Składniki wg. Hestona: - oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie(...)wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h. Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku
Ukojenie PodniebieniaUwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek(...)pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół (lub ćwiartki) pieczarki. Całość dusimy kilka chwil. Kroimy marchewkę oraz dynię i również dodajemy do reszty składników, smażmy 2 minuty i dolewamy wino. Całość gotujemy na dużym ogniu 2 minuty, dolewamy bulion i dusimy 2 godziny
Mango Papajabulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy do garnka. Taką mieszankę zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy(...)biały pieprz - sól - dodatkowo: 2 żółtka Przygotowanie nadzienia do ravioli: Pory myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle razem z odparowanym wcześniej szpinakiem. Zalewamy całość śmietanką i pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy
Życie zamknięte w smakuDziś kolejna propozycja mięsa w sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej
Kuchnia domowa Anitradycyjne mielone i przynajmniej 2 razy w miesiącu goszczą one na naszym stole. Robię zarówno wieprzowe, jak i mieszane wieprzowo-wołowe. Zdarzają się też typowe rumsztyki z samej wołowiny, bo takie najbardziej lubi mój Tato. Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany(...)kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujePrzepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko
Walijskie Pichceniepolędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny. Dlatego dziś proponuję przyrządzić strogonowa w wersji z polędwiczką wieprzową. Po pierwsze dlatego, że ten rodzaj mięsa jest również niezwykle delikatny i poddany krótkiej obróbce odwdzięczy się nam niezarównanym smakiem(...)minut. Teraz możemy na patelnię dodać pomidory z puszki ( rozdrobnione na niewielkie cząstki), a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 8-10 minut. Na drugiej patelni również wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez
Miód i pieprzSkładniki: 1 kg pręgi wołowej; 2 średnie cebule; 5 suszonych grzybów; 1 litr zimnej wody; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka majeranku
Gospodyni Miejskawiecie że oryginalna receptura chilli con carne składała się z wysuszonej wołowina, łoju, suszonej papryki chili i soli, które pozostawiało się na cegłach do wysuszenia i które później mogły zostać użyte w czasie podróży i być gotowane w glinianych garnkach. Chilli con carne jest oficjalnym daniem w USA w stanie Texas. I jeszcze jedno :) Chilli con carne - nie jest daniem(...)przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub chlebem.Życzę smacznego :) * chilli con carne - historia
Smaki EdytyKlasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2
Walijskie PichcenieDzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My
Kuchnia domowa AniRoladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę
Kuchnia domowa AniZnowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam
Kuchnia domowa AniSpaghetti bolognese to jeden z najpopularniejszych makaronów, jakie lądują na stołach. Co ważne, jest stosunkowo szybki do przyrządzenia, a do tego dość syty i nie wymagający
Kuchnia Bazyliipozytywnym opiniom na temat tej książki. Sporo przepisów poczeka na wypróbowanie, kiedy nadejdzie sezon na cukinie, jagody itd. Gulasz z tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu(...)pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień
Corner With RecipesW internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2
Kuchnia domowa Ani