wiecie że oryginalna receptura chilli con carne składała się z wysuszonej wołowina, łoju, suszonej papryki chili i soli, które pozostawiało się na cegłach do wysuszenia i które później mogły zostać użyte w czasie podróży i być gotowane w glinianych garnkach. Chilli con carne jest oficjalnym daniem w USA w stanie Texas. I jeszcze jedno :) Chilli con carne - nie jest daniem(...)przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub chlebem.Życzę smacznego :) * chilli con carne - historia
Smaki EdytyDzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni. Składniki: 800 g mielonego mięsa
Czerwień i błękitKlasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2
Walijskie PichcenieAby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa
Czerwień i błękitDzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My
Kuchnia domowa AniRoladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę
Kuchnia domowa AniZnowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam
Kuchnia domowa AniSpaghetti bolognese to jeden z najpopularniejszych makaronów, jakie lądują na stołach. Co ważne, jest stosunkowo szybki do przyrządzenia, a do tego dość syty i nie wymagający
Kuchnia BazyliiDzisiaj na blogu danie w jesiennym klimacie. Bo dynia, borowiki i jeszcze śliwki do tego. Jest jeszcze kawałek mięsiwa i trochę klusek. A wszystko to doprawione
Czerwień i błękitpozytywnym opiniom na temat tej książki. Sporo przepisów poczeka na wypróbowanie, kiedy nadejdzie sezon na cukinie, jagody itd. Gulasz z tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu(...)pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień
Corner With RecipesW internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2
Kuchnia domowa AniZ utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej
Czerwień i błękitŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag
Kuchnia domowa Anisię najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki). Robię go zawsze sporo i połowę zamrażam(...)mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną, lecz ja tutaj
Posadzone i zjedzonetaką zupą się najadamy. A w zupce naprawdę same rarytasy – mięsko, możecie sami wybrać czy to będzie tylko wołowina, czy może dorzucicie wieprzowinę? Wiem, że niektórzy nie lubią wołowiny, więc oryginalne mięso wołowe, można zastąpić również wieprzowiną. Zupę możecie zrobić łagodną, lub też ostro jeżdżącą po podniebieniu Uwaga, w takim wariancie polecam serwować ją z jakimś dodatkiem np. pieczywem(...)pokrojoną paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 20-30 min. Jeśli lubimy gęstą zupę, dodajemy rozrobione z wodą 2 łyżki mąki, na 10 min przed końcem duszenia 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-gulaszowa/ BosowKuchni Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku