grzybów proppino 1 mała cukinia 300 gram mielonej wołowiny 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek świeży rozmaryn suszony tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na oliwę z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy całe grzybki, tymianek i rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Cukinię kroimy w plasterki
Quinoa Raz!lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień i dodajemy migdały
Gotowanie i blogowaniejuż. Zrobiłam czulent czyli potrawę, którą piecze się albo dusi powolutku przez przynajmniej kilka godzin a czasami nawet dobę. Czulent to danie bogate w smaku bo zawiera nie tylko mięso i kaszę, ale także warzywa i przeróżne aromatyczne przyprawy. Jest rozgrzewający i bardzo pożywny. Do tego dania doskonale nadaje się wołowina, ale może być także mięso drobiowe. Robiłam jakiś czas
Smaczna Pyzadodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 15 na średnim ogniu, co jakiś czas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzielimy na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy mocno olej i rumienimy mięso, nic się nie stanie gdy nawet lekko je przypalicie. Wyjmujemy zrumienioną wołowinę z rondla. Rondla nie myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy(...)odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię, liść laurowy, dwa zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wkładamy do rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem, około 1,5-2 godzin. Potrawę należy co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie
Karo in the Kitchenduszą. A nawet, gdy zapomni się posolić i popieprzyć mięso, to dobra musztarda i wędzony boczek załatwią sprawę - przetestowane :) Inspirowałam się przepisem na zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną, pochodzącym ze starej, a starej książki kucharskiej "Kuchnia polska" (moje wydanie z 1990 roku), do której sięgam najczęściej - prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej! Składniki (na 8 zrazów): 8 plastrów wołowiny(...)oleju ze wszystkich stron (na tyle, na ile wykałaczki pozawalają) - na rumiano, dość mocno, prawie przypalić :) 5. Wlać wodę tak do 3/4 wysokości zraza, tak prawie je zakryć. Dusić do miękkości pod przykryciem (tak z 1,5 godziny), podlewać wodą, gdy się wygotuje i wyparuje. 6. Tajemnica zrazów to sos. Wyjmujemy zrazy z duszenia. Płyn, w którym dusiły się zrazy
dobra gospodyni dom wesołym czynipiórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia. Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu
kolorowotorcikowokreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Łata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z
Smaczna Pyzakminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę i na wolnym ogniu dusić przez godzinę. Po tym czasie odkrywamy
Kulinarne przemysleniaplastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny. • Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu
To co kochamZrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz(...)zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady wołowe zawijane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami . SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony
cool and mintyrzymski, chili i krótko przesmażyć. Dołożyć zmieloną wołowinę i mieszając zrumienić mięso z każdej strony. Pomidory z puszki rozgnieść, dodać do mięsa, doprawić cukrem i poddusić przez około 15-20 minut. W międzyczasie pokroić paprykę w średnią kostkę, posiekać suszone pomidory i odcedzić oraz przelać zimną wodą fasolę z puszki. Pod koniec duszenia dodać wszystkie warzywa do mięsa i poddusić
Pieguskowa KuchniaOdstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy z mąką, wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprze. Doprowadzamy do wrzenia. Można dodać więcej chrzanu jak ktoś lubi - z podaną przeze mnie ilością sos jest delikatnie chrzanowy - nie ostry. Gdy sos zgęstnieje wlewamy go do schabu i dusimy ok 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy nadmiar
sierotka maRysia w kuchniAsia – 2 łyżeczki * ocet ryżowy House of Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło(...)doprawiamy do smaku – mieszamy. GRZYBY SHITAKE: Grzyby moczymy ok. 1 szkl ciepłej ody przez ok 30-40 minut. Dodajemy cukier kokosowy, ocet i sos sojowy – mieszamy, dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( aż prawie cała woda wyparuje ). MIĘSO: Oczyszczone mięso smarujemy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej
Ostra na Słodkoużyłem mrożonej) 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła sól płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego kasza bulgur Przygotowanie W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem, mieszając tak długo, aż odparował cały sok, który puściło mięso. Dodałem obrane i pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut
R'n'G Kitchen