wołowina duszona - 942 przepisów (strona:48/63)

Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym 166

Z utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej

Czerwień i błękit
Pasztet wieprzowy 192

Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag

Kuchnia domowa Ani
Gulasz wieprzowy z warzywami 125

się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki).  Robię go zawsze sporo i połowę zamrażam(...)mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną, lecz ja tutaj

Posadzone i zjedzone
Zupa gulaszowa 208

taką zupą się najadamy. A w zupce naprawdę same rarytasy – mięsko, możecie sami wybrać czy to będzie tylko wołowina, czy może dorzucicie wieprzowinę? Wiem, że niektórzy nie lubią wołowiny, więc oryginalne mięso wołowe, można zastąpić również wieprzowiną. Zupę możecie zrobić łagodną, lub też ostro jeżdżącą po podniebieniu Uwaga, w takim wariancie polecam serwować ją z jakimś dodatkiem np. pieczywem(...)pokrojoną paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 20-30 min. Jeśli lubimy gęstą zupę, dodajemy rozrobione z wodą 2 łyżki mąki, na 10 min przed końcem duszenia 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-gulaszowa/ BosowKuchni   Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 189

głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany(...)kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatkowe spaghetti wg Buni 159

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami  w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć

Buniabaje w kuchni
Karkówka z brązowymi pieczarkami i dynią 182

W ramach wspólnego gotowania razem z Mirabelką , Zuzią i Emilią przygotowałyśmy makaron z dynią. W mojej wersji makaron podałam z sosem z karkówki, brązowych pieczarek, cebuli

Czerwień i błękit
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 329

Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa. To moja druga lazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na

Kuchnia domowa Ani
Akademia CookUp - Jagnięcina i cielęcina 238

mięsie wszystko! Musimy szczerze przyznać, że te ostatnie dwa tygodnie były mocno mięsne - dziś dowiecie się więcej o jagnięcinie i cielęcinie, ale my przeszliśmy już przez dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę! Były momenty, kiedy myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy odmówić sobie nacieszenia się rozpływającym(...)najlepiej pasują do jagnięciny, jakie są najlepsze te klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej. Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia! Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia

Plate of Joy
Paprykarz z kurczaka. 227

bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną(...)soli. Zdjąć z ognia, dodać paprykę w proszku i dobrze wymieszać. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz 70 ml wody. Włożyć kawałki kurczaka, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać paprykę pokrojoną w cienkie plasterki i dusić kolejne 10 minut. Dolać nieco wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Wymieszać śmietanę

zadanie-gotowanie
Chili Sin Carne 224

wynikną z tego jakieś kulinarno-botaniczne warsztaty. Rozmawiamy o tym co jemy, częstujemy się wzajemnie i pożyczamy sobie książki o kuchennej tematyce. Bezpośrednio współpracuję z dwójką wegetarian więc o wołowinie z nimi raczej nie pogadam ale o jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym(...)minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy ryż. Ja gotuję

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem pomidorowy z pulpecikami 153

Pyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone

My Culinary Art
Chili Con Carne 120

czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane i wysuszone mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do wody i zagotować. Puryści uważają(...)papryczkę chili. Gdy cebula się przyrumieni dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić do czasu aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania dodać czerwoną fasolę. Sos najlepiej

Codzienne Gotowanie
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 290

Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym).  Zaręczam, że tak podane mięso będzie

Walijskie Pichcenie
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 144

Składniki: około 250 g makaron typu lasagne 150 g sera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa

Czerwień i błękit