wołowina duszona - 942 przepisów (strona:50/63)

Meksykańskie pierogi empanadas 347

Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem(...)błonek i chrząstek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy mięso na złoty kolor, dodajemy przyprawy, fasolę i pomidory. Dusimy jeszcze ok 10-15 min. Farsz powinien być gęsty. Farsz brokułowy Brokuł gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony brokuł rozgniatamy widelcem lub blenderem i mieszamy z fetą. Doprawiamy. Jeśli feta była

Mieszam w Garnku
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 395

Zainspirowana jednym z programów w kuchni+ postanowiłam zrobić roladki schabowe z szynką parmeńska. Tylko same roladki z szynką wydały mi się trochę "ubogie", więc postanowiłam

Walijskie Pichcenie
Stek Salisbury w sosie grzybowym 316

Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony(...)mieszamy, aż cała mąka dokładnie się rozprowadzi. Wtedy wlewamy wodę z grzybów. Mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy sos Worcestershire i kremówkę. Solimy do smaku. W sosie układamy kotlety. Dusimy ok. 3-5 minut. Posypujemy pietruszką i podajemy. Steki Salisbury podajemy tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (np. fasolką szparagową, brokułami czy zielonym groszkiem). Zobacz także: Pasta

Poezja smaku
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 373

Uwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich

Walijskie Pichcenie
Stroganow 255

zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym sherry, a zamiast dolewać słodkiej śmietany podacie potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow(...)zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie aż do zagotowania się płynu. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz musztardę i przecier pomidorowy. Dolewamy porto i mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut, co pewien czas dokładnie mieszając. W razie potrzeby można dolać gorącej wody. W międzyczasie paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy

Kulinarna Pokusa
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY ZE SCHABEM I PIECZARKAMI - WARIACJA NR 4 262

Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ...  Niestety już później nie smakuje

Walijskie Pichcenie
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 157

Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 600

My Culinary Art
Pulpety duszone w młodej kapuście 197

Sezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo

Kuchnia domowa Ani
MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU 20669

Biała kiełbasa  idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju farsze,  ze względu na swój smak i aromat.  Robię często  roladki z mięsa indyczego

Walijskie Pichcenie
Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami 708

W ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie

Czerwień i błękit
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 197

"Jaki pierwszy wrzesień, taka cała jesień" - jak mówi staropolskie przysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem

Kuchnia domowa Ani
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 208

Pysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :)  Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były

Walijskie Pichcenie
Curry z wołowiny 162

mięsa wołowego z wyrazistymi, ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że danie okazało się bardzo smaczne i zdecydowanie był to dobry pomysł. Polecam wypróbować Składniki : Na marynatę: 700g wołowiny 150ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli Do sosu : 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru startego na tarce(...)przesmażonego mięsa (do wolnowara lub garnka o grubym dnie). W wolnowarze gotować na ustawieniu High około 3-4 godzin, a na Low 5-6.  Jeżeli używacie tradycyjnego garnka duście curry na bardzo małym ogniu przez okołu 2-3 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie, pamiętajcie mieszać je co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Podawać z ryżem

Codzienne Gotowanie
Królik w białym winie i czosnku 181

kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś(...)patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Mięso wkładamy do żeliwnego garnka. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół, wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos.  Podajemy z  ziemniakami lub ryżem

Kulinarne przygody Gatity