chili z mięsem), czyli tradycyjnej potrawy kuchni amerykańskiej - spotykanej w tamtejszych barach jako fastfood. Głównymi składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę. Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Powinna posiadać intensywny smak. Podawana(...)posolić, dodać oregano i kmin rzymski. Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojoną (w kostkę) paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy). Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut
Di gotujeSpaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu(...)posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Następnie pomidory kroimy na mniejsze części. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory oraz przyprawy
kulinarne odsłony patiteraz przejdźmy do przepisu …Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową.Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę.Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała … ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy.Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły , a ku mojej radości nie obyło się(...)przesmażamy na złocisty kolor.Dodajemy mięso – robimy to plaster po plastrze – jeśli wrzucimy wszystko naraz temperatura tłuszczu zbyt się obniży , mięso puści sok , w efekcie czego zacznie się dusić a nie smażyć ).Obsmażamy kilka minut z każdej strony.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,pieprz ( uważajmy na sól , gdyż bulion jest słony ) i pod przykryciem dusimy na wolnym
Ostra na SłodkoDzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki
Czerwień i błękitZdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:) Składniki : Farsz : 5-6 średnich papryk podobnej wielkości 100g ryżu 200-250g mielonej wołowiny (chudej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 garście rodzynek 2 garście orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru(...)smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilkanaście minut. Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu
Codzienne Gotowanielaureat zostanie Mistrzem Wołowiny. I wiecie co? 13 lipca o godzinie 11ej stanę w szranki na potrawy z 9cioma osobami. Każda z nich, tak jak ja, przygotowała potrawę z wołowiny QMP i wysłała zgłoszenie ze zdjęciem, teraz ugotujemy te same potrawy w Food Lab Studio i oceni je profesjonalne jury... cały czas nie mogę uwierzyć choć i trochę się obawiam(...)łyżeczka mąki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz Pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory i całość dusimy ok 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Całość blendujemy i jeśli jest konieczność przecieramy przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego
Czerwień i błękitmięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu(...)kosteczkę. Cebulę podsmażamy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając
Mania Gotowaniakapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował(...)zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody. Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie
Kolorowy Przepisownikstole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma.Jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.Fantastyczny pomysł na obiad!Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni!Polecam! SKŁADNIKI:( 2 duże(...)pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto.Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut.Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut.Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem.Smacznego
Ostra na SłodkoLASAGNE BOLOGNESE. Danie zainspirowane akcją z koncentratem Pudliszki, który to nadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji(...)kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok 2. Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito. Krok 3. Przygotowujemy sos pomidorowy
Moja Książka KucharskaNowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3
Czerwień i błękitDzisiejszemu daniu wtórują również meksykańskie dodatki: guacamole, czyli pasta z awokado, pszenne tortille oraz kukurydziane nachosy. Szykuje się prawdziwa uczta! ¡Olé! * SKŁADNIKI na 4 porcje Chili: 500 g mielonej wołowiny 2 małe papryczki chili 1 słodka czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego 500 ml pasty pomidorowej 2 łyżeczki wędzonej papryki(...)całkowicie wyparuje. Dolej pozostałą połówkę i powtórz czynność. Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili. Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne, oregano, cukier oraz sos Worcester i dokładnie wymieszaj. Wrzuć teraz fasolę, opłukaną z zalewy i gotuj jeszcze
Food SquarePrawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl. U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza(...)nitką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy solą
Walijskie PichcenieSzybkie, proste i smaczne. Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. Jeśli nie mamy kurek
Walijskie PichcenieBardzo lubię sos chrzanowy, niestety w moje miłości do niego jestem ... osamotniona :-( tak więc nie podaje go zbyt często. Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami
Walijskie Pichcenie