kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś(...)patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Mięso wkładamy do żeliwnego garnka. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół, wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos. Podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kulinarne przygody GatityZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest przepysznym daniem. Jeżeli potrzebujecie obiadu na dwa dni, będzie idealna, bo na drugi dzień smakuje równie dobrze. Wystarczy podgrzać ją
Kuchnia BazyliiPewnie wszyscy wiecie, że eintopf to nic innego jak danie jednogarnkowe, takie kulinarny misz-masz, bo wrzucasz do niego wszystko, co masz pod ręką :-)
Walijskie Pichcenieprzybyłych tu kolonizatorów, a potem emigrantów, którzy osiedlali się tu w różnych epokach. Mięsa. Jest to mieszanka bez wątpienia intrygująca, suta i bogata. Na stole dominuje oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze(...)samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki
W kuchni Karmel-itkiBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki: 400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka(...)następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem
Wyprawy kulinarnesmażą mięso głównie na smalcu i smalec jako tłuszcz do smażenia był i chyba nadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku(...)ogniu, w wyższej temperaturze papryka zgorzknieje!), wsypałam 1-2 łyżki słodkiej papryki, dokładnie wymieszałam z cebulą i tłuszczem, wlałam 3 łyżki wody, przykryłam patelnię i na małym ogniu dusiłam 2 minuty. Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko
Kuchnia Prezydentowejmnie będzie niezjadliwy. Ale są tacy, którym przebijający się smak wątróbki nie przeszkadza. Masa na pasztet Pasztet robimy z mięsa, które zwykle wcześniej się gotuje lub dusi z przyprawami, często z dodatkiem włoszczyzny. Mięso powinno być miękkie. Takie mięso mielimy raz lub dwukrotnie, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ja mielę mięso raz, bo lubię taki grubszy pasztet(...)pasztet ma dla mnie zbyt wątróbkowy smak. Drukuj Przepis na pasztet 3 godzin/y Składniki 2 kg mięsa ( u mnie ok 0,5 kg piersi z kurczaka, 0,5 kg wołowiny, 1 kg karkówki) 0,5 kg surowego boczku 0,3 kg wątróbki drobiowej 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 selera 2 marchewki 1 pietruszka
Mieszam w GarnkuDziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko
Kuchnia domowa Anipostanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości(...)Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze
Nerds Kitchenpatelnię ząbki czosnku i dodajemy mielone mięso – smażymy około 6-7 minut, stale mieszając, żeby dobrze je zamknąć, usmażyć i odparować, nie pozwalamy mu podchodzić wodą bo zacznie się dusić. Do usmażonego mięsa wlewamy sos Worcestershire, ciemny sos sojowy, wsypujemy mielony pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy, odcedzamy mięso z płynu i studzimy. SOS HAMBURGEROWY Do miski wkładamy majonez(...)ciepłej wody (ok. 40-50⁰C) 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 11g drożdży suszonych 2 łyżki oliwy SKŁADNIKI - nadzienie hamburgerowe 500g mielonego udźca z indyka (lub wołowiny) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki oleju do smażenia SKŁADNIKI - Sos hamburgerowy
Karo in the KitchenKochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z listy "wołowina" i się udało. Moja propozycja obiadowa jak zawsze jest rodzinna i na pewno przypadnie Wam do gustu. A głównym zadaniem było stworzenia obiady za pomocą patelni WOOL . Tak przy okazji miałam możliwość(...)patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę
Niezły Młynektortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)dodajemy czosnek oraz paprykę, które smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Patelnię przestawiamy na mały ogień, warzywa przyprawiamy solą oraz odrobiną chili. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut do średniej miękkości warzyw, w razie potrzeby mieszając w międzyczasie. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez
Kulinarna PokusaWołowinę w piwie bardzo dobrze wspominam, dlatego czułam, że i łopatka wieprzowa może smakować całkiem nieźle. Taki obiad ma kilka plusów, prosty, mało skomplikowany i ekonomiczny. Blondynka nie lubi się przepracowywać, więc ten obiad przypadł do jej gustu. A poważnie, to jedna z kilku propozycji jaką znalazłam w książce Kuchnia Polska, ta którą można zdobyć w sklepach Lidl, wystarczy zebrać(...)patelni delikatnie wlałam piwo, wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie i goździki, doprowadziłam do wrzenia i całą zawartość wlałam do garnka z mięsem i warzywami. Garnek przykryłam i wszystko dusiłam na małym płomieniu około 2 godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku potrawkę podałam
Blondynka Gotujenajprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę, a nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji(...)dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ziemniaki i cebulę, smażymy 3-4 minuty dość często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy jabłka oraz przyprawy – kminek, kolendrę, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, czasami razy mieszając. W razie potrzeby możemy dolać
Kulinarna Pokusa