ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:63/361)

Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 153

Przepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy(...)kwaśnej śmietany (u mnie 18%)2 połówki brzoskwiń z puszki1 łyżka cukru trzcinowegomąka do oprószenia blatu dodatki1 połówka brzoskwini z puszki6 malingolden syrupSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny

W kuchni wieczorem
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 170

Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich(...)Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi

Kuchenne Wariacje
Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) 251

fredde, meglio se accompagnate con una salsa alla vaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)cannella per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. A questo punto aggiungete le noci tritate grossolanamente e l'uvetta. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Na ciasto wykładamy drobno pokruszone ciasteczka pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Na ciasteczka wykładamy podsmażone jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, pokrywamy papierem

La grande e la piccola cuoca
Wędzona makrela w cieście francuskim 194

lodówkę i jeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną makrelę w cieście francuskim. Może akurat macie w lodówkach. Składniki: 4 kawałki wędzonej makreli rolka ciasta francuskiego (no przecież nie będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra papryka czosnek(...)niedźwiedzi mieszanka sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni

GRUBY WAŁEK
Francuskie rurki z nadzieniem 216

Witajcie. Pierwszy raz robiłam rurki z ciasta francuskiego i powiem, że to fajny i szybki sposób na coś słodkiego. Można je nadziać wedle uznania - bitą śmietaną, kremem budyniowym lub gotowym nadzieniem cukierniczym. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko odrobina cukru do oprószenia rurek Dodatkowo: nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić(...)Dodatkowym atutem jest również to, że niezużyty krem wystarczy zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. I jeszcze jedna zaleta. Krem jest bardzo stabilny, nie rozmiękczył rurek z ciasta francuskiego, więc i następnego dnia były jak świeże po przygotowaniu - kruchutkie i chrupiące. W smaku krem jest bardzo dobry, ma przyjemną strukturę, może jednak jest odrobinę za słodki

Kuchnia domowa Ani
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 157

dziel ę  si ę  z Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą  tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą  nasze poranki.  Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI   (6 sztuk) 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 200 g ricotty 50 g czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta cynamonu **** INGREDIENTI  (6 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato  2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty

La grande e la piccola cuoca
Rollsy francuskie z szynką i serem. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego. 224

Błyskawiczna w wykonaniu i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Świetna na imprezy, spotkania rodzinne jak i na co dzień. Fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale nadają się np. na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Polecam :) Składniki - płat gotowego ciasta francuskiego - szynka w plastrach - ser żółty w plastrach - keczup ( polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy(...)łyżki mleka Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdego spłaszczam i smaruję po wierzchu pędzelkiem umoczonym w mleku. Posmarowane ślimaczki posypuję przyprawą

Kuchnia z widokiem na ogród
Oszukane faworki (z ciasta francuskiego) 145

roku wyjątkowo nie chce mi się robić ciężkich i ociekających tłuszczem pączków, oponek itp, więc poszłam na łatwiznę i z kawałka ciasta francuskiego nasmażyłam faworków. Zdaję sobie sprawę, że i one mają w sobie niemało kalorii, ale przynajmniej nie mam pęcherzy na palcach od uderzania wałkiem w ciasto ;) A tak serio, to zakupione jakiś czas temu ciasto było(...)Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego (u mnie XXL) rozwijamy i radełkiem dzielimy na paski o szerokości

Kuchnia w czekoladzie
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 235

Bardzo lubię mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu(...)łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano. Gotowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 165

podczas moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie   okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać(...)dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią         Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu

Mania Gotowania
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami 132

Przepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy na blaszkę wyłożoną

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki z ciasta francuskiego ze słonym nadzieniem 84

Szybka przekąska, wspaniale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto francuskie mozzarella tarta szynka drobiowa – cieniutkie plastry świeży pomidor listki bazylii (opcjonalnie) sezam roztrzepane jajko sól Z ciasta francuskiego kroję paski. W szynkę zawijam pomidor, bazylię. Na połowę paska układam mozzarellę, zawiniątko z szynki, posypuję mozzarellą. Zawijam pasek, sklejam. Widelcem przyciskam brzegi. Smaruję kwadraciki roztrzepanym jajkiem, odrobinę solę, posypuję sezamem(...)Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.   Artykuł Bułeczki z ciasta francuskiego ze słonym nadzieniem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 181

smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie(...)plastry wzdłuż krótszego boku. Wybrane owoce myjemy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, bądź gniazdo nasienne i wraz ze skórką kroimy na cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić

Be Fit Be Strong
Palmiery - cynamonowe ciastka francuskie 150

Pomysł na najszybsze ciasteczka na świecie. Do ich przygotowania nie będziecie potrzebować masła, mąki czy jajek. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (375 g) 1/3 szklanki cukru(...)trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Do miski wsypać cukier (trzcinowy, wanilinowy) oraz cynamon. Wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować. Posypać przygotowanym cukrem. Złożyć boki i ponownie posypać cukrem. Składać na pół tak długo, aż powstanie rulon ciasta ( spójrz na zdjęcia poniżej ; uwaga - każdorazowo należy posypać cukrową mieszanką!). Na samym końcu, ciasto delikatnie przełożyć

Ugotować
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 446

zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut.Na koniec najlepsze

Z butelką mleczka w tle

Proponowane wyszukiwania