każdej imprezy - znikają ze stołu jako pierwsze:). Każdy lubi ciasto francuskie, dlatego na pewno i na Waszym spotkaniu ze znajomymi zrobią furorę. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż 10 minut:). 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej w plastrach 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie sezam do po sypania 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy
Szefowa kuchniznam osoby, która nie lubi zajadać się pizzą. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pizzę przygotowaną na cieście francuskim. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia(...)minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Cukinię kroję w plasterki. Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki. 3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość
Tradycyjna kuchnia KasiPonownie ciasto francuskie . No nic nie poradzę że go lubię i w smaku jak również w zastosowaniu . Wszystko jedno czy na słodko czy na słono jest tak samo wspaniałe. Jednym słowem UNIWERSALNE. Składniki na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 1 opakowanie szpinaku( może być mrożony) 1 filet drobiowy oliwki 70g ( kolor obojętny) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu(...)części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części. Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet Następnie przykrywam go szpinakiem
Eli GotowanieDzisiaj zapraszamy na empanady z mięsem mielonym. Są to delikatne, smaczne i pikantno-słodkie pierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku Składniki: - 250 g mielonej wołowiny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej kolendry - 2 łyżki płatków migdałowych - sól(...)pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane i pokrojone na drobną kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują
Kuchenne WariacjeSzybkie, proste z zarazem pyszne przekąski z ciasta francuskiego i dużą ilością sera. Zrobimy je w mig, i są dobrą alternatywą dla niespodziewanych gości. możemy je zabrać także do pracy i szkoły. 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 oliwek zielonych 170 g sera camembert 50 g sera feta z bazylią 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula czerwona 1/4 cukinii małej sól, pieprz(...)oregano koper świeży 1/2 papryczki chili żółtej 1 jajko Ciasto francuskie kroję na sześć kwadratów. W środku każdego kwadratu ciasta nacinam kwadrat o 1 cm mniejszy, ale nie docinam dwóch przeciwległych rogów. Przeplatam brzegi i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W środku układam po kawałku sera camembert dodaje plaster cienki cukinii, pokrojone pomidorki, piórka cebuli czerwonej, ser feta
wesoła kuchniaciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały. Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane
Moniki SmakołykiJeśli zjawi się koleżanka, kolega lub inna osoba, którą chcielibyście ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i banan, a w 15 minut będziecie zajadać pyszny deser :-) CIASTKO BANANOWE 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm) 1 banan 1 kostka czekolady deserowej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto(...)całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę deserową (zostawiamy troszkę do dekoracji). Banana obieramy, kroimy w plasterki około 0,5 cm szerokości. Pokrojonego banana układamy na połowie ciasta francuskiego zostawiając wolne brzegi szerokości około 1,5 cm (3 plasterki odkładamy do dekoracji). Każdy plasterek banana skrapiamy dwoma kroplami soku z cytryny. Ciasto składamy przykrywając część obłożoną bananem wolną częścią ciasta
peggiwkuchniwtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika(...)pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję szybkiej przekąski z ciasta francuskiego żółtego sera i smacznej Kiełbasy po hiszpańsku Tradycyjne Jadło . Zapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie 1 szklanka żółtego sera 1 opakowanie Kie ł basy po hiszpańsku Tradycyjne J adło Wykonanie : Na cieście francuskim rozprowadzić starty ser, następnie ułożyć plasterki kiełbasy. Ściśle zwinąć w rulon. Kroić około
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinka i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur sól,pieprz jajko do posmarowania czarny sezam do posypania(...)brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski
Monia miesza i gotujeCzęsto wykorzystuje gotowe ciasto francuskie. To taki dobry i smaczny wynalazek, który ułatwia nam pracę w kuchni. Świetnie nadaje się na szybkie przekąski . Dzisiaj takie przekąski powstały zapraszam na zawijaski z salami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag salami -cienkie WYKONANIE: Płat ciasta dzielmy na pasy, następnie kwadraty. Na każdy nakładamy salami i zwijamy po skosie
W kuchennym oknie Ewywspomniałam we wcześniejszym poście. Kolejna przekąska z mojego sylwestrowego stołu... mam tępo do dodawania postów.. nie powiem :) Dzisiaj na tapecie moja propozycja na PIZZERINKI z ciasta francuskiego! Tak samo, proste szybkie i smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano(...)piórka, a szynkę w kostkę. Ser ścieram na grubym oczku. Sos: Czosnek przeciskam przez praskę i składniki na sos mieszam ze sobą - doprawiam solą pieprzem do smaku. Rozkładam ciasto francuskie, dzielę na mniejsze prostokąty i układam je od razu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję sosem, układam składniki w dowolnej kolejności. Na końcu posypuję startym serem i oregano
Justa próbuje gotowaćZawijaski z ciasta francuskiego przygotowuję dość często, przede wszystkim dlatego, że są szybkie i banalne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. :-) Ser i wędliny mocno się przypiekają, co daje fantastyczny zapach i smak. Polecam nie tylko na imprezy, bo warzywnych zup pasują doskonale. 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek(...)granulowany, zioła prowansalskie 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi. 2. Na ciasto rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy w rulon od dłuższej strony. 3. Kroimy na wąskie kawałki, układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchniPostanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka. Idealne na obiad :) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka ok 400g szpinaku (może być mrożony) opakowanie sera feta pomidor płat ciasta francuskiego sól, pieprz, papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa bazylia, oregano Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy czosnek (nie może się przypalić). Dodajemy szpinak(...)feta (nie musimy solić, ponieważ ser jest słony). Piersi z kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę
ChilliJemyProsta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą(...)jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na conajmniej godzinę do lodówki. • Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. • Ułożyć na blaszce
To co kocham