były ,bo już zjedliśmy , były pyszne , ponoć smakowały niemal oryginalnie :) Przyznam ,że bardzo pyszne , chociaż konkretnie słodkie , mimo ,że ilość cukru ciut ograniczyliśmy . Ciasto francuskie przyjemnie chrupie , masa budyniowo- jajeczna smakuje słodko i kremowo , a lekko skarmelizowany wierzch nadaje charakteru i tego konkretnego smaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku(...)Inspiracja z bloga (klik) Składniki : na 22 ciastka opakowanie ciasta francuskiego (300g) 1,5 szklanki mleka (325 ml) pół laski cynamonu skórka z połowy cytryny ( tylko żółta część , bez białej spodniej błonki) 4 płaskie łyżki mąki 200 ml wody 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 5 żółtek Wykonanie : Foremki posmarować dokładnie roztopionym masłem. ( Ja użyłam małych metalowych foremek
Malinowa KawiarenkaNazwa tej przekąski jest dłuższa niż jej przygotowanie Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Wspaniale chrupiące małe kwadraciki z ciasta francuskiego posypane makiem i siemieniem lnianym gotowe! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty – urosną
Zasmakuj Kuchnipopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie
Tradycyjna kuchnia KasiPierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować(...)patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec
Moja Galeria SmakuCiasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski!Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej!Polecam!SKŁADNIKI:- budyń waniliowy(...)mleko – 300 ml- cukier puder – 2 łyżki- ciasto francuskie – 200 g- jabłko – 2 szt- żółtko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, studzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
Ostra na SłodkoWczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE(...)gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry. Do wrzątku dodać jabłka i gotować 2 minuty. Powinny lekko zmięknąć. Odcedzamy i studzimy. Cukier wymieszać z cynamonem. Płat ciasta wyjąc z foli . I pokroić na 2 cm. płaty. Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka, by półokrągła
W kuchennym oknie EwyCzerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego 200 g borówek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podsmaż(...)maśle z wodą i cukrem borówki nadzienie ostudź. Ciasto francuskie, podziel na 15 równych kwadratów, do każdego kwadracika włóż na środek łyżkę nadzienia i zawiń rogi do środka, czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 20-25 minut aż kieszonki się ładnie
Niezły MłynekMusicie to spróbować! Są bardzo dobre i można je zrobić naprawdę szybko. Idealne na każdą okazję. Można zrobić dla rodziny lub dla gości. Zasmakują każdemu. Polecam! Parówki na cieście francuskim z żółtym serem 5-6 parówek 40 dag sera żółtego 1 opakowanie ciasta francuskiego natka pietruszki 1 jajko pieprz Ciasto francuskie pokroić w paski, jednak zostawić z jednej strony
Gotuję Testujęmożna kupić gotowy półprodukt przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy je upiec. Samo w sobie jest wspaniałe. Ciastka francuskie z jabłkami. Składniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Ciasto francuskie(...)ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego
mojewypiekiinietylkozamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca(...)oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant. Francuskie paluchy z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar 10 dkg sera parmezan kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWitajcie w maju jako że póki co to mamy wyjątkowo zimny maj, pogoda zniechęca do grillowania chciałam zaproponować Wam pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, koperty z ciasta francuskiego z serem korycińskim i dżemem z jarzębiny. To bardzo ciekawe połączenie smaków słonego sera, wytrawnej i jarzębiny otulonej delikatnym ciastem francuskim na pewno zaskoczy Waszych domowników, dlatego spróbujcie koniecznie. Składniki: opakowanie(...)ciasta francuskiego ser koryciński Bielec jarzębina Stovit 1 jajko Ciasto tniemy w kwadraciki na każdy nakładamy łyżeczkę jarzębiny i kawałek sera. Zwijamy w ruloniki, lub składamy rogi do środka tak, by powstały koperty. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieNajprostsza i chyba najbardziej popularna przekąska na ciepło :) Dodatkowo można dodać inne ulubione składniki, ser, ketchup itp. :) Polecam Składniki: (na 18 sztuk) Opakowanie ciasta francuskiego Parówki 250 g/ 6 sztuk jajko sezam Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na 18 kawałków. Każdą parówkę podzielić na 3 równe części. Parówkę położyć na kawałku ciasta francuskiego zwinąć w rulon
Kulinarne przygodytakie ciastka zawsze znajdę czas i ochotę! Z gotowego ciasta francuskiego powstają na szybko nie tylko słodkości tego typu, także wytrawne ciastka z twarogiem, serem feta, oliwkami, wędliną czy tartym żółtym serem. Połączone z różnymi dipami, słodkimi, ostrymi, delikatnymi. Przekąska w ciągu dnia, która szybko znika, znam, wiem, polecam. Idealne i szybkie ciastka słodkie posypane dodatkowo brązowym cukrem – rozpusta(...)ciastka pyszne, ja zadowolona, jest coś po co sięgam w ciągu dnia. Moje szybkie ciastka francuskie polecają się z marmoladą i już! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki marmolady brązowy cukier Przygotowanie: Rozkładam ciasto francuskie na blacie, smaruję marmoladą, zawijam w rulon i kroję lekko skośnie jak kopytka. Posypuję dodatkowo cukrem, piekę w temp. 200 C bez termoobiegu grzaniem góra
Zasmakuj Kuchnisłoneczny, niedzielny poranek zapraszam na marchewki z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis dla każdego. Pod warunkiem, że mamy gotową rolkę ciasta francuskiego w lodówce. Wykonanie jest proste. Z ciasta francuskiego wykrajamy długie trójkąty, a ich krótki bok nacinamy. Wyglądem mają przypominać marchewkę, ale wiadomo, jest to umowne. Najważniejsze, że Wam się będą podobać. Takie
dolcevitainmykitchenKolejna przekąska z ciasta francuskiego. Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna. Sprawdzi się na jako danie na kolację lub spotkanie ze znajomymi :) Polecam ! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Mozzarella kulka 125 g Pomidory koktajlowe 10 sztuk ( można zastąpić dowolnymi pomidorami) Sól Pieprz Zioła prowansalskie Jajko Przygotowanie: Mozzarelle pokroić na cienkie plasterki, pomidorki umyć i również pokroić na plasterki. Ciasto francuskie
Kulinarne przygody