wołowina duszona - 942 przepisów (strona:52/63)

RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 292

postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości(...)Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze

Nerds Kitchen
Pizza o smaku hamburgera 207

patelnię ząbki czosnku i dodajemy mielone mięso – smażymy około 6-7 minut, stale mieszając, żeby dobrze je zamknąć, usmażyć i odparować, nie pozwalamy mu podchodzić wodą bo zacznie się dusić. Do usmażonego mięsa wlewamy sos Worcestershire, ciemny sos sojowy, wsypujemy mielony pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy, odcedzamy mięso z płynu i studzimy. SOS HAMBURGEROWY Do miski wkładamy majonez(...)ciepłej wody (ok. 40-50⁰C) 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 11g drożdży suszonych 2 łyżki oliwy SKŁADNIKI - nadzienie hamburgerowe 500g mielonego udźca z indyka (lub wołowiny) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki oleju do smażenia SKŁADNIKI - Sos hamburgerowy

Karo in the Kitchen
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 155

Kochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów   i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z listy "wołowina" i się udało. Moja propozycja obiadowa jak zawsze jest rodzinna i na pewno przypadnie Wam do gustu. A głównym zadaniem było stworzenia obiady za pomocą patelni WOOL . Tak przy okazji miałam możliwość(...)patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę

Niezły Młynek
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 257

tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)dodajemy czosnek oraz paprykę, które smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Patelnię przestawiamy na mały ogień, warzywa przyprawiamy solą oraz odrobiną chili. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut do średniej miękkości warzyw, w razie potrzeby mieszając w międzyczasie. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez

Kulinarna Pokusa
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 152

Wołowinę w piwie bardzo dobrze wspominam, dlatego czułam, że i łopatka wieprzowa może smakować całkiem nieźle. Taki obiad ma kilka plusów, prosty, mało skomplikowany i ekonomiczny. Blondynka nie lubi się przepracowywać, więc ten obiad przypadł do jej gustu. A poważnie, to jedna z kilku propozycji jaką znalazłam w książce Kuchnia Polska, ta którą można zdobyć w sklepach Lidl, wystarczy zebrać(...)patelni delikatnie wlałam piwo, wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie i goździki, doprowadziłam do wrzenia i całą zawartość wlałam do garnka z mięsem i warzywami. Garnek przykryłam i wszystko dusiłam na małym płomieniu około 2 godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku potrawkę  podałam

Blondynka Gotuje
Hete bliksem 177

najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę, a nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji(...)dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ziemniaki i cebulę, smażymy 3-4 minuty dość często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy jabłka oraz przyprawy – kminek, kolendrę, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, czasami razy mieszając. W razie potrzeby możemy dolać

Kulinarna Pokusa
Saltimbocca 236

Salta in bocca znaczy mniej więcej tyle, co wskakuje do ust . Faktycznie, jest tak smaczne, że aż chce się pochłaniać w całości Saltimbocca to z pewnością

Kulinarna Pokusa
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 280

Lubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego.  Dziś nie ma już jednego przepisu

Kuchnia PROzdrowotna
Pierogi z mięsem 238

Te pierogi to idealne danie które może powstać kiedy gotujesz rosół. Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po ugotowaniu domowego rosołu, dzięki temu

nietylkopasta.pl
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 109

część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym klimacie na ogromnych zielonych terenach doskonale rozwinięta jest produkcja zwierzęca. Chile eksportuje ponad 130 gatunków jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina(...)pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie na chłodne zimowe

królestwo garów
Zielone stir fry z wołowiną 182

Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli(...)sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 142

wykorzystujemy wszystkie składniki, nic się nie marnuje. Zobaczcie też co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Zestaw lanczowy jest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników(...)ugotowaniu chwilę przesmażaliśmy ją w rondlu, żeby odparować nadmiar wody. Na koniec dodaliśmy do pure mały topiony serek. Przykryliśmy pure sosem, na wierzch starliśmy parmezan i trochę z duszą na ramieniu włożyliśmy całość do piekarnika. Nasze obawy okazały się niepotrzebne, bo zapiekanka po przestygnięciu i odpoczynku, który wydobył z niej wszystkie smaki, stała się niezwykle smacznym, pożywnym i lekkim daniem

Niedzielny kucharz