ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:75/361)

Świderki z masą makową / makowe 274

trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:).  1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie

Szefowa kuchni
Ciasto francuskie z czekoladą 426

Widziałam je już mnóstwo razy i w końcu zdecydowałam się zrobić. Bardzo łatwe w wykonaniu, wygląda równie efektownie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, tabliczka czekolady - u mnie z bakaliami, jajko Przygotowanie: Na środek ciasta francuskiego wykładamy całą czekoladę.  Nacinamy ciasto na ok 2 cm pod kątem do czekolady z obu stron.  Zawijamy górę i kolejno kawałki ciasta francuskiego

Lena Gotuje
Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella 94

Przepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm  Składniki 250 g ciasta francuskiego 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 8 pomidorków wiśniowych lub cherry 100 g sera mozzarella 8 gałązek tymianku     Przygotowanie   Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut

R'n'G Kitchen
Gruszki na okrągło 186

gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych(...)masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć  na masę  wszystkie składniki masy czekoladowej. Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć  nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć  wokół brzegu  krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki

Kulinarny karnet Christophera
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 158

przyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P Zobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg  ostrego sera żółtego tymianek(...)patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwilę dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście

vegetanie
Kwieciste parówki w cieście francuskim 186

Kolejna odsłona parówki i ciasta francuskiego. Tym razem w kształcie kwiatuszka. Jak szaleć, to szaleć :D Te parówki robi się niemal identycznie jak poskręcane , które robiłam niedawno. Jeśli macie w pracy mikrofalówkę, to można sobie takie śniadanie przygotować na wieczór i wziąć rano do pracy - odgrzać w mikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też(...)jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie  i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
#5. Francuskie grzyby atomowe 114

Zapomniałam o cieście francuskim, które się trochę za bardzo rozmroziło i powstała z niego jednolita kostka.. I co teraz? Wałka nie ma, a coś z ciasta trzeba zrobić. Wykroiłam z bryły ciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą(...)czekoladową Składniki:  Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy

Kuchnia w szuwarach
Szybka pomidorowa tarta z ziołowym twarogiem 159

tartę można śmiało nazwać szybką, bo pomijając czas pieczenia, jej przygotowanie naprawdę jest błyskawiczne. To tym bardziej zachęca do jej upieczenia, a naprawdę warto, bo smak jest nieziemski. Gotowe ciasto francuskie robi za nas robotę, a soczyste, dojrzałe pomidory oraz kremowa ziołowo-cebulowa warstwa twarogowa odpowiada za ten wspaniały smak. Idealna propozycja na letni obiad, zwłaszcza w sezonie na różnorodne(...)pomidory – polecam użyć do tej tarty minimum dwóch rodzajów pomidorów, będzie do tego jeszcze pięknie! Składniki (na formę o średnicy ok. 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 250g twarogu 250g ricotty 2 duże pomidory – u mnie malinowy i żółty garść pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula po łyżce siekanej świeżej mięty i oregano sól i pieprz do smaku łyżka mąki łyżka

Smaczna Strona
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 134

Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy(...)większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania, wsypujemy zawartość węższej saszetki i jeszcze raz mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki

Smakowy Raj
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście francuskim 163

Pieczone mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki otulone ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw(...)kulek. Gotowe kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając

Monia miesza i gotuje
Śniadanie do szkoły 299

ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Tramezzini z serkiem

Moja smaczna kuchnia
49 przepisów z cukinią 231

cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zapiekany omlet

Moja smaczna kuchnia
Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem 153

Ruloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy(...)solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku.  Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście.  Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Kulinarne życie
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 199

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła(...)rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez

Pyry na Gaz
Ciastka francuskie z wiśniami 160

Ciastka francuskie nadziane wiśniami podobne do tych, które kupić możemy w większych sklepach. Co do samego ciasta francuskiego, mamy dwa rozwiązania. Dla leniwych i ciągle zagonionych pozostaje kupne francuskie. Dla bardziej ambitnych polecam przygotować ciasto samemu- pisałam o tym tutaj . Ja nie ukrywam, poszłam tym razem na łatwiznę i skorzystałam z gotowca ze sklepu ;). Ciastka znakomicie sprawdzą się(...)rodzinny piknik!       Składniki: (na 5-6 dużych sztuk)   1 duże opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka 1 łyżka cukru trzcinowego     Przygotowanie: Wiśnie wymieszać z łyżką mąki i cukru. Ciasto francuskie odwinąć z papieru do pieczenia i podzielić

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania