ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Tramezzini z serkiem
Moja smaczna kuchniacukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zapiekany omlet
Moja smaczna kuchniaRuloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Kulinarne życieSoczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła(...)rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez
Pyry na GazPierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić(...)przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni. Zjadać delikatnie ostygniętą
MarciochaKucharzyGoście mają być już lada moment, a Ty nie masz pomysłu na szybki deser? Wystarczy płat ciasta francuskiego i jabłka, by w 20 minut wyczarować smaczne i niewymagające ciasto :) A jeśli dodasz do tego aromatyczne przyprawy, polewę z czekolady czy cukier puder, Twoi goście będą zachwyceni. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - 6-7 soczystych jabłek - 4 łyżki miodu(...)polewa czekoladowa Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne tarty, boki ciasta zaginamy tworząc wyszczy brzeg. Na obie tak przygotowane tarty wykładamy jabłka i polewamy powstałym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
W poszukiwaniu inspiracjiPrzedstawiam przepis na świąteczny kulebiak, który z powodzeniem możemy podać do barszczu zamiast pasztecików. Jest łatwy do wykonania, bo musimy przygotować jedynie kapustę - ciasto francuskie kupimy w sklepie. 1 arkusz ciasta francuskiego 1/2 kg kapusty kiszonej 30g suszonych podgrzybków 1 cebula 100g suszonych śliwek olej sól, pieprz 1 jajko 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy(...)odparowania wody.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną kapuste, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Szefowa kuchniPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy
Z Majeczką w kuchniJeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy
Ania i Marcin gotująWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko pyszna przekąska do przegryzienia, z ciasta francuskiego z kindziukiem od firmy Duda. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania kindziuka w plasterkach Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy pasy o szerokości plasterka kiełbasy i długości około 13 cm. W górnej części paska układamy plasterek kiełbasy( dowolnej nie koniecznie kindziuk ) i przykrywamy
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach
Szybko Tanio Smaczniesmakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić(...)plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze
W kuchni u MonikiDzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois , francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia . Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem(...)obdarowali go prezentami. Tradycja przygotowywania ciasta na Święto Trzech Króli kultywowana jest w wielu krajach na całym świecie. W północnej Francji piecze się okrągłą bądź prostokątną tartę z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem typu frangipane ( zwanej we Francji crème d'amande ), czyli z migdałów, cukru, masła i jajek . Do nadzienia zwyczajowo wkłada się la fève - małą porcelanową
Chilli Czosnek i OliwaSzeleści opakowanie ciasta francuskiego, na blacie leżą dorodne kawałki łososia. Gdzieś w lodówce pewnie znajdzie się jakiś twarożek. A ja mam ochotę na coś prostego, acz smakowitego. Zawijał fartuszek wokół ciała, zakasuję rękawy i do dzieła! ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. /własny;/ opakowanie ciasta francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia(...)macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami. Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję (łyżkę lub dwie) twarożku
W kuchni Karmel-itkiZapraszam na smaczną tartę. Zrobiłam ją na gotowym cieście francuskim. Polecam na ciepłą kolację. Składniki: 275 g ciasta francuskiego biała część pora 3 parówki z szynki 100 g sera żółtego 1/4 małej czerwonej papryki 100 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich forma na tartę o śred, 26 cm Przygotowanie: Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania
słodkie i nie tylko historie kulinarneodwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie do zmodyfikowania go według mojego pomysłu i mojego smaku. We wzorcowym przepisie nie ma kurczaka, ani suszonych pomidorów. Natomiast zdecydowałam wykorzystać pomysł z ciastem francuskim. Przepis i tak jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę obróbki każdego składnika, dlatego też gotowe ciasto jest dużym plusem w tym przypadku. Składniki: cukinia bakłażan suszone pomidory duża(...)pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni, kilka minut po każdej ze stron. 2. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy ręką
Mój Smak na Życie