wołowina duszona - 942 przepisów (strona:46/63)

Burrito/ Taco De Harina 262

Składniki (3-4 porcje): 250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i

My Culinary Art
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 165

Podawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny , więc dziś wersja drobiowa Składniki   6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około godziny . Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka ni tek szafranu i posiekaną nat kę z pietruszki i kolendrę. Wersja druga - gotujemy w garnku  tajine

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 136

makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji z Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki(...)już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się na mocnym grzaniu, po dolaniu płynów i dodaniu makaronu trzeba zmniejszyć nieco palnik. Mieszam delikatnie dosyć często i pod przykryciem duszę całość tyle, ile podaje producent klusek. Kiedy makaron jest odpowiednio miękki, dodaję parmezan i posiekaną pietruszkę, delikatnie mieszam. Gotowe! Bork! Bork! Bork! - cokolwiek to znaczy Szwedzki Kucharz tak kończył swoje

I tu będę miała takie te
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 288

Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny

Czerwień i błękit
Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym 328

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni. PULPECIKI WOŁOWE: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła(...)będzie gęstniał włożyć klopsiki i chwilę poddusić. Podawać posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa Tagged: kremówka , musztarda , sos , wołowina

https:KKuchniaMniam
STEKI ZE SCHABU W SOSIE Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ 1001

Schab w sosie.  Pyszna klasyka.  Kuchnia polska.  Smaczna kuchnia. Składniki: 5 plastrów schabu 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 1

Walijskie Pichcenie
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 162

strogonowem drobiowym. Nie lubię tego określenia, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje BOEUF, to po francusku WOŁOWINA, a cała nazwa własna dania brzmi właśnie Boeuf Stroganow. Tak więc stwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie. Zostawię jednak tę kwestię osobom do tego powołanym i zajmę się samym gotowaniem. Wolę oczywiście wersję oryginalną, kiedyś jednak trzeba zużyć zakupione kurczacze piersi w sposób nieco(...)niezbyt cienkie półksiężyce i podduszamy na patelni. Kiedy jest jeszcze lekko twardawa, dorzucamy do niej pokrojone grubo pieczarki i wszystko razem dusimy przez kilka chwil. Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski, pomidora w kostkę i te dorzucamy do duszonej cebuli i pieczarek. Całość solimy do smaku i zostawiamy jeszcze na minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku

Kuchenna Kontrrewolucya
Chilli con carne a'la Heston 214

Składniki wg. Hestona: - oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie(...)wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h.   Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku

Ukojenie Podniebienia
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 145

Uwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek(...)pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół (lub ćwiartki) pieczarki. Całość dusimy kilka chwil. Kroimy marchewkę oraz dynię i również dodajemy do reszty składników, smażmy 2 minuty i dolewamy wino. Całość gotujemy na dużym ogniu 2 minuty, dolewamy bulion i dusimy 2 godziny

Mango Papaja
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 185

bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy do garnka. Taką mieszankę zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy(...)biały pieprz - sól - dodatkowo: 2 żółtka Przygotowanie nadzienia do ravioli: Pory myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle razem z odparowanym wcześniej szpinakiem. Zalewamy całość śmietanką i pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy

Życie zamknięte w smaku
Schab w sosie z suszonymi pomidorami 177

Dziś kolejna propozycja mięsa w sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z grzybami 151

tradycyjne mielone i przynajmniej 2 razy w miesiącu goszczą one na naszym stole. Robię zarówno wieprzowe, jak i  mieszane wieprzowo-wołowe. Zdarzają się też typowe rumsztyki z samej wołowiny, bo takie najbardziej lubi mój Tato. Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki  suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany(...)kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli   i ziemniakami.   Smacznego

Gosia gotuje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 241

Przepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam  TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :))  Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko

Walijskie Pichcenie
strogonow z wieprzowej polędwiczki 160

polędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny. Dlatego dziś proponuję przyrządzić strogonowa w wersji z polędwiczką wieprzową. Po pierwsze dlatego, że ten rodzaj mięsa jest również niezwykle delikatny i poddany krótkiej obróbce odwdzięczy się nam niezarównanym smakiem(...)minut. Teraz możemy na patelnię  dodać  pomidory  z puszki ( rozdrobnione na niewielkie cząstki), a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 8-10 minut.  Na drugiej patelni również wlewamy  łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez

Miód i pieprz
Grzybowy gulasz z pręgi wołowej 257

Składniki: 1 kg pręgi wołowej; 2 średnie cebule; 5 suszonych grzybów; 1 litr zimnej wody; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka majeranku

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania