dynię uwielbiam :). I to by było na dzisiaj tyle... Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :( Składniki: 700 – 800 g mięsa gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny), około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni, 300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól(...)kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut. W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć
Nie tylko w kuchninaszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :). Składniki: - 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu - 3-4 ogórki kiszone - 1 puszka groszku - 1 świeża czerwona papryka - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego - 10 pieczarek - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. 2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno
Apetyczna babeczkavadasa zsemlegombóccal. Oczywiście do obiadu podaje się węgierskie wino. Składniki 4 Porcje: 1 kg. mięso z dzika ( d ziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny) 2 duże cebule 5 szt. marchwi 4 szt. korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki(...)umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w plastry mięso i kilka razy obracając je, smażyć (dusić ) w przykrytym bograczu, dopóki nie zmieni koloru. Wtedy posolić, dodać liście laurowe i tarte warzywa. Powoli dusić na małym ogniu, dopóki mięso nie będzie miękkie. Jeżeli w trakcie gotowania
Smaczne Potrawykefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta sody 1 łyżka oleju oraz olej do smarowania patelni Nadzienie: 500 g mielonej wołowiny 1/2 młodej kapusty 1 młoda cukinia 100 g szpinaku "baby" 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek(...)oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych
Czerwień i błękitPodaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli
Z Kuchni Do Kuchnisłodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz pieprz cayenne 250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy natka pietruszki tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania(...)cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. Chili con carne można serwować z ryżem
Aromatyczne PodróżeSłoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i solimy. Smażymy aż cebula będzie szklista. Na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy wołowinę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy nad dużym ogniem i szybko mieszamy, aby mięso się szybko ścięło. Dzięki temu będzie soczyste w środku. Gdy mięso dokładnie się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli(...)Następnie dolewamy wodę. Mięso powinno być przykryte, a woda sięgać powiedzmy połowy kociołka. Ale uważajmy, aby nie było za dużo wody, to nie jest wskazane. Po około 20 minutach duszenia dodajemy sól i pieprz do smaku. Gulasz może się dusić nawet do 2-3 godziny. Musimy po prostu co jakiś czas próbować, czy już jest miękki i dobry do jedzenia
Marder&Marder Manufacturebardzo dobra propozycja na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi. I powiem Wam, że następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej. Gulasz w oryginalnym przepisie jest robiony z wołowiny, ale można go również przygotować z mięsa wieprzowego. Smacznego!!! Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml(...)paprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz
Passion of Cookingodmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką. Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem(...)godziny. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła, układamy mięso i na małym ogniu delikatnie podsmażamy z obu stron. Dolewamy szklankę wody i sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, dolewamy do mięsa, mieszamy, dodajemy kolendrę, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego
Maminek kulinarnyczasu robię coś specjalnie dla rodziców . Oto jedno z takich właśnie dań. Danie to bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej (u mnie karkówka wołowa) opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka meksykańska puszka czerwonej fasoli (jeśli nie było w mrożonce) puszka kukurydzy (jeśli nie było w mrożonce) dwie łyżeczki przyprawy chili(...)kostkę ok. 2×2 cm. 2. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy do zamknięcia porów. 3. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ok. 1,5 godz. 4. Na patelni rozmrażamy warzywa i dusimy do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa, przyprawy, kostkę, kukurydzę, fasolkę i całość jeszcze chwilkę dusimy
Mama z miastadelikatne, pełne smaku. U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek musztardy Dijon sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy na 20 plastrów o grubości(...)związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy
Dzieje kuchennej Wiewióryziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli(...)mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać gęstą śmietanę słodką 18%, koperek i wymieszać, gotować bez przykrycia na większym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięczerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy ok. 1 godziny w lodówce. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut. Gdy kurczak zmięknie a woda odparuje dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym(...)gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy i zostawiamy, aż ryż spęcznieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Kurczak na wschodnią nutę jest jedynym daniem pachnących Azją, również wołowinę można przygotować w takim klimacie. The post Kurczak na wschodnią nutę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka Masala ( ja kupiłam w Lidlu) 1/2 czerwona papryczka chilli(...)rozgrzany olej wykładam mięso. Smażę po ok 5 min dodaję papryczkę, czosnek, cebulę. Na koniec dodaję pieprz. Całość smażę dalej. Na koniec dodaję sos. Duszę ok 5 min. Ser żółty kroję w kostkę. Całość podaję następująco: makaron-sos-ser SMACZNEGO
Gotowanie Patkipomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1-2 papryczki chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka(...)cały czas mieszając rozbijać łopatką grudki mięsa, przysmażyć na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę czerwona paprykę i papryczki chili podlać pomidorami z puszki, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem około 20 minut fasolę z puszki wyłożyć z puszki na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do zawartości patelni i dusić razem jeszcze około 5 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)oraz doprawiamy solą do smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które
Kuchnia po mojemukiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej(...)Margarynę rozpuszczamy w brytfannie i gdy jest już bardzo gorąca, układamy na niej rolady i podsmażamy z każdej ze stron, po czym podlewamy wodą i przykrywamy brytfannę pokrywą. Rolady dusimy na wolnym ponad godzinę, co pewien czas je przewracając, by nie przywarły i podlewając wodą. Zlewamy wywar z mięsa do rondelka. Jeśli nie ma go zbyt dużo, podlewamy mięso wodą
Smakowy Raj