na karnawałową (i nie tylko) wytrawną przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Babeczki z ciasta francuskiego - opakowanie ciasta francuskiego - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 250g - oliwki w zalewie 100g - ser żółty starty na tarce(...)drobnych oczkach - pieprz Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Każdy kwadracik wkładamy do silikonowej foremki na muffinki. Do każdej muffinki wkładamy suszone pomidory i oliwki. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220 stopniach C. SMACZNEGO
Sajkofanka smakuinternetu, chyba każdy widział obrazek krok po kroku jak zrobić hm... Właśnie co to? Pizza z ciasta francuskiego, rolowana pizza, ciasto francuskie z serem i salami? Nie ważne, ważne jest to że to danie jest mega szybkie a smakiem może zaskoczyć niejednego łasucha . Czytaj więcej
Pychotkaaaciasto francuskie 6 kawałków ulubionej czekolady Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu. Na szerszej części połóż po kostce czekolady i zwiń rogaliki. Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia. Smacznego
cukrem pudrem posypaneprzekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu, - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy(...)łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Do dzieła! 1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. 2. Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto. 4. Boczek kroimy w większą kostkę
Sajkofanka smakuCiasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje) 2 ząbki
Mechanik w kuchniCoś na szybko, kiedy goście są już prawie w drzwiach?Idealnym rozwiązaniem są rogaliki z gotowego już ciasta francuskiego ;)30 minut i gotowe;)Dobre na pocieszenie dla tych, co dzisiaj do szkoły... ;) Rogaliki francuskie z czekoladąSkładniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka kostek gorzkiej czekoladyżółtkomakPrzygotowanie:Ciasto wyjąć z folii i radełkiem wycinać trójkąty /nie muszą być równe;/.U podstawy trójkąta umieścić pół kostki
Lawendowe Niebotłuszczu również boczek pozostawiłem do wystygnięcia. Przygotowałem marynatę do mięsa mieszając 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki miodu, łyżkę oliwy i pół łyżeczki suszonego oregano. Wyjęte z lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem po dwa plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem(...)pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego, dokładnie sklejając brzegi. Wszystkie eskalopki z wierzchu również posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem
Wyprawy kulinarnewystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI gotowe ciasto francuskie ok. 25 dag szynki ok. 25 dag sera żółtego tartego lub w plastrach ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto francuskie posmarować ketchupem rozmieszanym z niewielką ilością wody. Ułożyć plastry szynki i ser na cieście pozostawiając na brzegu, w stronę którego zwijamy kilkucentymetrowy wolny pas do sklejenia ciasta. Pas posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciasto zwinąć
Przepisy KulinarnePomysł na te ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to mówi) przepis dla niego. Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego połowa filetu z kurczaka łyżeczka curry szczypta kurkumy pół pęczka pietruszki 1 jajko sól, pieprz
Mechanik w kuchni