Wołowina to takie smaczne mięso, ale cena jej jest dość wysoka. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na lepszy kąsek mięsa. Kupiłam piękny kawałek łopatki wołowej i zrobiłam zrazy z pieczarkami. Ale to nie wszystko:) Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku. Polecam Wam również takie zraziki. Najlepiej smakują podane z kaszą(...)pieprz papryka słodka 2 łyżki posiekanego koperku Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym ogniu aż odparuje woda. Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy
O kuchni z uczuciemPogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-PSkładniki na burgery:0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula2 ząbki czosnku 1 duża, żółta paprykaszczypioreknatka pietruszkiok. 50 ml zimnej wodysólświeżo zmielony kolorowy pierzolej do smażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery(...)albo chlebem i sosem.Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.burgery z papryką
Bon Appetit Małgorzatyjuż żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami. Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy
Wędrówki po kuchnimieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka. Nie. Nie. Pomyłka. Jedna wielka pomyłka. Ligawa to mięsień, który podtrzymuje w części krzyżowej kręgosłup wołu – jest sztywna, zbita i nadaje się jedynie do duszenia lub pieczenia. Nie mam psa. Kot – amator wszelkich musów i pasztetów – mimo że mu posiekałam – wzgardził. Cóż, zapłaciłam, poświęciłam czas – zjadłam. A w zasadzie powinnam napisać jadłam. Przeżuwając wolno drobno(...)steki z rostbefu, 500g za ok. 20zł), Lidl (rostbef, polędwica), Biedronka (rostbef, polędwica) i Selgros (t-bone, rostbef, polędwica). Czasami od wielkiego święta pojawia się w Lidlu wyśmienita sezonowana wołowina brazylijska – warto wtedy zrobić jej zapas. Dobrze wybierać mięso które ma jasno wiśniowy kolor, jest miękkie ale mimo wszystko zwarte, poprzecinane delikatnymi, marmurkowymi żyłkami tłuszczu. Takie mięso zagwarantuje nam soczysty
Karo in the Kitchensaudyjsku :) Składniki: około 1 kg tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny 0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka 2-3 łyżki masła Ghee (w Polsce(...)dodać resztę mięsa i krótko obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pokrojoną drobno cebule i przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i podlać wodą, ale tylko tyle, aby mięso było przykryte. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki
My Culinary ArtOryginalny strogonow podobno robi się z wołowiny. Na moim blogu przepisów z czerwonego mięsa nie znajdziecie, dlatego Gesslerowa w ostatnich "Kuchennych rewolucjach" zainspirowała mnie do drobiowego. Zrobiłam trochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious. Składniki: 400 g piersi z indyka 400 g pieczarek 2 małe marchewki(...)Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty
pieprzny smaczekryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie(...)moim przepisie listki nasturcji, koperek), jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką), Przygotowanie: Sos: W rondlu rozgrzać masło, dodać agrest, łyżkę wody i listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt
SzczyptaSmaQChoć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej(...)zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę co jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos. Rolada śląska, śląskie kluski, modra kapusta
Mechanik w kuchniOstatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub
Kuchnia domowa AniDziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.Składniki:steki wieprzowe2 cebulesól, pieprzodrobina słodkiej paprykiząbek czosnkuziele angielskieliść laurowyolej do
Walijskie Pichceniemizerią . Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Jak zrobić bitki drobiowe z kurkami? Składniki na obiad dla 3-4 osób: podwójna pierś kurczaka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 szklanka świeżych kurek(...)patelni, na spodzie patelni układamy pokrojoną w kostkę cebulkę, na niej kładziemy podsmażone wcześniej mięso, gdy cebulka się zeszkli, dokładamy kurki, które doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aż płyn który wydzielił się z kurek odparuje. Przeważnie wykorzystuję słodką śmietankę do sosu, tym razem miałam w lodówce tylko kwaśną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos 6 szt, wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku, olej do smażenia, salsa: pomidory(...)przygotowujemy mięso. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso, posiekane chili bez pestek, majeranek oraz s ó l i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy
kulinarne odsłony patiWołowina w chińskim wydaniu. Składniki 500 g polędwicy wołowej 200 g marchwi 1 żółta papryka 1 cebula 2 dymki 70 g imbiru 100 ml bulionu mięsnego Marynata : 2 łyżki ciemnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę. Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową marynaty i odstawiłem(...)posiekałem. Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz. Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem. Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał. Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso, wymieszałem i pozostawiłem na ogniu jeszcze
R'n'G Kitchenkurczak - którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy. Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie do marynowania kurczaka i wołowiny. Mięso, które w niej leżakowało nabiera lekko słodkiego a zarazem wyrazistego aromatu. Jednak pomimo, że przyrządzone w niej mięso wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się na nią kolejny(...)przykrywała mięso). Odstawić minimum na 4 godziny. Następnie mięso odsączyć z marynaty i kłaść na rozgrzaną patelnię. Mocno obsmażyć z obu stron. Następnie dolać ok 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. W międzyczasie przygotować warzywa na patelnię, które na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, czy - jak kto lubi - odrobiną vegety. Gotowe mięso wyłożyć
My simple kitchenŚwięta już za kilka tygodni, a ja jeszcze nie wiem co będę na nie przygotowywać ani nawet gdzie będę je spędzać… wszystko uzależnione od różnych
UgotujmyTo.pl