dodajemy wołowinę dokładnie rozdrabniając i mieszając z warzywami. Następnie podsmażamy przez kolejne 5-8 minut co pewien czas mieszając. Dolewamy wino, zagotowujemy i pozwalamy częściowo odparować. Dolewamy pomidory z sokiem, a także koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, bazylię, oregano, tymianek oraz wstępnie nieco soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Patelnię lub garnek przestawiamy na mały ogień i dusimy składniki
Kulinarna Pokusawrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym
My Culinary Artdługo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka ilością ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków lub różnego rodzaju kasz. Składniki: 1 kg wołowiny (np. udźca
MyCookBook.plpyszne i piekielnie ostre. Nazwa oznacza dokładnie "chilli z mięsem". Jeśli więc lubicie pikantne potrawy, to jest to coś dla Was. Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonej wołowiny 4 duże ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 300 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g) 1-3 papryczki chilli(...)posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka
Codzienna kuchnia niecodziennamielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek i mięso. Usmażyć. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić
Czerwień i błękitcała wołowina obsmaży się dokładnie, należy na patelnię wlać mleko, wymieć i pozwolić mu nieco odparować. Następnie dodać wino i znów pozwolić mu trochę odparować. Gdy wino się zredukuje należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Można dorzuć liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Następnie należy zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nałożyć pokrywkę i dusić
Z Kuchni Do Kuchniwołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić
Gaździnka warzywystarczy na kilka dań, a ja nie muszę stać przy garach. Nie mam wszystkich wolnych od pracy weekendów, więc cenię sobie takie dania. Składniki : * dowolne mięso - u mnie karkówka, wołowina czy kurczak zawsze się sprawdzają - około 700g * cebula * ząbek czosnku * kg ziemniaków * marchewka * cebula * czerwona papryka * 200ml kremówki * mielona czerwona papryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle(...)zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietankę. Podawać na ciepło z chlebem
Magiczne Życie Martyopcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo się podczas dwóch(...)pracę nad ratatouille znakomicie upraszcza i którym chcieliśmy się dziś z Wami podzielić: warzywa kroimy i pieczemy w piekarniku . Potem wszystko razem łączymy z podduszonymi pomidorami, przyprawiamy, trochę jeszcze dusimy i gotowe. Polecamy! Przepis na ratatouille. Środa – Burgery z cieciorki i koziego sera Jeśli chodzi za Wami hamburger, zamiast fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera
Niedzielny kucharzdopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Składniki: Wołowina pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę sól pieprz ryż liść laurowy papryka pokrojona w kostkę lub w paski tak jak u mnie odrobina oleju ostra papryka(...)proszku curry Wykonanie: Mięsko pokrojone w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wręcz trochę przypalić aby potrawa nabrała charakteru. Następnie dodać paprykę, liść laurowy i cebulę całość dusić. Gdy papryka jest ze słoika dodać razem z całą zalewą. Gdy wszystko będzie miękkie dodać sól, pieprz, paprykę w proszku, curry oraz czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę dusić. Podawać
PychotkaaaDzisiaj zapraszamy na empanady z mięsem mielonym. Są to delikatne, smaczne i pikantno-słodkie pierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku Składniki: - 250 g mielonej wołowiny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej kolendry - 2 łyżki płatków migdałowych - sól(...)pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane i pokrojone na drobną kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują
Kuchenne Wariacjemięso zawsze można zastąpić innym i też będzie smakowało wybornie. + mąka pszenna, masło i tłuszcz do smażenia Mięso (u mnie schab, nawet wolę do placka, niż wołowinę) kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa dorzucamy dwie łyżki pasty paprykowej (u mnie takowa, ale dodałam też ostrej papryki w proszku) lub innej(...)przyprawy paprykowej i wszystko razem dobrze przesmażamy przez około dwie minuty. Do mięsa dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy przyprawą/solą i pieprzem, po czym dusimy całość do miękkości mięsa. Jeśli pomidory nie stworzyły wystarczającej ilości płynu, można delikatnie podlać danie wodą. Pod koniec duszenia mięsa (w trakcie można również podlewać wodą, jeśli sporo jej odparuje) dorzucamy pokrojoną
Kuchenna Kontrrewolucyakuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie na obiad ;) Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżeczka cukru 2 placki tortilli Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Na patelnię wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy. Dusić razem ok 15 minut, po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę z puszki oraz dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę zwykłą i chili.Dusić jeszcze ok 5 minut. Tortillę opiec
Z Majeczką w kuchniczerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmieni kolor na szaro-różowy, wyciągamy z garnka a następnie wkładamy do niego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy(...)umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie gdy nadejdzie taka potrzeba należy dolać bulion lub wina. Dynię kroimy w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Gdy mięso
Mango Papajaamerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso Składniki: 40 dag fasoli „JAŚ” 2 cebule 40 dag mielonej wołowiny 4 kolorowe papryki 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć parę godzin(...)osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną fasolę, podlać winem i gotować jeszcze przez parę minut. Pod koniec gotowania przyprawić na ostro i podawać na ciepło
Tradycyjna KuchniaRolady to potrawa z mięsa, Przygotowuje się rolady przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Rolady obecnie przygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki(...)kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię