wołowina duszona - 942 przepisów (strona:40/63)

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 162

ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając.   Oryginalny Cottage pie robi się tylko z wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.     Na 3 porcje potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego(...)mięso poszatkować na drobno.   Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebule i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości. Do warzyw dodajemy mięso,   passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny

Jadło i czytadło
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 121

sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu(...)podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się trochę zrumieni, dorzucamy startą na tarce (na dużych oczkach) marchewkę i wszystko razem dusimy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, a gdy zmiękną, drobno szatkujemy i dodajemy do farszu. Kiedy wszystko nam się ładnie podusi, a woda odparuje doprawiamy farsz

Quinoa Raz!
Zupa gulaszowa-GULYASLEVES 124

dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki(...)albo olej i smażymy mięso na ciemno-brązowy kolor . Następnie dodajemy cebule (szeroka kostka) marchew i smażymy dobre 10 minut, dodajemy liść laurowy Podlewamy wodą tak by zakryć i dusimy 20 minutek. Następnie dodajemy pieczarki i po następnych 20 minutach paprykę , cukinie ,pomidory , kostkę rosołową, i resztę składników: kminek, pieprz wszystkie papryki w proszku . Pamiętajmy o podlewaniu wodą zawsze

Viola cooks with passion
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 191

średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Przygotować

Codzienne Gotowanie
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 198

też wyjątkowo sycąca, nie robiłam dziś drugiego dania i to z kolei okazało się jak najbardziej słuszne. Zupa jest ostra, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i prawdziwie meksykańska. Składniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki(...)kostkę, paprykę w paski ,chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem.  2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć

Kuchnia Prezydentowej
Bogracz 1468

Bogracz Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam!   0,5 kg wołowego mięsa na gulasz(...)pokrojony czosnek oraz cebulę i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią *** *** Następnie wlewamy wodę lub bulion ( tyle aby całe mięso było przykryte), doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1.5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pomidory (obrane ze skóry) oraz ziemniaki *** *** Całość dusimy jeszcze około15-20 minut

Blog z Apetytem
Gulasz z szynki z sosem sojowym 194

Składniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z bakłażana – musaka 169

piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, żeby ją przygotować. Zapraszam na pyszną zapiekankę z bakłażanem Zapiekanka z bakłażana – musakaSkładniki (6-8 porcji):500 g mielonej wołowiny lub baraniny3 bakłażany1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry0,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka słodkiej papryki2 puszki pomidorów2 łyżki puree pomidorowego100 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżeczka(...)dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając. 4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie opłukać w zimnej

UgotujmyTo.pl
Schab duszony w sosie 1608

Schab przygotowany w ten sposób jest miękki i soczysty.  Składniki: 1 kilogram schabu sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2 listki

Czerwień i błękit
Po maminemu - najlepszy rosół świata 260

mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości, należy ją poćwiartować. Wołowinę zaś pozostawiamy w takim stanie, jak jest. Następnie poćwiartowany drób i kość wołową/mięso przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną wodą tak, by całe zostało przykryte, ze sporą(...)natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół, z duszą, powinien gotować się pod przykryciem około 4 godzin, na ogniu najmniejszym z możliwych. Powinien lekko "pyrkać". Ten magiczny wywar gotowany w pośpiechu nigdy nie smakuje, jak rosół, a, jak to mawia

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 136

pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy po 130-150 g każdy (zrazówka lub pierwsza krzyżowa) ½ jabłka 6 cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz(...)mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na drugiej patelni, przełożyć do mięsa. Dolać wino, zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, uzupełniając co jakiś czas ilość płynu wodą. Gdy mięso jest już miękkie dodać czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać. Zrazy wyjąć na półmisek, przykryć

Pełny talerz
Roladki schabowe z boczkiem i papryką 143

...i jeszcze innymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 6 cienkich kotletów schabowych musztarda papryka czerwona (świeża lub konserwowa) ogórek kiszony plastry boczku sól

Kuchnia domowa Ani
najprostszy wołowy gulasz 219

wołowy gulasz Nowy rok powitał nas mrozem, dlatego dziś proponuje rozgrzać się posiłkiem wykonanym z  pożywnego wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy(...)mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy  odłożoną wcześniej cebulę i czosnek ,  podl ewamy bulionem,  zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez ok dwie godziny. Pod koniec duszenia gulasz doprawiamy solą, oraz pieprzem i  wykładamy na talerze podając z kaszą, lub innymi dodatkami

Miód i pieprz
Bakłażany zapiekane z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorami 131

Bardzo często pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok

Czerwień i błękit
Gołąbki z kapusty włoskiej 226

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża

Kuchnia domowa Ani