ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:83/361)

Ciastka francuskie z "Marmoladem" 126

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wiecie jak to jest, nagle zjazd znajomych w jedną chwilę. Zapasu ciasta francuskiego nigdy za wiele, nie wspominając już o Marmoladzie. Wiecie, takiej krojonej, sprzedawanej na KG, tak fajnie gilgotała w podniebienie <3 Dzieciństwo, WRÓĆ! No i wróciło, pod marką JAMAR(...)pyszna , gilgutasieńki Marmelad <3 W połączeniu z ciastem francuskim i śnieżkiem w postaci cukru pudru <3 22 min i macie CIACHA <3   Składniki 2 płaty ciasta francuskiego 260 g marmolady wieloowocowej np. od Jamar cukier puder     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto wykrawamy, przy pomocy szklanki do drinków, tniemy

R'n'G Kitchen
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 157

pokazać połączenie kuchni wytwornej, czyli francuskiej, z prostą góralską alpejską kuchnią. Zobaczcie, co nam z tych przemyśleń wyszło :) Prawda, że to piękny widok :) Tak też myśleliśmy dobierając składniki, czyli ciasto francuskie, ser, przyprawy, które kojarzą się ewidentnie z Francją, do tego jaja, grzyby, masło, które nieodzownie prowadzą nas to wiejskiej chaty, lasu w pobliżu, pięknych widoków na Alpy po grzybobraniu(...)Każdy chciałby przeżyć takie chwile :) Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty. Oto nasze składniki : 1 ciasto francuskie 1 opakowanie kurek 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg sera żółtego ostrego 1 pęczek rzeżuchy ogrodowej lub domowej tymianek, pieprz, papryka ostra Kurki oczyszczamy i kroimy

vegetanie
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 228

dobrej cenie. Więc co nie co szparagowego przygotowałam. Była frittata , teraz szparagi w cieście i na tym nie koniec ale to już w następnych wpisach. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć(...)odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm. Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a potem w ciasto francuskie. Cieńsze szparagi zawijałam po dwa a grubsze pojedyńczo. Szparagi owinięte serem owijać ciastem miejsce przy miejscu aby ser nie wypłynął podczas pieczenia natomiast te z szynką

Monia miesza i gotuje
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym 226

Wreszcie dorobiłam się foremek do rurek i oczywiście od razu musiałam je wypróbować. Na pierwszy raz postanowiłam zrobić rureczki z gotowego ciasta francuskiego. Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto(...)francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Paski ciasta nawijać na foremki do rurek zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto na siebie nachodziło. Nawinięte na rurki ciasto ułożyć na dużej blaszce

Monia miesza i gotuje
Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym 113

Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 3 kule mozzarelli(...)plastrów łososia wędzonego • 5 jajek • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 6-8 małych pomidorków • sól, pieprz do smaku • liście bazylii • masło do smarowania formy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. • Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. • Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć

To co kocham
Camembert w cieście francuskim. 221

pewno przypadnie Wam do gustu. Miał być camembert grillowany, ale zabrakło czasu(albo goście za szybko przyszli, ha ha), więc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany  w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert z zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami(...)leśnymi  1 op. ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt ciasta francuskiego, kładziemy ser i na wyciętą część nakładamy żurawinę, zawijamy brzegi i formujemy sakiewkę, można położyć wycięte ozdoby("napuchną", ale zawsze!), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem, i do piekarnika 180 st. na 35-45 min. do zrumienienia ciasta

Kuchnia Beaty
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 216

deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak  świeży 1op- czosnek 2 ząbki-sól, pieprz- paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki masła- śmietanę słodką 12% - 100ml- jajko rozmącone SPOSÓB WYKONANIA:- schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą(...)schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły- ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto- brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi- wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem - tak przygotowaną całość włożyć do nagrzanego piekarnika

Basia w kuchni
Ciasteczka jagodowe 212

Kolejne wejście z ciastem francuskim. Dzisiaj ciasteczka z żelem jagodowym. Bardzo delikatne, pyszne jeszcze ciepłe. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego pół słoiczka jagód w żelu kilka mrożonych wiśni papier do pieczenia WYKONANIE: Płat ciasta rozkładamy na blacie. Okrągłą foremką kroimy kółka. Na każde kółko układamy jagody w żelu, na środek wisienka. Z pozostałych części ciasta kroimy paski

W kuchennym oknie Ewy
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 214

bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek(...)wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki  - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja - co robić po kolei z każdym

Kulinarne Inspiracje
Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 235

Znowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być ;) Pyszności, kocham po prostu ciasto francuskie , może się powtarzam, ale jest rewelacyjne i tyle :)) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kukurydza kilka suszonych pomidorów papryka czerwona(...)pomidorowy starta mozzarella oregano sól Kurczaka kroję w drobne kawałki, solę, dodaje oregano i podsmażam. Paprykę, pomidorki również kroję. Wszystkie składniki dzielę na 2 części . Jedno ciasto francuskie rozwijam, smaruję sosem pomidorowym i wykładam na nie kurczaka, paprykę, pomidory, kukurydzę, posypuję jeszcze oregano i serem mozzarella. Roluje ciasto w poprzek i kroję kawałki o szerokości około 2 cm. Układam

kruche babeczki
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 207

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 330

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta(...)łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki

My Culinary Art
Sakiewki serowe z sosem mietowym 167

Sakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką  serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów. Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą. SKŁADNIKI: 1 rulon z ciasta francuskiego 1 ser camembert 15 dag sera cheddar ( dojrzewający(...)suszonych pomidoró sos miętowy z Lidla Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na nim pokrojone sery, oraz plasterek suszonego pomidora. Zamykamy szczelnie sakiewki z ciasta - pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocena ciasta. Podajemy z sosem miętowym. Polecam  ten przepis na szybką przystawkę, wypróbowałam na znajomych - byli zachwyceni

dlaSmaQ
Banany w cieście 298

Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady  jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk.  Układam

prawdziwe jedzenie
,,Choinki z ciasta francuskiego’’ 383

Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? To świąteczna przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom. Moim zdaniem to jedna z prostszych przystawek, który spełnia funkcję dekoracji na świątecznym stole. Składniki : 1 duże opakowanie ciasta francuskiego Połowa słoiczka pasty zielonej Połowa słoiczka pasty czerwonej Połowa słoiczka oliwek zielonych Ole! Około 20 dag sera żółtego pokrojonego w większą kostkę 10 plasterków wędliny(...)grube patyki do szaszłyków Przygotowanie: Pół ciasta francuskiego smarujemy pastą zieloną a drugą połowę pastą czerwoną. Na tej drugiej połowie układamy plasterki wędliny. Ciasto tniemy na paski wzdłuż dłuższego boku o szerokości ok. 2 cm. Nabijamy plasterki okrężnie na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy choinki

Podróż w kulinaria
Ciastka z czekoladą i marshmallows 111

Zachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1 mały(...)słoiczek kremu czekoladowego, np. Nutelli • małe opakowanie pianek marshmallows • 1 jajko Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić w małe kwadraty. Mnie wyszło 18 sztuk. • Na środku każdego położyć po łyżeczce kremu czekoladowego. • Na krem położyć kilka małych pianek lub jedną dużą. • Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepiać szczelnie w koperty jak na zdjęciu

To co kocham