ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:105/361)

Kwiatki wielkanocne z białą kiełbasą 124

Banalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym.  Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta

Gotowanie i blogowanie
TARTALETKI Z JALAPENO I CUKINIĄ 138

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 20 plasterków jalapeno może być ze słoiczka 1 5 dag sera żółtego tartego ketchup sól i pieprz do smaku suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. A następnie wycinam prostokąty ok 10 sztuk. Prostokąty smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią. Cukinię obieram i kroje w plastry a następnie przecinam na pół

Gotowanie Patki
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 139

Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści

potrawyregionalne
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 122

śmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji.  Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki(...)Dodatkowo:  cukier puder do posypania  Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki.  Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów.  Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować

Di gotuje
Jalousie jabłkowe 141

Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru  1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka francuskie z jabłkami 174

Czyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :)Składniki:1 płat ciasta francuskiego2 jabłkacynamoncukier kryształcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka.2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu.3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Kuchnia domowa Ani
Jabłkowe różyczki w cieście francuskim 99

Wszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki lub babeczki. Posypujemy

Gotowanie jest łatwe
Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim 192

domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane(...)klarowanym na małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu. Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty

OstryKęs
Przekąski z ciasta francuskiego i dodatków. 121

zaletach i cudowności ciasta francuskiego nie będę pisać, to każdy wie, a jak sam się jeszcze nie przekonał, to słyszał od innych. Niby to zwykły arkusz ciasta, rozwija się, nakłada składniki i za każdym razem mamy świetną prostą przekąskę. Nie trzeba długo obmyślać składu, wystarczy odtworzyć lodówkę i wziąć to co mamy pod ręką. Tak też było w tym przypadku(...)opakowanie ciasta francuskiego kiełbasa kilka korniszonów kawałek żółtego sera jajko 2 łyżki sezamu Ogórki, kiełbasę i ser kroimy w słupki takiej samej długości. Z rozwiniętego ciasta odcinamy pasek takiej samej szerokości jak długość dodatków. Każdy smarujemy jajkiem i układamy od brzegu obok siebie po jednym ze składników i zwijamy. Wystarczy obrócić aby brzeg ciasta dostał się pod spód. Odcinamy nadmiar

Dieta moja pasja
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 188

Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
ryba zapiekana w cieście francuskim z brokułami 141

Składniki: - płat ciasta francuskiego - 2 filety ulubionej ryby  - 1 brokuł - 1 serek topiony w kiełbasce - jajko + żółtko - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - dwie łyżki soku z cytryny Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam  z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę(...)odstawiam do ostudzenia.  Do ostudzonej masy dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam. Rozwijam mocno schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę

Cook&Love
Tarta ze szpinakiem 188

Proste, szybkie i smaczne to chyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200 g fety 200 g twarogu półtłustego 2 jajka Szpinak podsmażyć na maśle, odcisnąć nadmiar płynu. Do wystudzonego szpinaku dodać pokrojoną fetę, twaróg, dwa całe jajka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na wyłożoną papierem(...)pieczenia blachę włożyć ciasto francuskie, nałożyć farsz i przykryć kolejnym płatem ciasta. Docinać na brzegach. Piec 30 -40 minut w temperaturze

Humanistka w kuchni
TARTALETKI Z CUKINIĄ I OGÓRKIEM 170

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 3 ogórki kiszone 1 0 dag sera żółtego tartego Sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Z ciasta francuskiego wycinam kwadraty. Powinno wyjsc 6 sztuk. Każdy smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Cukinię obieram i kroję w słupki. Ogórki kiszone również kroję w słupki. Kwadraty posypuję serem żółtym

Gotowanie Patki
Przekładaniec z kurczakiem 312

Przekładaniec z kurczakiem  Skład: 1 opak ciasta francuskiego light  300 g pierś z kurczaka  50 g sera  żółtego  50 g ogórków konserwowych  pól cebuli  100 g kukurydzy konserwowej  1 żółtko do posmarowania ciasta  Przygotowanie : Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia . Cześć do przykrycia kroimy(...)paski ok 2 cm . Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko do czasu zmiany koloru mięsa .Mięso odstawiamy na 10 m aż się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski . Następnie górę posmarować żółtkiem . Pieczemy w temp 180 C ok. 30 minut

Sylwetka Od Kuchni
Joulutorttu (fińskie ciasteczka) 142

Niezapowiedziana nagła wizyta w ciągu tygodnia, wszystkie zapasy słodyczy wyjedzone .. i panika.. co ja podam? ech.. na szczęście mam zawsze w pogotowiu płat ciasta francuskiego .. więc do roboty..  Zaraz upiekę ciasteczka z marmoladą czyli   Joulutorttu (fińskie ciasteczka) Przepis znalazłam TUTAJ Składniki : Płat ciasta francuskiego Marmolada Cukier puder do smaku Sposób wykonania . Ciasto tniemy na kwadraty

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania