Wszystko razem mieszamy, odstawiamy. Pieczarki, paprykę, cebulę kroimy i oddzielnie podsmażamy na patelni. W oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO
Smaki Ewyuznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi. Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajedyną dobrą rzecz pochodzącą z Niemiec uważała proszek do prania Ariel.(przyp.wydawcy) Składniki na 4 porcje: 2-3 duże łyżki butarisu lub klarowanego masła ok. 750 kg chudej wołowiny, najlepiej od kości (udziec, łopatka, rostbef, krzyżowa), powinna być bardzo dobrej jakości, cielęcina się nadaje, ale nie będzie tak aromatyczna 4-7 goździków (w zależności, jaki stopień natężenia goździkowego aromatu lubicie(...)przykryciem do aż do niemal całkowitego wyparowania wody. Ponownie podlewamy wodą i dalej dusimy. Powtarzamy czynności do czasu aż mięso będzie bardzo, bardzo miękkie, a płyn zredukuje się do takiej samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami
Kuchnia Prezydentowejkuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródfalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy
R'n'G Kitchenciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną lub wieprzowiną. Będzie równie smaczny! GULASZ CIELĘCY 700 g cielęciny(...)dużą patelnię dobrze nagrzać, przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Pod koniec podsmażania dodać cebulę i marchewkę pokrojoną w plastry. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić około 40 minut ( dopasujcie czas duszenia do własnego mięsa). Gdy mięso jest prawie gotowe dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Pogotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić do smaku
Pieguskowa KuchniaWołowina to mięso, które wymaga cierpliwości. Dziś zapraszam na bitki wołowe z kluskami śląskimi ( przepis na nie znajdziesz tutaj ) oraz buraczkami. Składniki: 2 kotlety w udźca wołowego porządnie rozbite 3 listki laurowe i 3 ziela angielskie 1 cebula olej do smażenia pieprz, sól do smaku na zasmażkę: masło i mąka pszenna Przygotowanie: mięso popieprz, nie sól teraz, bo będzie twarde(...)dodaj ziele i liście laurowe, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa duś na małym ogniu pod przykryciem ok 3 godziny na ok 15 min przed końcem dodaj do garnka zasmażkę zrobioną z rozpuszczonego masła na patelni oraz z łyżeczki mąki razem zasmażonej gotowe! moje inne dania z wołowiny znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepapryka mielona sól pieprz czarny świeży szczypiorek Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie(...)Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę. Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kukurydza , pieczarki , pomidory , wołowina
https:KKuchniaMniamzapachem,a nasze brzuchy błogim spokojem. Pamiętajcie, że cebula musi dusić się długo i na naprawdę maleńkim ogniu, jeśli widzicie, że zaczyna się przypalać lub za mocno rumienić- dodajcie oliwy. Powinna być pięknie zeszklona i delikatnie, bardzo delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną(...)Corregio pajda chlebaPrzygotowanie:Obierz cebule i posiekaj je na krążki. Rozgrzej w dużym garnku łyżkę masła klarowanego i trochę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, pomieszaj, przykryj garnek i duś na maleńkim ogniu ok. 40 minut, aż cebula będzie miękka i delikatna. Od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj, czy się za mocno nie rumieni i nie podsmaża
Gotowanie to kochaniemiędzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy wołowinę. Na końcu dorzucamy także mięso wieprzowe. Gdy dobrze się podsmaży, podlewamy wodą z gotowania selera, wystarczy połowa szklanki. Dorzucamy kmin rzymski i gałkę oraz lekko solimy, dusimy, pilnując, by mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco płynu. Gdy seler jest miękki lekko
Pichceniomaniaklarowanym, ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać, wszystkie składniki farszu wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości
Kuchnia BeatyCzęsto przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni. Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne
Walijskie Pichceniewina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy
Mango Papajaposiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomu, a my zatęskniliśmy do marokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt na patelni Ballarini Positano . Ponieważ jednak tajine jest potrawą, która „ dusi się we własnym sosie ” więc wykorzystałam też specjalną pokrywkę Ballarini z regulacją pary . Pokrywkę dokupiłam niedawno i był to jej pierwszy poważny test – zdała go bardzo dobrze. Udało mi się(...)odpowiedni stopień wilgotności mięsa, co stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego(...)karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sos: W garnku podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji. Uważać, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować
Fabryka pomysłów