cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy(...)boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem
Radość kipiąca uśmiechem.podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze z ceną, bo niestety przy mniej typowych dodatkach - tak jak Berry Burger czy Grand Burger - trzeba się liczyć z kosztem(...)cenie jeszcze kilka kawałków pieczonego vel smażonego ziemniaka bule do towarzystwa i byłoby git :) ___________________~"~___________________ Podsumowując: wizytę w gdyńskim Grill Way Bar uważam za udaną ! Najadłam się smacznie , duszę klimatyczną muzą nasyciłam, ciekawym wnętrzem się opatrzyłam, z interesującymi ludźmi pokonwersowałam :) Nie omieszkam wrócić wkrótce po więcej
Grunt to przepis!wodę-- doskonale smakuje jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami. .Zamieszaj widelcem żeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele(...)mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy resztę przypraw.. Smacznego! bulgur -------- Ingredienti
w mojej kuchnipuszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie: Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę. Pokroić w kostkę boczek, paprykę i cebulę, czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a kabanosy pokroić w małe kawałki. Wrzucić boczek do garnka(...)posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką. Tradycyjnie
W poszukiwaniu inspiracjiCielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama
Kuchnia PROzdrowotnaPiotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie konfesyjny, o jakim tylko marzą początkujący spowiednicy, słuchający w kółko mdłych wyznań o stosowaniu bez umiaru brzydkiego słownictwa. Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury(...)jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych
KUCHARNIAmniej nic więcej jak: "papryka z mięsem" potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku. Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą. Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę przyprawić kuminem, oregano,chili, paprykę słodką i ostrą,zagotować. Przykryć i dusić kolejne10
Delicious TitbitsOstatnio nie za często robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu(...)żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martyrazem przed wami danie nie z kurczakiem, wołowiną czy kaczka,a ze zwykłą wędzona parówką :). My w domciu parówki lubimy, gotowane, smażone i nawet na kanapki, więc to tyle słowem wstępu. Składniki:opakowanie parówek3 czerwone papryki3 sztuki wszędobylskiej cebuliłyżeczka oliwy do podsmażania2 łyżki przecieru pomidorowegosól/pieprz2 szklanki kaszy kuskusWykonanie:Parówki kroimy w grubsze kawałeczka, obsmażamy na oliwie i przerzucamy(...)rondelka. Na tę samą patelnie wrzucamy cebulę, a potem paprykę i razem chwilkę smażymy, dodajemy to do parówek.Do garnka lejemy trochę wody i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier i doprawiamy do smaku.Kasze kuskus przyrządzamy jak piszą na opakowaniu, przekładamy na talerze i polewamy naszą potrawką.Smacznego
Moje pyszne gotowaniełyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste(...)pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne. Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej
Chilli Czosnek i Oliwazmielonego przy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu1 jajko1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka oregano1 łyżeczka soli3 łyżki kaszy manny lub bułki tartejSos:2 puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów(...)przygotowania:Zacząć od przygotowania sosu.Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy sos się gotuje przygotować pulpety. Mięso wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękoma
Obiad za dychęsmaku awokado czy sera :) ). Dlatego tym bardziej warto spróbować steku wołowego po filipińsku z cytrusową nutą. Składniki: 2 steki wołowe o wadze ok. 200-250g każdy; najlepiej z wołowiny dojrzewającej z rostbefu 2 szalotki 8 liści laurowych – najlepiej świeżych prosto z krzaczka, ale mogą być suszone 100 ml wody 60 ml soku z limonki 60 ml sosu sojowego(...)Szalotkę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną szalotkę oraz liście laurowe. Podsmażać krótko aż zaczną delikatnie brązowieć na brzegach. Delikatnie posolić, wlać wodę i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć, ale jednocześnie zachowa jeszcze chrupkość. Zdjąć z patelni cebulę i liście za pomocą łyżki cedzakowej. Płyn pozostały na patelni doprowadzić
Pociąg Do Kuchnicoraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:). 500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez
Szefowa kuchnidynię uwielbiam :). I to by było na dzisiaj tyle... Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :( Składniki: 700 – 800 g mięsa gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny), około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni, 300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól(...)kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut. W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć
Nie tylko w kuchninaszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :). Składniki: - 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu - 3-4 ogórki kiszone - 1 puszka groszku - 1 świeża czerwona papryka - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego - 10 pieczarek - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. 2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno
Apetyczna babeczkavadasa zsemlegombóccal. Oczywiście do obiadu podaje się węgierskie wino. Składniki 4 Porcje: 1 kg. mięso z dzika ( d ziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny) 2 duże cebule 5 szt. marchwi 4 szt. korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki(...)umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w plastry mięso i kilka razy obracając je, smażyć (dusić ) w przykrytym bograczu, dopóki nie zmieni koloru. Wtedy posolić, dodać liście laurowe i tarte warzywa. Powoli dusić na małym ogniu, dopóki mięso nie będzie miękkie. Jeżeli w trakcie gotowania
Smaczne Potrawykefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta sody 1 łyżka oleju oraz olej do smarowania patelni Nadzienie: 500 g mielonej wołowiny 1/2 młodej kapusty 1 młoda cukinia 100 g szpinaku "baby" 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek(...)oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych
Czerwień i błękitPodaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli
Z Kuchni Do Kuchni