razem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu zrazy są bardziej soczyste, szybsze w przygotowaniu ponieważ czas duszenia jest dużo krótszy a przy okazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego
Ola la LCHFzarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym przez ok. 1-1,5 h do czasu, gdy wołowina zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy całość, by gulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować placki. Placki ziemniaczane: ok. 800 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki
Cooking Monstersekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku – nie warto skracać tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny(...)mięso wołowe. Smażymy często mieszając i rozdrabniając łopatką duże kawałki mięsa do czasu, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Solimy i pieprzymy całość. Zalewamy winem (im lepsze, tym smaczniejszy sos). Przykrywamy szczelną pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową, zmieniamy ogień na mniejszy i dusimy ok. 10-15 minut. Po tym czasie, dodajemy krojone pomidory, koncentrat, oregano, posiekany rozmaryn, gałkę
Poezja smakuochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki(...)Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać do mięsa. 5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie. 6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki. Smacznego
Moja Galeria SmakuWolnowar czy z angielska slow cooker, to jeszcze do niedawna sprzęt przeze mnie nie doceniany. Kawa zakupił go głównie z myślą o robieniu pulled pork’
gotować!papryka ostra - szczypta oregano suszone żółtko jajka - 1 szt bułka tarta - 2 łyżeczki keczup do polania Farsz: Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą. Następnie na tłuszczu usmażyć mięso, do mięsa dodać wodę i przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Purée ziemniaczane: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać
Kuchnia Danusidrobne kawałki, zalać 1,5 l wody, dodać vegetę i gotować do miękkości. Zmiksować. • Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. • Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. • Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać pod koniec duszenia mięsa. • Połączyć zmiksowane warzywa
To co kochamPodsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe. Ciasto. Mąkę mieszamy w misce
Karo in the Kitchenszerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek ziela
Pyry na Gazsaszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu ciemnego ciemny sezam Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy na na oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy sos i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dolewamy niedużą ilość sosu sojowego i kilka
MarciochaKucharzynajbardziej znanych dań kuchni toskańskiej. Bardzo ważny jest etap opiekania steku, bowiem prawdziwa fiorentina jest serwowana na pół krwisto. Mięso powinno być miękkie i soczyste w środku. Ta wołowina jest pełna smaku i uważana za jedną z najlepszych na świecie. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania(...)stopnia wysmażenia. Następnie wyjąć z grilla i pociąć na wąskie paski. Steki dodać do sosu pomidorowego i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać samodzielnie lub z makaronem. Toskański stek z suszonymi pomidorami Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 2 cm ½ szklanki czerwonego wina ½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju
naRuszciewołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.Włóż(...)wodą tu ją przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania.Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól
Pasje JolkiMięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką. Składniki: 0,5 kilograma wołowiny 1 cebula Garść suszonych grzybów Przyprawa do wołowiny Skworcu Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 łyżki mąki do zagęszczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry
Bajeczna Kuchniabudek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować. Hamburger z Kangura okazał się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo chude. Rewelacyjnie przyprawiony czuć było pieprz grubo mielony. Kolejka była
Gotowanie Patkicebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą lub bulionem
MyCookBook.plpodsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną wołowinę), następnie dodać pomidory oraz przecier, dokładnie wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dorzucić pokrojone albo w całości kapary i oliwki. Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, żeby sos się przegryzł. W międzyczasie ugotować spaghetti al dente, dobrze odsączyć
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki mąki liść laurowy pół łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia łyżka masła Przygotowanie Wołowinę pokroić na 2-3 cm kawałki. Obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie. Zalać winem. Dodać gorczycę, musztardę, liść laurowy. Dusić pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na ćwiartki szalotki. Dusić aż mięso będzie miękkie
Kulinarne Inspiracje