Banalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym. Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta
Gotowanie i blogowanieSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 20 plasterków jalapeno może być ze słoiczka 1 5 dag sera żółtego tartego ketchup sól i pieprz do smaku suszona bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. A następnie wycinam prostokąty ok 10 sztuk. Prostokąty smaruję ketchupem a następnie posypuję suszoną bazylią. Cukinię obieram i kroje w plastry a następnie przecinam na pół
Gotowanie PatkiSzpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści
potrawyregionalneśmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki(...)Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować
Di gotujeSkładniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraCzyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :)Składniki:1 płat ciasta francuskiego2 jabłkacynamoncukier kryształcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka.2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu.3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa AniWszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki lub babeczki. Posypujemy
Gotowanie jest łatwedomu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane(...)klarowanym na małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu. Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty
OstryKęszaletach i cudowności ciasta francuskiego nie będę pisać, to każdy wie, a jak sam się jeszcze nie przekonał, to słyszał od innych. Niby to zwykły arkusz ciasta, rozwija się, nakłada składniki i za każdym razem mamy świetną prostą przekąskę. Nie trzeba długo obmyślać składu, wystarczy odtworzyć lodówkę i wziąć to co mamy pod ręką. Tak też było w tym przypadku(...)opakowanie ciasta francuskiego kiełbasa kilka korniszonów kawałek żółtego sera jajko 2 łyżki sezamu Ogórki, kiełbasę i ser kroimy w słupki takiej samej długości. Z rozwiniętego ciasta odcinamy pasek takiej samej szerokości jak długość dodatków. Każdy smarujemy jajkiem i układamy od brzegu obok siebie po jednym ze składników i zwijamy. Wystarczy obrócić aby brzeg ciasta dostał się pod spód. Odcinamy nadmiar
Dieta moja pasjaAsparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: - płat ciasta francuskiego - 2 filety ulubionej ryby - 1 brokuł - 1 serek topiony w kiełbasce - jajko + żółtko - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - dwie łyżki soku z cytryny Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę(...)odstawiam do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam. Rozwijam mocno schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę
Cook&LoveProste, szybkie i smaczne to chyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200 g fety 200 g twarogu półtłustego 2 jajka Szpinak podsmażyć na maśle, odcisnąć nadmiar płynu. Do wystudzonego szpinaku dodać pokrojoną fetę, twaróg, dwa całe jajka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na wyłożoną papierem(...)pieczenia blachę włożyć ciasto francuskie, nałożyć farsz i przykryć kolejnym płatem ciasta. Docinać na brzegach. Piec 30 -40 minut w temperaturze
Humanistka w kuchniSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 3 ogórki kiszone 1 0 dag sera żółtego tartego Sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam kwadraty. Powinno wyjsc 6 sztuk. Każdy smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Cukinię obieram i kroję w słupki. Ogórki kiszone również kroję w słupki. Kwadraty posypuję serem żółtym
Gotowanie PatkiPrzekładaniec z kurczakiem Skład: 1 opak ciasta francuskiego light 300 g pierś z kurczaka 50 g sera żółtego 50 g ogórków konserwowych pól cebuli 100 g kukurydzy konserwowej 1 żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie : Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia . Cześć do przykrycia kroimy(...)paski ok 2 cm . Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko do czasu zmiany koloru mięsa .Mięso odstawiamy na 10 m aż się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski . Następnie górę posmarować żółtkiem . Pieczemy w temp 180 C ok. 30 minut
Sylwetka Od KuchniNiezapowiedziana nagła wizyta w ciągu tygodnia, wszystkie zapasy słodyczy wyjedzone .. i panika.. co ja podam? ech.. na szczęście mam zawsze w pogotowiu płat ciasta francuskiego .. więc do roboty.. Zaraz upiekę ciasteczka z marmoladą czyli Joulutorttu (fińskie ciasteczka) Przepis znalazłam TUTAJ Składniki : Płat ciasta francuskiego Marmolada Cukier puder do smaku Sposób wykonania . Ciasto tniemy na kwadraty
Na słodko lub wytrawnie