pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm. Włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw (taka ilość wystarczy, ponieważ podczas duszenia z mięsa wydzieli się dodatkowa ilość wody). Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości
Świat Domowej Kuchniswój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron
Marder&Marder Manufacturezrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko(...)cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi
OstryKęswlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy
Tajskie smakizrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko(...)cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi
OstryKęsŻeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu
Mania GotowaniaSchab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko
Walijskie PichcenieSpaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego (L) jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy starannie na gładką masę, najlepiej ręką. Z gotowej masy mięsnej formujemy nieduże, kształtne klopsiki o możliwie gładkiej powierzchni. Z tej ilości składników
Kulinarna Pokusabōło za kans, 23 bo sie niy bydzie podpiykać, yno puści wodo i sie baje dusić. Jak sie całe miyso przibrōnołci, 24 wlyjcie na patelnia wino i wszysko przelyjcie do brytfanki. Te wino, co to sie w nim marynowała wołowina, tyż sam wykorzystejcie. Do brytfanki wciepcie tymianek, pietruszka i liście laurowe (we Francji gołdajōm na to bouquet garni [buke garni
Chop w kuchniśmietanki 30% 100 g startego sera cheddar szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso(...)szczypcie gałki, soli i pieprzu. Poczekać aż obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem. Piec w piekarniku bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem
zadanie-gotowaniemące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć zrazy do rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zrazy podawać z kluskami śląskimi oblane sosem. Więcej na temat wołowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam Zapraszam na stronę : KLIK beefmania.org
Kuchnia Danusipieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną wołowinę z cebulą podsmażamy na oleju, oprószamy przyprawą do wołowiny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji (u nas 35 min bez przykrycia). Podajemy razem z plackami. /* Style Definitions
R'n'G Kitchenteż różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić
Oryginalny smakczosnku, chili oraz szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy
Mango Papajanatka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa. Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut(...)masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiczerwone cebule - 2 marchewki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki - sól - pieprz - olej 1. Wołowinę kroimy w plastry i obsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut
Apetyczna babeczkapapryczkę chili. Chwilę smażyć, a następnie dodać kukurydzę, papryczkę jalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone
Codzienne GotowanieDziś przepis na kolejną wersję karkówkę :) Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie. W finale otrzymamy mięciutkie
Walijskie Pichcenie