wołowina duszona - 942 przepisów (strona:25/63)

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 194

wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo Vegety natur 2 łyżki sosu Worcestershire 40g masła pokrojone w plasterki 1,5 szklanki rosołu do duszenia SOS POMIDOROWY

Karo in the Kitchen
Bitki wołowe 274

przykrył wołowinę. Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy 2 cebulki pokrojone w grube piórka i 3 grubo posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się zarumieni przekładamy całość do garnka z mięsem. Dorzucamy pieprz oraz ewentualnie pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i grzybki. Całość zagotowujemy. Gdy sos zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i przykrywamy rondel pokrywką. Dusimy co najmniej 1,5 godziny

Dieta bez mleka
Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną 194

gulaszowa z wołowiną  https://www.youtube.com/watch?v=ynmjOO72dd8 Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty . Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka , dodaję : 500 ml wody , paprykę słodką , kminek . Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem

Uwaga Babcia Gotuje
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 238

włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut.  Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zakończenia programu. Po zakończeniu smażenia do multicookera dodać pokrojone grzyby, przyprawy i wodę, w której moczyły się grzyby. Zamknąć pokrywę, ustawić program "Stew" i czas duszenia na 1 godzinę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynata do mięs 133

przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo dziczyzny i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki, a ja rozpoczęłam poszukiwania jakiegoś sensownego przepisu. Wiadomo, że dziczyzna jest mięsem chudym i „wiórowatym” z charakterystycznym zapachem. Trzeba ją skruszyć przed pieczeniem, duszeniem, etc., a stanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz z uszkami 215

krokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;)Zaczynamy: Składniki:około 1 kg buraków2 pietruszki3 marchewkikawałek selera4 ząbki czosnkusok z jednej cytryny-4 łyżki sokusól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowesuszone warzywamięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie:Gotujemy

Smaki Edyty
GULASZ Z SZYNKI. Z PIEKARNIKA 254

Gulasz z piekarnika to idealne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Wystarczy jedynie zamarynować mięso wieczorem, a następnego dnia podsmażyć je , aby zamknąć w środku

Walijskie Pichcenie
Wołowina Michoacan 139

cukru Najpierw wołowinę kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem

Kuchenne Wariacje
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 231

koniec duszenia -  pogotuj ją trochę dłużej.  Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami (patrz uwagi). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Kurczaka możesz zastąpić jagnięciną lub wołowiną. Wbrew temu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 166

udał. Ja wykorzystałam dużą głęboką patelnię z pokrywką, może być też brytfanna, czy garnek z grubym dnem. Ważne, aby szczelnie przykryć naczynie (można dodatkowo zabezpieczyć pokrywkę folią aluminiową) i dusić danie na jak najmniejszym ogniu (lub też wstawić je do piekarnika).  Do przygotowania tażinu będziecie potrzebować kilku orientalnych przypraw - sproszkowanego imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego i papryki - wszystkie bez problemu(...)wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez ok. 1 godz., jak u mnie 1 puszka pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 160

kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich sióstr Hemsley+Hemaley(...)Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego

Niedzielny kucharz
Zupa belgijska (Potage belge) 98

wołowiny 1 ząbek czosnku 1 jabłko 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na maśle. Do niej dodajemy pokrojone w kostkę mięso, poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, sól (1/2 łyżeczki), pieprz i cukier. Chwilę razem dusimy, zalewamy

R'n'G Kitchen
Rolada śląska. 538

małą kosteczkę. Wołowinę myjemy. Rozklepujemy za pomocą tłuczka uważając by nie przedziurawić mięsa. Smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Kładziemy płaską łyżeczkę ogórków, cebuli i podsmażonej kiełbasy. Zawijamy roladę uważając by farsz nie wyleciał ze środka. Zabezpieczamy z dwóch stron za pomocą wykałaczek. Rolady podsmażamy z każdej strony na margarynie. Następnie dodajemy wody. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dusimy pod przykryciem

Magia jedzenia.
Zupa gulaszowa. 168

wołowiny puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka w proszku, oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 3 ziemniaki   Przygotowanie; Mięso kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy kilka minut na oliwie ciągle mieszając. Dorzucamy posiekaną cebulę, dusimy aż się zeszkli

Radość kipiąca uśmiechem.
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 196

Te soczyste roladki z bardzo fajnym nadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka w bułce.  Przygotowuję je dość często zmieniając tylko

Walijskie Pichcenie
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 202

dodajemy wołowinę dokładnie rozdrabniając i mieszając z warzywami. Następnie podsmażamy przez kolejne 5-8 minut co pewien czas mieszając. Dolewamy wino, zagotowujemy i pozwalamy częściowo odparować. Dolewamy pomidory z sokiem, a także koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, bazylię, oregano, tymianek oraz wstępnie nieco soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Patelnię lub garnek przestawiamy na mały ogień i dusimy składniki

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 317

wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym

My Culinary Art
Zrazy wołowe 120

długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka ilością ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków lub różnego rodzaju kasz. Składniki: 1 kg wołowiny (np. udźca

MyCookBook.pl