Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym
Walijskie Pichceniedynią, suszoną śliwką i pestkami dyni. Połączenie dyni i suszonej śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną . Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw. Tym razem(...)kawałki 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 50 g pestek dyni Przygotowanie: W dużej patelni o wysokich ściankach lub w brytfannie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu aż się zeszklą, 5-7 minut. Dodaj wszystkie przyprawy i krótko przesmaż je z cebulą i czosnkiem cały czas mieszając. Dodaj ryż, dynię, suszone śliwki oraz bulion
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny(...)oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu
Kulinarna PokusaGołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo
Walijskie Pichceniemacie ochotę na szybki i pyszny obiadek to zapraszam do wypróbowania. Wołowina z warzywami na ostro Składniki: · 300 g dobrej jakości wołowiny (ja używam polędwicy) · ½ marchewki · cebula dymka (zielona część(...)czym dodać wszystkie mrożone warzywa. Ja w tym momencie przykrywam woka na około 4 minuty aby warzywa się rozmroziły a mięso zmiękło. Ważne aby warzyw nie smażyć ani dusić zbyt długo, ponieważ mają pozostać jędrne i chrupiące. Kiedy warzywa są gotowe wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż zgęstnieje. Podawać z ryżem. Kod należy skopiować i wstawić
Mania Gotowaniapierogi z kapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ze szpinakiem. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka
Mania GotowaniaSkładniki: PLACKI ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 1 średnia cebula; 1 duże jajo; 3 czubate łyżki mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. GULASZ
Gospodyni Miejskaidealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego dodać to, na co tylko mamy ochotę. Można z niego zrobić wykwintne danie, dodając na przykład owoce morza, czy wołowinę. Możemy też je wykorzystać do pozbycia się resztek jedzenia z lodówki. Opcji jest wiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram się dodać jak najmniej(...)jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać
Zgrabne GotowaniePyszny, delikatny, mięciutki schab zatopiony w śmietanowym sosie z dodatkiem pierwszych, maleńkich kurek 😊 Poezja ... inaczej ująć tego się nie da. Danie proste, szybkie, ale niestety
Walijskie PichcenieSkładniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele
Kuchnia domowa Aniupływu czasu, podczas stygnięcia sos będzie gęstniał. Jeśli więc nie zamierzacie zjeść wszystkiego tuż po ugotowaniu, nie dosypujcie zbyt dużo mąki na raz. SKŁADNIKI / 6-8 porcji 1 kg wołowiny z udźca 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 2 ząbki czosnku / pokrojone w plastry 3 łyżki oleju 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia + opcjonalnie(...)pokrojony czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy 1 minutę. Dolewamy 3-4 łyżki wody lub bulionu. Mieszamy i przelewamy całość do garnka z mięsem. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2-3 godziny lub do czasu, aż mięso będzie kruche i miękkie
cool and mintykaszą gryczaną oraz ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz(...)mięsem. 5 Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki. 6 Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być miękkie. 7 Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami. Artykuł
Kuchnia Bazyliiwhile cooking, but the final effect is really tasty and it’s worth the time which you’ll spend in the kitchen SKŁADNIKI (6 porcji): 700 g wołowiny (u mnie udziec) 150 g cebuli 500 g bakłażana 100 g sera typu Cheddar 300 g ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 2 jajka 1 puszka (400 g) pomidorów 1 karton(...)dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć
Martyna Cookswhile cooking, but the final effect is really tasty and it’s worth the time which you’ll spend in the kitchen :) SKŁADNIKI (6 porcji): 700 g wołowiny (u mnie udziec) 150 g cebuli 500 g bakłażana 100 g sera typu Cheddar 300 g ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 2 jajka 1 puszka (400 g) pomidorów 1 karton(...)dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć
Martyna Cooksdlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół(...)następnie dodaj do niego łyżkę masła. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Cebulka ma się ładnie udusić i zmięknąć. Pod koniec duszenia dodaj posiekany drobno czosnek. Wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty. Krok 2 Otwórz puszkę cieciorki, odsącz z płynu na sitku i dodaj do rondla. Zamieszaj i smaż 1 minutę
Niedzielny kucharz