Kilka dni temu prezentowałam spaghetti śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka
Czerwień i błękitPrzepis wykorzystałam już wiele razy, chętnie do niego wracam, ponieważ żeberka wychodzą bardzo smaczne. Pomysł pochodzi z internetu, ale źródła nie podam, ponieważ przepis przepisałam bezpośrednio
Kuchnia domowa AniBardzo długo chodziło za mną chili con carne. Ciągle zastanawiałam nad zastępnikiem wołowiny i jakoś nie bardzo potrafiłam wyobrazić sobie w tej roli tofu czy paner. Ostatecznie zdecydowałam się na paner i efekt przerósł moje oczekiwania.SKŁADNIKI na porcje200 gram panera1 duża cebula3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu(...)przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę
Magiczna kuchnia Dariisycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)podsmażyć do zrumienienia. Dodać cebulę i całość smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną marchew, wlać około 500 ml bulionu lub wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, dodać świeży rozmaryn i dusić około 1 godziny. Dodać pokrojoną paprykę, jeśli trzeba uzupełnić płyn i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać łyżeczkę miodu. W niewielkiej
kuchnia doskiwariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a zamiast boczku – słonina. I co? I nadal jest to doskonałe danie! W Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą(...)wykałaczki. Na patelni rozgrzewamy olej ze smalcem i obsmażamy roladki zaczynając od miejsca w którym skończyliśmy je zwijać. Obsmażamy je ze wszystkich stron a następnie zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, dbając aby sos się nie wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania
Kulinarna PatilogiaTo najlepsza, najbardziej krucha i soczysta karkówka jaką udało mi się kiedykolwiek przygotować. Młodszy syn dwa razy prosił o dokładkę. Podałam ją z puree ziemniaczanym z
Czerwień i błękitAntrykot (franc. entrecôte) czyli międzyżebrze, to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych, do dołu żeber. Zawiera niewielki fragment tłuszczu, który sprawia, że potrawa z niego wykonana jest pysznie soczysta. Bardzo lubię gulasz z antrykotu. Ma pyszny smak, szybko sie przygotowuje, a mięso po usmażeniu jest kruchuteńkie. Uwieńczeniem jest pyszny, ciemny(...)podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku. Gulasz jest gotowy kiedy mięso jest mięciutkie
Walijskie PichceniePoczątek grudnia może być pięknym czasem. Przymrozki, szron na drzewach, puszysty śnieg... I chociaż o tej porze roku nie byłoby to nic dziwnego, to za moim
Ratunku obiadPonieważ nie udało mi się takowych znaleźć, potrawę przygotowałam na zwyczajnym wołowym mięsie gulaszowym. Zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K. SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny gulaszowej (pokrojona na ok. 2-3cm kawałki ) 300g wędzonego boczku 600g ziemniaków 200g papryki czerwonej 1 no może 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki (ażeby było prościej i szybciej(...)czosnku (czosnek możecie lekko zgnieść płaską stroną noża, uwolni się wówczas więcej aromatu), oprószam całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Dolewam wodę, ale tylko tyle, aby przykryła mięso, zagotowuję i duszę na niewielkim ogniu przez około 1 i 1/2 godziny. Krok 4. Obrane i umyte ziemniaki kroję w średnią kostkę, paprykę (najlepiej bez skórki ) w paseczki, zieleninę siekam. Krok
Moja Książka Kucharskaprostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie(...)posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną
Food SquareNie wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami
Czerwień i błękitPrzyznam się, że jest to jeden z przepisów, od którego rozpoczęła się moja przygoda z blogowaniem. Właściwie wtedy jeszcze tylko przeglądałam blogi i przepisywałam fajne receptury
Kuchnia domowa AniBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta
Walijskie PichcenieSkładniki na 8 roladek: 8 grubszych plastrów chudej karkówki (ok. 1,5 cm) 8 połówek suszonych pomidorów w oliwie 4 łyżki zielonego pesto opakowanie mozzarelli w
Czerwień i błękitkraju to Arabowie, którzy wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać mleko kokosowe, dymkę tymianek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniewidok. :) Serdecznie zachęcam do spróbowania, bo ten przysmak wprost z Iranu jest niezwykle prosty i wbrew pozorom szybki w przygotowaniu. Kilka składników i niecodzienne danie jednogarnkowe gotowe. 400g wołowiny 1 główka (pęczek) selera naciowego 1 pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki suszonej mięty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1 limonki sól, pieprz, kurkuma tłuszcz do smażenia Cebulę(...)patelnię z tłuszczem i na niewielkim ogniu podsmażamy aż będzie al dente. Pietruszkę siekamy drobno i dorzucamy do selera. Dosypujemy także suszoną miętę i całość delikatnie łączymy ze sobą. Dusimy jeszcze kilka chwil, po czym przekładamy wszystko do garnka z uduszonym mięsem. Mieszamy ostrożnie i na małym ogniu dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec danie doprawiamy sokiem z limonki
Kuchenna KontrrewolucyaSKŁADNIKI: 800 g mięsa mielonego (wołowina) 2 szalotki [posiekać] por (kawałek około 5 cm) [posiekać] 2 ząbki czosnku [przecisnąć przez praskę] 1 łyżka przyprawy (suszone pomidory z bazylią i czosnkiem) szczypta soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki(...)przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy są naturalnymi afrodyzjakami Oleju kokosowego można użyć jako naturalnego lubrykantu Przed porodem warto smarować olejem krocze: skóra będzie
ClauditteMissCooking