liście sałaty 4 bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery(...)Wstawić do lodówki. Przygotować sos: Oliwę z oliwek wlać na gorącą patelnię, włożyć pokrojony bekon, podsmażyć. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Bułki
Przepisy kulinarne babci Antoninykociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać(...)około 30 min. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna to czynność tą powtórzyć kilkakrotnie. Grzyby namoczyć i chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos pochodzi
Pieguskowa Kuchniaczyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem Składniki: 500g mielonej wołowiny 400g czerwonej fasoli w puszce 400g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 ząbki czosnku 2 cebule po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego sól(...)cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni. Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku. Artykuł Chili con carne pochodzi z serwisu
NiePieprz.plcarota - po prostu marchewka . Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie konfesyjny, o jakim tylko marzą początkujący spowiednicy (...). Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury, nie będą to wynurzenia z gatunku tych, że zawsze(...)dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! Kończę
KUCHARNIAminut. W między czasie do pozostawionej wcześniej 1 łyżki cebuli dodać wszystkie składniki na marynatę i wymieszać. Polać mięso marynatą 10 minut przez końcem duszenia. Mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry. Przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami pomarańczy oraz gałązką tymianku. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę 2. Przygotować liście(...)Zwinąć roladę 8. Związać roladę sznurkiem do wędlin 9. Przygotować marynatę 10. Podsmażyć mięso 11. Poddusić mięso 12. Polać mięso marynatą Poprzedni 1 z 12 Następny Kurczak, indyk, wołowina, baranina czy wieprzowina? Podziel się ze mną i czytelnikami bloga swoim ulubionym mięsem w komentarzu poniżej. Artykuł Rolada z cebulą i boczkiem pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.plKolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu. Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy
Walijskie Pichceniepieprzowy z Whiskey idealnie pasuje do wołowiny. Składniki: na sos: 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 filiżanki bulionu wołowego ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki Whiskey 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżka wody steki: 2 ulubione steki 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól koszerna Przygotowanie: W rondelku lub w głębokiej patelni(...)podsmażyć na maśle cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać do niej 1 filiżankę bulionu wołowego, czosnek i pieprz. Całość dusić na średnio wysokim ogniu aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać pozostałą filiżankę bulionu wołowego i pozwolić dusić się na małym ogniu. W międzyczasie przygotować steki. Steki natrzeć na całej powierzchni solą i pieprzem. G rillować na rozgrzanym grillu do pożądanego
naRuszcieolej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny, duża cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki bazylii(...)Kamis), łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypioru, 50 g startego żółtego sera, pomidor. Cebulę obrać, drobno posikać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz posiekany czosnek. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, bazylią, oregano, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować
Z miłości do słodkościcebuli. Konfitura będzie słodka i delikatna w smaku. Nie musicie się również obawiać „przykrego zapachu z ust” :) Konfiturę z cebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek. Składniki na burgera 200g mięsa wołowego 1 żółtko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz bułki do hamburgerów pomidor Składniki na konfiturę(...)smażenia 50 ml czerwonego wytrawnego wina Przepis na konfiturę z cebuli Cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie szklimy je na odrobinie oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut aż cebula będzie miękka. Domowy burger z konfiturą z cebuli – przepis Mięso wyrabiamy razem z żółtkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy okrągłe burgery o grubości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze. 4 tortille 300g mielonej wołowiny 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1 cebula 4 papryczki ostre marynowane 500 ml przecieru pomidorowego - passaty sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano 200g żółtego sera olej 1. Cebulę, paprykę(...)Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, paprykę i cebulę. Doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i marynowane papryczki. Dolewamy trochę passaty. Dusimy jeszcze 5 minut. 2. Do pozostałej passaty dodajemy sól, pieprz, pieprz, słodką paprykę i starty ser. 1/2 Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą tortillę wykładamy farsz, zwijamy
Szefowa kuchnipieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru HAMBURGERY 400 g wołowiny mielonej 1/2 dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego(...)kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut
Moje-pitraszeniearomatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego (gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)wszystkich stron na rumiano. Do mięsa wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażając ( około 1 min ), dodałem mąkę, chwilę jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości
R'n'G KitchenPyszny i sycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę(...)kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy
VioletoweKucharzeniezupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki(...)Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W drugim garnku rozpuścić margarynę, dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy
Bon Appetit MałgorzatySmaczna i aromatyczna włoska kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła
VioletoweKucharzenie