ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:92/361)

Zakręcone pizzerinki 214

zapewnią dobrą zabawę #BEZograniczeń . Takie połączenie nie może się nie udać i niewątpliwie zasługuje na #smaknr 1 imprezowego menu. #iloveketchup ❤️❤️❤️ Składniki (ok. 15 sztuk): 1 płat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 5-6 łyżek Ketchupu Kotlin Pikantnego 1 opakowanie (100g – 120g) cienkich plasterków boczku wędzonego kawałek (ok. 130 g) sera żółtego 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)jajko kilka listków swieżej bazylii Przygotowanie: 1) Ketchup wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ziołami prowansalskimi. 2) Rozłożony płat ciasta francuskiego posmarować ketchupem zostawiając z jednej strony przy krótszym boku ok. 2 cm czystego ciasta podobnie jak na instrukcji . 3) Na ketchupie ułożyć paski boczku. 4) Całość równomiernie posypać tartym żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę

Fitsweet.me
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 155

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować(...)stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około

Ania i Marcin gotują
WARSTWOWE FRANCUSKIE BABECZKI Z MASĄ BAKALIOWĄ 156

Pyszne 3 warstwowe babeczki z ciasta francuskiego. Ja zrobiłam je z masą bakaliową na bazie miodu. Oczywiście do tego typu babeczek można użyć dowolnych mas, dżemów czy powideł. Zapraszam i smacznego.  SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego 1 sloiczek ok 200 ml masy bakaliowej lub dowolnej masy do wypieków 3 łyżeczki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję

Gotowanie Patki
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 137

tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne wspomnienia zmaterializowałam ów legendarny portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso. P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki: 2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka, skórka z cytryny, laska cynamonu, 60 g mąki, 500 g cukru, 250 ml wody, 7 żółtek, masło do wysmarowania(...)foremek Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu

Delicious Titbits
Tarta ze szparagami, pomidorkami i brokułem 186

tego jeszcze więcej witamin w postaci kolorowych pomidorków koktajlowych i zielonego brokuła :)Troszkę przymykamy oko na kalorie ;) Smaczna przekąska - taki trójkącik tarty to niebo w gębie! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 9-10 sztuk zielonych szparagów 10 pomidorków koktajlowych (u mnie 5 żółtych i 5 czerwonych) 250 g brokuła  1/2 kulki mozzarelli  3 jajka 150 ml śmietany(...)odchudzonej wersji jogurtu greckiego 2 łyżki świeżego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE Foremkę do tarty wykładamy dokładnie ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 5 minut. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, po czym obieramy do 1/3 wysokości. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Zalewamy warzywa wrzątkiem i blanszujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta serowa 163

Składniki: 1 ciasto francuskie, 50 g żółtego sera, 150 g mozzarelli , 30 g brie, 4 łyżki śmietany 12%, 10 sztuk kaparów z zalewy, 10 sztuk zielonych oliwek, 1/2 kiełbasy.Przygotowanie:  Ciasto francuskie zagniatamy i wałkujemy, tak aby było w formie okrągłej. Wylepiamy nim formę do tarty, wylepiając wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Sery kroimy w kostkę i mieszamy(...)śmietaną, solimy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy kapary, oliwki i kawałki kiełbaski.Pieczemy

Aga w kuchni
Marcepanowe grzebyki 102

Resztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 4 łyżki soku cytrynowego • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego(...)białko Wykonanie: • Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem. • Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. • Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. • Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. • Złożyć na pół, znów posmarować połowę. • Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. • Kroić w plastry ostrym

To co kocham
Cow Pie (krowi placek) 191

zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy

My Culinary Art
Ciastka francuskie z jagodami 164

polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie cukrem waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują(...)równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao, na drugie śniadanie czy popołudniowy deser. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego dżem jagodowy 1 małe jajko cukier trzcinowy - niewielka ilość cukier waniliowy - niewielka ilość Przygotowanie: Rozkładam płat ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów:   Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga

Zasmakuj Kuchni
Ciastka z budyniem i malinami 200

proponujemy Wam te szybkie  i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi. Produkty: Budyń Ciasto francuskie Świeże maliny Przygotowanie: Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta ilość(...)połowie kół wykrajamy mniejszą szklanką środek (będzie to góra naszych ciastek). Góry ciastek nakładamy na doły i środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie smakują przysypane

cookpl
Szarlotkowe zawijańce 148

bumerang wracam ciągle do ciasta francuskiego . Niestety nic nie poradzę ,że zawsze ktoś do mnie wpada nie zapowiedzianie . A coś do kawki należy podać .Dlatego niemal zawsze potrzebuję koła ratunkowego . W moim przypadku jest to ciasto francuskie + dodatek . Dzisiaj tym dodatkiem jest marmolada z jabłek ( uduszone jabłka)Na moje szczęście moja jedyna jabłonka w ogródku obrodziła że HO HO!!. Składnki(...)ciasto francuskie 1 litrowy słoik uduszonych jabłek ( lub 2 kg jabłek + 4 łyżki cukru) garść rodzynek  1/2 łyżeczki cynamonu. 1/2 czekolady ( nie koniecznie)  1 jajko Wykonanie Jeśli nie mamy gotowych jabłek uduszonych to trzeba je zrobić . Umyte jablka obieram i kroję w drobne cząstki wrzucam do rondla dodaję 4 łyżki cukru ,podduszam je.  Do gotowych jabłek dodaje

Eli Gotowanie
Flaczki pod francuską czapą 205

naszym menu królują już treściwsze dania, rozgrzewające, syte i smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania.  Jak Wam podoba się mój pomysł ?  Obiad pierwsza klasa,  wyszły takie(...)cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię

Wanilia i Kardamon
Łosoś w cieście francuskim 123

dieta, rezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis ze strony PrzepisyJoli . Składniki: ok 500 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina soku z cytryny oliwa(...)miski, dodać 5 łyżek oliwy, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują

Trufelkowo
BARSZCZ BIAŁY Z SZASZŁYKIEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO 93

zakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas.  Przyprawić solą(...)pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy. Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Jajka gotujemy na twardo. Barszcz podajemy z szaszłykiem z ciasta francuskiego i jajkiem ESPUMISAN DO WYRÓB MEDYCZNY

Kuchnia w oparach
zakręcona pizza margherita – ekspresowa z ciasta francuskiego 194

składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania