piątki staram się wstawiać na bloga ryby i choć nie zawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były(...)zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny
Smaki Ewydodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze takiej wersji to polecam(...)Składniki: ciasto francuskie 400 g, kapusta kiszona 500 g, grzyby suszone 1 szklanka, cebula 1 szt, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko 1 szt, s ó l, Sposób przygotowania: Kapustę drobno kroimy, cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Grzyby gotujemy do miękkości
kulinarne odsłony patimożemy bez strachu o katar spotkać się na świeżym powietrzu. Te tartaletki idealnie nadadzą się na grilla jak i na piknik za miasto. Co potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego sos ziołowy zimny WINIARY pomidorki koktajlowe 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 kulka mozarelli sól pieprz oregano olej rzepakowy koperek świeży posiekany Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze(...)cząstki. Ser mozarella kroimy na plastry Foremki do tartaletek wykładamy ciastem francuskim i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Spód ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem. Dodajemy do ciasta sos ziołowy i rozprowadzamy na sam spód tartaletek. Na sos ziołowy WINIARY dodajemy plastry mozarelli, a potem paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Na sam wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy odrobiną
Kuchnia w oparachjakąś pastą warzywną. Czasem mam jednak ochotę na coś wyjątkowego, niestety niekoniecznie na coś hiper zdrowego. I tak w ostatnim przypływie kulinarnych zachcianek padło na jajka zapiekane w cieście francuskim Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego to naprawdę szybkie śniadanie w 7 minut. Tak tylko tyle potrzebowałam, żeby je przygotować Tak naprawdę samej pracy mamy tutaj ok. 2 minut. Resztę zajmuje(...)pieczenie, więc w tym czasie możesz ubrać się, czy też spakować do wyjścia Szybkie śniadanie w 7 minut porcja dla dwóch osób 4 jajka opakowanie ciasta francuskiego sól, czarnuszka Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty o boku długości ok. 12 cm. Każdy z kwadratów ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich wytnij otwór za pomocą
365 dni dookoła kuchniZapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół
Tradycyjna kuchnia Kasiprzekąszając ... no właśnie co? Ja przedstawiam kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania
Tradycyjna KuchniaInteresująco, imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie(...)posiekaną pietruszkę i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać kilka razy aż śmietana zgęstnieje i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto francuskie (jeżeli mamy ciasto mrożone to wyjmujemy je przed smażeniem pieczarek, by się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie
In my kitchenPyszna i soczysta rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mięsem mielonym . Składniki : Ciasto francuskie 375 g 200 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka olej pieprz, sól Przygotowanie: Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam . Podsmażam na patelni, dodaję mrożony szpinak i duszę aż szpinak się rozmrozi . Ostawiam do ostygnięcia . Następnie mięso mielone , szpinak z cebulką(...)mieszam, dodaję jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Ciasto francuskie rozwijam i nakładam farsz : *ciasto układam pionowo i nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam i na koniec dobrze zaklejam boki. Tak jak na zdjęciu :D Roladę smaruję rozkłóconym żółtkiem. Piekę w 180 stopniach przez
Domowa Kuchnia u MamyPyszna i soczysta rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mięsem mielonym . Składniki : Ciasto francuskie 375 g 200 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka olej pieprz, sól Przygotowanie: Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam . Podsmażam na patelni, dodaję mrożony szpinak i duszę aż szpinak się rozmrozi . Ostawiam do ostygnięcia . Następnie mięso mielone , szpinak z cebulką(...)mieszam, dodaję jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Ciasto francuskie rozwijam i nakładam farsz : *ciasto układam pionowo i nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam i na koniec dobrze zaklejam boki. Tak jak na zdjęciu :D Roladę smaruję rozkłóconym żółtkiem. Piekę w 180 stopniach przez
Domowa Kuchnia u MamyCzasem jak mam ochotę na coś słodkiego to bardzo często robię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu(...)Składniki 1 ciasto francuskie nutella Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy solidnie czekoladą i ostrym nożem kroimy na 3 cm kawałki i układamy na blaszce ,następnie
Mój Smaksprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień współczesności- gotowych potraw :) Przyznaje się szczerze, że często korzystam z gotowych ciast francuskich. Składniki: gotowe ciasto francuskie (zawinięte w rolkę) karp lub inna ryba cebula cytryna Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki, posolić- zostawić na godzinę. W naczyniu posmarowanym masłem ułożyć rybę(...)dodać pokrojoną cytrynę, posypać siekaną cebulką. Całość podlać kilkoma łyżkami bulionu. Piec w piekarniku (180 stC) 45 minut. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i nadziać wystudzoną rybą, wcześniej upieczoną w piekarniku
Tradycyjna Kuchniamłodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło(...)białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju. Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać
Codziennik Kuchennyalternatywa na mini pizze na cieście tradycyjnym. Pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu a smakują rewelacyjnie! Idealne na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok. 500g żółtego sera (u mnie gouda), 2 kule mozarelli, 1 koncentrat pomidorowy, ok. 20 czarnych oliwek drylowanych, salami pepperoni, szynka dojrzewająca, 6 suszonych pomidorów, sól, pieprz, bazylia, oregano(...)minut. Po tym czasie wyjmuję i dekoruję rukolą oraz pomidorkami papryczkowymi. Proponuję podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Pasują do nich idealnie :) Smacznego! Pizzerinki na cieście francuskim Pizzerinki na cieście francuskim
Przepis na Dzień DobryPyszne i szybkie wiatraczki z ciasta francuskiego...Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego, dżem wiśniowy z całymi owocami,cukier puder.Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o długości boku około 5-6 cm. Następnie każdy róg nacinamy w stronę środka. Zawijamy do środka co drugi przecięty róg. Układamy wiatraczki na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 12 minut
Aga w kuchniUwielbiam ciasto francuskie, a w mojej wiosce dotychczas nie mogłam nigdzie kupić ciasta filio, o którym się tyle naczytałam. Co prawda bywam szalona i jeden, jedyny raz sama robiłam ciasto francuskie i to w wersji wege (nawet si listkowało) ale do zrobienia filo to to już chyba zbyt normalna jestem (leniwa), w każdym bądź razie przecierałam oczy ze zdumienia(...)zastąpić francuski, te kupne, dostępne w bierdrze czy lidlu są wegańskie. Składniki na 4 porcje: 4 arkusze ciasta filo (w tym z biedronki było ich 7) lub opakowanie ciasta francuskiego 2 średniej wielkości cukinie 4-5 pomidorów łyżeczka bazylii/przyprawy prowansalskiej jeżeli lubicie 3-4 łyżki dobrej oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Formę, w której będziesz zapiekać lekko wysmaruj olejem, Wyłóż
greenscarf