ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:67/361)

Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 134

Prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego  trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty.     Składniki :                                                                                     - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera,   pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule(...)łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami   Składniki na paluszki:                                                - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków         Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym

mojewypiekiinietylko
Ślimaczki z pieczarkami 162

wiem jak Wy, ale ja średnio lubię brać na uczelnię kanapki, chyba że są kolorowe. Świetną dla nich alternatywą są różne wariacje z ciasta francuskiego. Tym razem powstały zawijańce albo ślimaczki (nazwa wg upodobań). Jak już wiecie, jestem fanką wytrawnych wypieków, więc postawiłam na wersję z szynką i pieczarkami. Składniki na ok. 20 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pizzy (u mnie Prymat) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć je na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry

Fabryka pomysłów
Wytrawny torcik z wędzonym łososiem 111

wymaga wiele pracy ani umiejętności a prezentuje się bardzo efektownie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. op. ciasta francuskiego (275g) op. łososia wędzonego (150g) op. twarożku naturalnego do kanapek (150g) łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ew. śmietany) 1/2 awokado cytryna garść rukoli do dekoracji sól himalajska pieprz kolorowy świeżo mielony jajko do posmarowania(...)łyżki posiekanego koperku Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 200st przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Twarożek wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Awokado obrać

Smakołyki Asi
Camembert w cieście francuskim 218

kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele z przepisów, które tam poznałam stosuję do dzisiaj:) Jednym z nich jest właśnie ten zapiekany w cieście francuskim camembert. W niedługim czasie i przy minimalnym nakładzie pracy możemy otrzymać super przekąskę, która zachwyci waszych gości. Świetnie też sprawdzi się jako propozycja na ciepło podczas romantycznej kolacji przy(...)lampce wina:);) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 serki typu camembert żurawina w słoiczku 1 białko jaja, rozmącone Serki kroimy na 4 części. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku kładziemy po cząsteczce sera i zawijamy w tzw kopertę. Pakieciki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem (lub żółtkiem, jeśli ktoś

Smaki Na Talerzu
Camembert w cieście francuskim 230

kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele z przepisów, które tam poznałam stosuję do dzisiaj:) Jednym z nich jest właśnie ten zapiekany w cieście francuskim camembert. W niedługim czasie i przy minimalnym nakładzie pracy możemy otrzymać super przekąskę, która zachwyci waszych gości. Świetnie też sprawdzi się jako propozycja na ciepło podczas romantycznej kolacji przy(...)lampce wina:);) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 serki typu camembert żurawina w słoiczku 1 białko jaja, rozmącone Serki kroimy na 4 części. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku kładziemy po cząsteczce sera i zawijamy w tzw kopertę. Pakieciki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem (lub żółtkiem, jeśli ktoś

Smaki Na Talerzu
Sakiewki francuskie z owocami leśnymi i budyniem 167

wiele nam brakuje. Choć nie, powiem więcej, według mnie te bułeczki są jeszcze lepsze, tak jakby trochę odchudzone - choć czy jest to w ogóle możliwe, gdy w grę wchodzi ciasto francuskie?  A i jeszcze jedno, jeżeli nie posypiecie cukrem pudrem, ten wypiek będzie praktycznie bez cukru (w zależności od przygotowania budyniu). Składniki na sakiewki : 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pozbycia się grudek.  Gdy mleko się zagotuje wlać masę jajeczka i energicznie mieszać ciągle podgrzewając. Odstawić do wystudzenia.  Budyń z proszku przygotować według przepisu na opakowaniu.  Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 12 prostokątów.  Na 6 z nich ułożyć maliny i borówki, nałożyć łyżeczkę budyniu i zalepić drugim kawałkiem ciasta. Ramkę sakiewki warto przygnieść widelcem

Słodkie Przyjemności
Francuskie zawijańce sylwestrowe 532

się na wielkich balach zostawiam przepis na  świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie!    Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto(...)francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie.  Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut

Wanilia i Kardamon
Fornetti z jabłkami i budyniem 196

Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów,  to dobra okazja żeby w domowym zaciszu  upiec fornetti z ciasta francuskiego,  budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy winie MONTE SANTI   które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie to połączenie(...)Życzę słodkich spotkań! Składniki: 60 dag ciasta francuskiego 4 jabłka 2  łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego z cynamonem 1 jajko 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa  placki, każdy

Wanilia i Kardamon
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 191

Uwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka. Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki(...)Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów * ser żółty Gouda Serenada – 150 g * wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g * kukurydza – 100 g * pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku * świeży szczypiorek * jajko

Ostra na Słodko
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 115

szpinaku - lepiej kupić taki z warzywniaka a niżeli te paczkowane w marketach 1 duża cebula 7 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g - polecam z Frosty bo jest w płatach i mi wystarczyło na wyłożenie blaszki oraz na zakrycie mięsa 4-5 jajek blaszka do ciast typu rolada, keks pieprz(...)margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.  Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół. Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut

ClauditteMissCooking
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 192

Jako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol ,  1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet(...)rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje.  Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
Słodkie francuskie babeczki z twarogiem i rodzynkami 123

Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecam, bo możecie dość szybko je przyrządzić a smakują wyśmienicie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie 200 g twarogu półtłustego 2,5 łyżki brązowego cukru + do posypania spora garść rodzynek 1 małe jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie i kroje w kwadraty. Następnie przygotowuję farsz(...)misce twaróg, rodzynki i brązowy cukier, pamiętając by zostawić trochę brązowego cukru do posypania babeczek. Jajko roztrzepuje w filiżance. Do silikonowej foremki, np. w kształcie gwiazdki wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat – sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1247

Warto mieć przepisy, które nie wymagają dużo pracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze – są smaczne. Przygotuj: ciasto francuskie filety z kurczaka ketchup lub sos pomidorowy czerwona cebula ser żółty papryka przyprawa do kurczaka jajko tymianek   Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy prostokąty, których dłuższy(...)osuszone filety przyprawiamy ulubioną przyprawą i smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek.   Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy

MarcinChef
Zakrętasy z indykiem, serem i papryką 203

potem wrzucić do piekarnika o podać na ciepło. Do wytrawnego alkoholu będą jak znalazł :) Składniki : pierś indycza (lub z kurczaka) ser żółty papryka konserwowa najlepiej czerwona dla koloru ciasto francuskie kozieradka pieprz czarny sól Pierś pokroić na paski szerokości ok. 3-4 cm. Posypać z obu stron przyprawami. Ser pokroić na paski grubości ok. 0,5 cm oraz długości(...)szerokości ciut mniejszej niż długość i szerokość indyka. Paprykę też pokroić w paski. Rulon ciasta francuskiego pokroić w krążki szerokości ok. 1 cm. Na paskach indyka kłaść paski sera i papryki. Zawijać na okrętkę paskami ciasta francuskiego. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. przez 30-35 minut. Podawać ciepłe w całości lub pokrojone

Weekendy w domu i ogrodzie
Paszteciki z tymiankowym kurczakiem 169

Lubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie(...)ciasta francuskiego pojedyncza pierś z kurczaka 3-4 pieczarki szczypta soli i pieprzu szczypta tymianku Do dzieła!!! Pierś kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek wrzucamy pieczarki - gdy grzyby puszczą sok wrzucamy do nich kurczaka i tymianek - smażymy  1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Z ciasta francuskiego wykrawamy spore

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania