zaszkodzi już powoli pomyśleć o przepisach na świąteczny stół. Dziś serwuję wam niezwykle proste, szybkie i aromatyczne kąski, które swym oryginalnym smakiem zachwycą najbardziej wrażliwe kubki smakowe. Ciasto francuskie dzisiaj można bardzo łatwo kupić, więc cała trudność w wykonaniu ów pierożków, to wykonanie farszu. W tym właśnie tkwi cały sekret ich smaku. W sezonie kupiłam świeże figi, ale z uwagi(...)farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie : 300 g świeżych fig (4-5 sztuk) ( u mnie mrożone) lub 450 g suszonych 100 g jasnego cukru trzcinowego #Diamant 100 ml ciemnego rumu
vaniliowoczekoladowamając nadzieję, że zapracowanie, zmęczenie i niejednokrotnie stres uda się pokonać np. uwielbianą przeze mnie czerwoną cebulą. Posuwając się dalej w moim lenistwie, połączę ją z gotowym ciastem francuskim, bo i w tej kwestii nadal nie mogę się zmusić do własnoręcznego wykonania. Jedynym wysiłkiem będzie krojenie cebuli, ale zasłużenie przecież zapłaczę przy niej nad moim nie wygimnastykowanym ciałem(...)prostu naprawdę nie lubię gimnastyki! MINI TARTY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI, KOZIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI SKŁADNIKI NA 8 MINI-TART 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 3-4 średniej wielkości czerwone cebule ocet balsamiczny miód tymianek (suszony lub świeży) sól, pieprz do smaku kozi ser pleśniowy garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce
KUCHARNIAdania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją wersję(...)empanadas z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 większa pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka oleju 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 1/3 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 mała puszka kukurydzy sól do smaku jajko do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennadanie polecam na dni takie jak dziś. Smak słodkich pomidorów na cieście francuskim przypomni słoneczne, letnie dni. To działa! ;) Składniki 4-5 pomidorów 6 suszonych pomidorów w oliwie 5 małych cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe(...)ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 minut w temp. 150 stopni. Nie powinna się za bardzo przyrumienić. Cebulki obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, zeszklić na niej cebulki
Kulinarne Inspiracjezwłaszcza, że za oknami powoli robi się zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę(...)ogniu. Na koniec do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy
ChilliJemyrozdziału w pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130 g masła1/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka(...)dodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki.Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki.Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia.Truskawki
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę(...)oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, keczup pikantny - ile potrzeba, oregano 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, szpinak baby 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 większa, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ser kozi 200 gram, ser żółty 15 dag na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki(...)solić, wody nie puszczą za dużo wsypać opakowanie szpinaku baby, nie solić, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając, teraz dopiero dodać kucharka i wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na paieprze na blaszce z piekarnika, polać keczupem, posypać papryką słodką, oregano rozsmarować pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojoną cebulą posypaną cukrem posypać pokrojoną czerwoną papryką, dodać kawałeczki sera koziego dodać starty żółty
W Mojej Kuchni LubięCiasto francuskie z brzoskwiniami Ciasto francuskie z jagodami
Passions hobbies lifetylko robić. :) Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień! Także... Do dzieła! Składniki: ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego 2 jaja 200 ml śmietanki 30% lub 36% 60 g sera pleśniowego 1 1/2 świeżej gruszki świeży tymianek zioła prowansalskie Przepis: Przygotowujemy masę jajeczną(...)jajka, dodajemy śmietankę. Kroimy drobno ser i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczka ziół prowansalskich i świeży tymianek. Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki. Rozwałkowujemy ciasto francuskie lub ciasto kruche.. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki, jeśli robimy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, sos pomidorowy 4 łyżki, pieczarki 5 sztuk/średnie, cebula 1 duża, parówki 5 sztuk/cienkie, ogórki konserwowe 3 sztuki, ser żółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki rozsypać pokrojoną cebulę, posypać(...)góry, posmarowac woda i obsypać kminem czarnym piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto lekko wystudzić w chłodnym miejscu - pyszne, sycące ciasto francuskie z parówkami, z chrupiącym kminem czarnym można podać z sosami jakimi się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: ok. kabanosów 1 ciasto francuskie ok. 50 g sera żółtego suszone oregano 1 jajko dodatkowo: ketchup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 1 – 1 i 1/2 cm. Każdego kabanosa owijamy paskiem ciasta. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, oprószamy oregano i startym serem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaoliwy. Jestem pewna, że tarta w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki (22 cm x 32 cm): 1 płat 25 cm x 42 cm (275 g) gotowego ciasta francuskiego 0,5 średniej cukinii 0,5 małego bakłażana 1 pomidor malinowy 2 kulki (po 125 g) mozzarelli 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól (świetnie sprawdzi się ziołowa(...)nasienne). 3) Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym i podobnie jak poprzednie składniki cieniutko pokroić na plasterki. 4) Formę nasmarować tłuszczem (zamiast tłuszczu można podłożyć papier do pieczenia) i wyłożyć schłodzonym ciastem francuskim. 5) Na cieście francuskim układamy naprzemiennie wszystkie składniki po kilka lub kilkanaście plasterków. Na koniec brzegi ciasta zawinąć do środka. 6) Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem (nie solimy przed
Fitsweet.meDlaczego te ciastka nazwałam - francuskie kwiatuszki? Nic prostszego, są z ciasta francuskiego. Wyglądają ślicznie i smakują pysznie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego marmolada owocowa cukier puder Z ciasta francuskiego wycinamy nieduże kwadraty. Na każdym rogu nacinamy literę L. Na środek ciastka nakładamy łyżeczkę marmolady. Rogi ciastka zawijamy do środka i tworzymy kwiatek. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego
Pyszności Słodkości