Przepis stary jak świat! A mimo to ciasto zawsze smakuje, bo i nie za słodkie, i nie "masiaste", i lekkie (mimo ciasta francuskiego). Zresztą ciasto francuskie w tym cieście to nie jest typowe ciasto francuskie:) Kto jeszcze tego ciacha nie piekł i nie jadł, to niech upiecze i skosztuje! Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki; 250 g margaryny
In my kitchenGotowe ciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :)Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchniEkspresowy smakołyk z ciasta francuskiego. Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette. .easingslider-844 { width: 100%; }.easingslider-844 .easingslider-image { max-height: 1067px; max-width: 1600px; }.easingslider-844 .easingslider-fade-in, .easingslider-fade-out { -webkit-animation-duration: 400ms; -moz-animation-duration: 400ms; animation-duration: 400ms; } window.EasingSlider844 = {"width":1600,"height":1067,"singleItem":true,"items":1,"itemsDesktop":false,"itemsDesktopSmall":false,"itemsTablet":false(...)false,"itemsMobile":false,"responsive":true,"lazyLoad":true,"autoPlay":4000,"slideSpeed":400,"navigation":true,"navigationText":["",""],"pagination":true,"autoHeight":false,"mouseDrag":false,"touchDrag":false,"addClassActive":true,"transitionStyle":"fade"}; Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu. 3 łyżki cukru garść truskawek Truskawki kroimy w grubsze plasterki. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem. Rozwijamy schłodzone
Rusty ForkKolejna odsłona świderków/paluchów z ciasta francuskiego. Tym razem również wersja bardzo podstawowa. Z suszonymi ziołami - nasze ulubione bazylia i oregano. Jeśli chcemy aby nasze dziecko skosztowało czegoś nowego - polecam bardzo. Miśce bardzo smakują. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko bazylia i oregano - suszone Przygotowanie: ciasto francuskie smarujemy jajkiem posypujemy ziołami przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż
Gotowanie z pasjąUwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego wyczarować słodkie jak i wytrawne pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z salami. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 2 ciasta francuskie salami 300 g pieczarek 250 g żółtego sera 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pokroić(...)cebulę, całość smażyć aż cebula będzie miękka, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonych pieczarek dodać połowę startego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy za rogi tworząc kopertę. Tak postępujemy do wyczerpania farszu. Drugie ciasto również kroimy w kwadraty, nakładamy po 2 plasterki salami, na to starty
magiczna kuchnia KasiDziś przepis na banalnie prostą i szybką przekąskę z ciasta francuskiego bez użycia piekarnika. Co nam będzie potrzebne? Tylko dwa składniki ciasto francuskie i ulubone przyprawy i oczywiście dobra patelnia :) Składniki: 1 ciasto francuskie zioła prowansalskie papryka wędzona sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozłożyć na blacie, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć ziołami, papryką
magiczna kuchnia KasiSzybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane(...)odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką
Walijskie PichcenieWytrawne paluszki z ciasta francuskiego to ekspresowa przekąska lub smaczny dodatek do innej potrawy np. do zupy. U mnie z dodatkiem startego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów. Szybko i bardzo smacznie. Polecam! Składniki: Na 16 - 20 szt.: 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 słoiczek pesto zielonego(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210 ° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować. Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków. Każdy z pasków składać na pół
maniapieczeniaSkładniki: ciasto francuskie 1 czerwona papryka 5 plasterków szynki konserwowej 100 g sera cheddar 4 jajka 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka oleju Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki(...)środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem, rozbijam jajko i na jajko jeszcze odrobinę cheddaru. Zapiekam w 200 stopniach do ścięcia się białka – około 10 minut. Podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Artykuł Jajko po francusku pochodzi
MojaQchnia.plCiasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg upodobań. Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym pesto i serem żółtym, jeśli(...)lubicie bazyliowych smaków, proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega! Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Pesto z bazylii do posmarowania 15 dag szynki gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża
Wanilia i KardamonCiasto francuskie daje nieograniczone pole do popisu i za to je kochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło(...)surowe. II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała. III. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko
Cook&Lovetrzeba chyba nikogo przekonywać, że wszystko, co robimy sami, jest lepsze od kupowanych produktów przetworzonych. Dotyczy to także ciasta francuskiego, choć jego wykonanie jest pracochłonne (ale nieskomplikowane). Podaję Wam najprostszy przepis na podstawowe ciasto francuskie (około 1 kg ciasta). Składniki: – 400g mąki pszennej (najlepiej tortowej) – 400g zimnego masła – 1 całe jajko – 1 łyżeczka soli – około(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Ciasto francuskie – przepis podstawowy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniCaprese na cieście francuskim, nie uwierzycie ale taką szybką do przygotowania i smaczną przekąskę przygotowałem dziś na obiad. Nie było to zamierzone - jakoś tak wyszło, z drugiej jednak strony może i dobrze bo zaproszeni jesteśmy dziś na przyjęcie urodzinowe to się jeszcze dziś najemy. Co do wypieku - przekąska pyszna, odpowiednia na niezapowiedzianych gości. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 3 średnie(...)pomidory 2 kule mozzarelli pieprz bazylia Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na 18 kwadratów (6x3). Na każdy kawałek kładę plasterek pomidora i plasterek sera mozzarella posypuję odrobiną pieprzu i zapiekam przez ok 10 minut w temp. 200oC. Przed podaniem ozdabiam listkami bazylii. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Mechanik w kuchniPalmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru
Słodki Kompromiskulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam(...)grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około
potrawyregionalne